Dunaújváros Hetilap

A dunántúli ingatlanpiacot is elérte az áremelkedési hullám

doszerk - 2017. március 20. 7:05

A tavalyi évben újabb ingatlanpiaci szegmens vett lendületet, a kereslet már nemcsak a használt lakások, hanem a készházak iránt is nagy, az ügyfelek szinte megrohamozták az ezzel foglalkozó cégeket, akiknek gondot okoz az újabb megrendelések fogadása.

A tavalyi évben újabb ingatlanpiaci szegmens vett lendületet, a kereslet már nemcsak a használt lakások, hanem a készházak iránt is nagy, az ügyfelek szinte megrohamozták az ezzel foglalkozó cégeket, akiknek gondot okoz az újabb megrendelések fogadása. A szakember hiány nemcsak a nagyobb fejlesztések kivitelezését nehezíti, hanem a családi házat építők előrehaladását is. A készházakkal foglalkozó vállalatok a korábban visszaeső kereslet miatt csökkentették kapacitásaikat, ezért a hirtelen megugró megrendelések számához való alkalmazkodás kihívást jelent számukra.

Több lakás átadása várható idén

Tavaly éves viszonylatban 31%-kal több lakás épült, az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések pedig meghaladták a 31 ezret, ami több mint 250-szeres bővülést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. Az építkezések száma minden településtípus esetén bővülést mutatott, a megyei jogú városokban – 49% - és Budapesten – 44% - az átlagosnál nagyobb mértékű volt a változás. A típusokat tekintve az arány a vállalkozások által tervezett projektek felé tolódik, amely éves viszonylatban 39%-ról 50%-ra emelkedett. Az átadott lakások száma ötéves, az építési engedélyek száma pedig közel nyolcéves csúcsra ugrott fel, a megépült lakások száma azonban még mindig nagyon alacsony, a tavalyi év során elkészült mintegy 12 ezer lakás jelentősen elmarad a kívánt mennyiségtől. A kiadott engedélyek száma okot ad a bizakodásra, az elemzők szerint az idei év végéig 15-20 ezer lakás készülhet el.

Dunántúlon is megugrottak az ingatlanárak

A tavalyi évben visszafogott, 8%-os áremelkedés mögött jelentős területi eltérések vannak, nemcsak a régiók között, hanem azokon belül is. A dunántúli nagyvárosokba 2016 hozta meg a drágulást, Dunaújvárosban az országos szinttel megegyező mértékben – 9%-kal – bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak, Székesfehérváron és Győrben valamivel nagyobb – 12-14%-os – változás mutatkozott, míg Szombathelyen és Veszprémben több mint 20%-kal emelkedtek az árak éves viszonylatban. Ezekben a városokban az év eleje sem fogta vissza az árnövekedést, Székesfehérváron és Szombathelyen további 6%-kal, Veszprémben 3%-kal, Győrben pedig 1%-kal emelkedtek az átlagos Ft/m2 árak, míg Dunaújvárosban stagnálás érvényesült.

A lakóingatlanok átlagárainak változása egyes dunántúli nagyvárosokban (Ft/m2)

Kedvezőek a dunaújvárosi lakásárak

A Dunaújvárosban eladó lakások dunántúli viszonylatban alacsony áron vásárolhatóak meg, Székesfehérvár, Sopron, Győr és Tatabánya árszínvonalától 15-55%-kal elmaradnak az átlagos négyzetméterenkénti árak. A családi házak szegmensében is hasonló tendencia érvényesül, az eltérés 10-45%-os az említett városokhoz képest. A különbségek hátterében álló egyik ok, hogy Dunaújvárosban kisebb mértékben emelkedtek az átlagos Ft/m2 árak, mint a kiemelt településeken. A városban az egyes ingatlanok hasonló négyzetméterenkénti árakon érhetőek el, a legolcsóbb és legdrágább típusok átlagos négyzetméterenkénti árai között 20%-os különbség van, míg Sopron, Győr és Tatabánya esetén 30-42% ez az arány.

Átlagos ingatlanárak egyes dunántúli nagyvárosokban (Ft/m2)

Az elemzők az idei évben az árak további bővülését várják, ez azonban továbbra is eltérően érvényesülhet az egyes területek között, mellyel az árolló nyílik, ezzel növelve a régiók közötti differenciálokat. Az újlakások nagyobb szerepet kaphatnak, a számuk bővülésével felmerülő kérdés, milyen irányba változnak a használt építésű társaik árai.

Forrás: Ingatlannet.hu

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.