Dunaújváros Hetilap

El sem mentek a meghallgatásra a volt MSZP-s városvezetők

Molnár Emese - 2017. március 1. 14:32

Ha nem lenne takargatnivalója, eljött volna az OLAF-jelentést tárgyaló gazdasági bizottsági ülésére Gy. Németh Erzsébet, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának korábbi vezetője, és Horváth Csaba és Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes - jelentette ki Bánki Erik, a testület fideszes elnöke.

A bizottság az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásról készült jelentése kapcsán hallgatta volna meg a volt szocialista városvezetőket. Az ülésen napirenden volt még többek között a 2009-2014. közötti területfejlesztésekről szóló beszámoló elfogadása, illetve a 300 négyzetméternél nagyobb lakóingatlanokra vonatkozó egyszerű bejelentés törvényjavaslat is, amelynek vezérszónoka dr. Galambos Dénes, térségünk fideszes országgyűlési képviselője, a gazdasági bizottság  tagja volt a  Parlament  plenáris ülésén. A bizottság előtt szerepelt dr. Tóth Bertalan és dr. Szakács László MSZP-s képviselők javaslata az olaj- és gázárak világpiaci csökkenésével összefüggésben, a rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló törvénymódosításra. Arra tettek javaslatot, hogy 10-10 százalékkal csökkenjenek a lakossági áram- és távhőárak.

Ezzel kapcsolatban dr. Galambos Dénes azt mondta lapunknak, a szocialistáknak, illetve a ma a DK színeiben politizálóknak sajátos a viszonyuk a gázárhoz.

- Ezt látjuk most is: ha ellenzékben vannak, illetve kampányidőszakban, akkor ígérgetnek, ha kormányon, akkor árat emelnek. Mindnyájan emlékszünk még a 2002-es kampányidőszakban Lendvai Ildikó, Pintér Attila párttársának elhíresült mondására, miszerint, ha a baloldali pártok hatalomra kerülnek, nem lesz gázáremelés. Mindnyájan emlékszünk, hogy mi történt a Gyurcsány-Bajnai kormányzás alatt: folyamatosan, a háromszorosára emelkedett a gáz ára. Teszik ezt akkor, amikor a brüsszeli bizottság támadást indított a rezsicsökkentés ellen, amikor az uniós bürokraták meg akarják szüntetni a nemzeti árszabályozást az energetikában. Mondván, a piac majd alakítja az árakat, megoldja a problémákat. Újra a brüsszeli bürokraták mellé állnak, az ő érdekeiket védik a saját hazájuk ellenében. Svédországban majd hétszerese, Dániában majd háromszorosa, de a szomszédos Pozsonyban is negyven százalékkal magasabb a lakossági földgáz ára.

Dr. Galambos Dénes kiemelte, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján közzétett elemzésből az is kitűnik, hogy a rezsicsökkentés eredményeként a magyarországi a második legalacsonyabb gázár Európában.

- Azért kell megvédenünk a hatósági árszabályozást, mert anélkül nem marad eszköz az Országgyűlés és a kormány kezében, hogy fenntartható módon alacsonyak maradjanak a lakossági energiaárak- hangsúlyozta dr. Galambos Dénes, majd hozzátette, arra kéri a szocialista képviselőket, hogy inkább lobbizzanak brüsszeli elvtársaiknál a magyar rezsicsökkentés védelmében.

A rovat további hírei: Közélet

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

2023. jan. 25.

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

2023. jan. 25.

Eredetileg egy klasszikus évértékelést, visszatekintést kértünk Barta Endre humán alpolgármestertől, aztán évekre visszanyúló, talán egy kicsit az összefüggéseket is boncolgató beszélgetés lett belőle. És talán olvasóink sem bánják, de időben visszautaztunk 2019-ig, ott kezdjük…

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

2023. jan. 25.

Optimizmusra ad okot az elmúlt hetek-hónapok csapadékos időjárása, derül ki a DSTV összegzéséből. A riportban a határjárást követően a szakember az iparágat érintő nehézségekről, illetve az előttük álló feladatokról is beszélt. Hangkép.
 

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

2023. jan. 24.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk újabb megállója az 8-as választókerület – dr. Székely Károly  képviselő szerint elsősorban a befejezett projektekre lehetnek büszkék, de az is örömmel tölti el, hogy bizalommal fordulnak hozzá a körzet lakói.