Friss hazait a piacról

doszerk - 2017. március 31. 7:43

Akár már április elejétől országszerte megvásárolhatóak az üzletekben és a piacokon az ízletes magyar primőr zöldségek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tapasztalatai szerint a másfél évtizeddel ezelőtti május közepi forgalomba kerüléshez képest már jóval hamarabb el tudja látni a magyar termelés a piacot friss, minőségi zöldségekkel - írja a Világgazdaság.

A NAK sajtóközleményében hozzátette azt is: a zöldségek korábbi érésében jelentős szerepe van az elmúlt évek fejlesztéseinek. A legnagyobb változás az üvegházi paradicsomtermelésben következett be, ahol immár a magyar termelők is a legmodernebb technológiákkal és fajtákkal dolgoznak. Míg tizenöt éve hazánkban még szinte kizárólag a hagyományos „kerek” paradicsomokat termelték, ma már a modern üvegházakban a fürtös fajták adják a termelés meghatározó részét, továbbá dinamikusan növekszik a kisebb és ízletesebb snack paradicsomok, a cherry-, a szilva- és koktéltípusok termelése is. Ezzel a magyar termelők innovatívan igyekeznek kiszolgálni minden fogyasztói igényt.

Az éves friss étkezési paradicsomtermelésünk mára már megközelíti a 130 ezer tonnát, melyet szinte teljes egészében magyar háztartások vásárolnak és fogyasztanak el. A magyar paradicsom friss illatával is csalogatja a vevőket. A jellemzően biológiai növényvédelemmel, vegyszermentesen termesztett friss magyar paradicsom, saláta vagy hónapos retek ízében magasan kiemelkedik a több ezer kilométerről importált, zömében íztelenebb zöldségek közül. Ezért is érdemes már most is keresni a magyar zöldségeket.

A KSH adatai szerint 2013 és 2015 közt a zöldségfélék tekintetében Magyarországon emelkedett mind a termőterület nagysága, mind a betakarított termés mennyisége: 2013-ban 75,6 ezer, 2014-ben közel 80 ezer, 2015-ben 84,5 ezer hektáron termesztettek hazánkban zöldségféléket. A statisztikai hivatal adatai szerint zöldségből 2013-ban 1,44 millió, 2014-ben 1,51 millió, 2015-ben több mint 1,6 millió tonna volt az összes betakarított termés.

Kevésbé érintette a zöldség-gyümölcs ágazatot a fagykár is idén, Ledó Ferenc a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta: a hideg elsősorban csak a csonthéjas növényekre volt veszélyes, amelyek tartósan mínusz 18 foknál is alacsonyabb hőmérsékletnek voltak kitéve.

-OPH-

A rovat további hírei: Mozaik

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

2024. ápr. 20.

Május 1-jén 10.30-kor nyitják meg a Sugárúti Fesztivált a Vasmű úton. Felvonulás, sör és virsli, programözön, retró hangulat – kihagyhatatlan élmény, mindenkit szeretettel várnak!