Jelentős fejlődést hoz az új ipari stratégia

Molnár Emese - 2017. március 30. 18:19

A magyarországi fejlesztési elképzelésekről, a nemzetközi és hazai acéliparról tartott szakmai konferenciát a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés.

 

Az acélipari szimpózium célja az volt, hogy tájékoztassák a gépjárműipari felhasználókat a nemzetközi és a hazai acéliparról, elősegítsék a tagvállalatok és a gépjárműipari felhasználók együttműködését, és hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a felügyelő szervekkel, a minisztériumokkal. A téma rendkívül fontos Dunaújváros számára, hiszen a város egyik legnagyobb foglalkoztatója az ISD Dunaferr Zrt., amelynek jövőjét is érinti a gépjárműipar erősödése és a kormány átfogó iparfejlesztési stratégiája. Az előadók között volt dr. Sevcsik Mónika, az ISD Dunaferr Zrt. reorganizációs, management support és HR-igazgatója, az egyesülés elnöke.


Az eseményen jelen volt dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője is, aki elmondta, a kormány a múlt heti ülésén elfogadta a cselekvési programot. Ennek egyik eleme az, hogy megvizsgálják az acélipar és a gépjárműipar beszállítási és fejlesztési lehetőségeit, és fejlesztik a beszállítói láncokat.

- A vasmű sorsa, története szorosan összefonódott Dunaújváros életével. A gyár jelenleg is a város legnagyobb foglalkoztatója, mely a fejlesztések mellett versenyképes béreket biztosít munkavállalóinak. Azon kell most dolgozni, hogy mindez továbbra is így maradjon, hiszen több ezer dunaújvárosi család megélhetése is múlik azon, hogyan teljesít a vállalat a következő időszakban. Dolgozni, termelni és értékesíteni kell, és fenntartani a munkabékét, amellyel megteremthetjük az alapokat arra, hogy a magyar acél következő évei a sikerről és az eredményekről szóljanak. A sikerből pedig mind részesülni fogunk, az ország, az iparág cégei, a Dunaferr és a dunaújvárosi családok. Mi ebben hiszünk, és ezért támogatjuk nagy örömmel a Dunaferr vezetését, hogy ezen az úton tovább menve vezesse sikerre városunk és az ország egyik legfontosabb vállalatát- mondta dr. Galambos Dénes.

Felidézte azt is, hogy hosszú tárgyalássorozat eredményeként idén februárban bejelenthették, a Dunaferr a tavalyi húsz millió eurós fejlesztésénél is nagyobb mértékben fog újabb beruházásokat végrehajtani. Az akkori sajtótájékoztatón dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára elmondta, ebben az időszakban tanácskoznak a műszaki és gazdasági szakértők arról, hogy konkrétan milyen fejlesztéseket hajtsanak végre. Ebben pedig fontos szerepet játszik a kormány iparági stratégiája is, amelynek része az ipari rezsicsökkentés, az e-mobilitás, valamint a paksi atomerőmű bővítése is.

Cserna Gábor polgármester az alábbi nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünkhöz az acélipari szimpózium dunaújvárosi jelentőségével kapcsolatban.

Az acélipari szimpózium nem titkolt célja az volt, hogy a gépjárműipar fejlesztésében megszólítható partnerek portfolióit bemutathassák, erősítve ezáltal termékeiket és szerepüket a piacon. A közeljövő nagy feladata az, hogy az ISD Dunaferr Zrt. meg tudja szólítani ezeket a cégeket a termékeivel!

Számunkra mindig is nagyon fontos volt, és most is kiemelt szereppel bír Dunaújváros és az ISD Dunaferr Zrt. kiegyensúlyozott és harmonikus kapcsolata, hiszen jól tudjuk mindannyian, a város és a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója a vasmű, egymásra épült.

Örülök, hogy végre igazi tulajdonosa van a cégnek, bár a privatizációval, melyet nem a mi kormányunk hajtott végre, továbbra sem értek egyet. Mindazonáltal az állami intézkedéseknek köszönhetően érezhető az erős támogatottság a kormány részéről, és a rugalmas együttműködés és nyitottság a cég részéről, mely hosszú távon Dunaújváros és a térség érdekeit szolgálja.

A kormány által elfogadott iparági stratégia kiemelt helyen kezeli a képzés szerepét, ezáltal egy új szakmai generáció kinevelését. Jelentős szerepet kap a duális képzés, az ISD Dunaferr Zrt. az egyetemmel és az Emberi Erőforrások Minisztériumával is összehangolt tevékenységet végezhet a jövőben, mind a kutatás-fejlesztés, mind a továbbképzések területén. Rendkívül örvendetes számomra, hogy ebben a felelősségteljes munkában a mi intézményünknek, a Dunaújvárosi Egyetemnek is komoly szerepe lesz.

Városvezetőként nem lehet kérdés, hogy a legfontosabb szempont, a stabil munkabéke a munkavállalók és a cégvezetés között. Ugyanakkor mindannyiunk számára meghatározó jelentőségű, hogy a kormány által elfogadott fejlesztések révén, hosszú távon is biztosított a cég jövője és ezáltal a térség stabil helyzete, Dunaújváros pedig részese lehet az acélipari megújulásnak!

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.