Dunaújváros Hetilap

Tovább egyszerűsödnek az építési engedélyek

Molnár Emese - 2017. március 21. 16:07

A jövőben a 300 négyzetméter feletti, nem kereskedelmi céllal épített vagy bővített lakóépületek is megvalósíthatók egyszerű bejelentéssel-többek között erről is szavazott az Országgyűlés kedden.

Az Országgyűlés háromnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn a napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, majd az interpellációk hangzottak el. A hétfői ülésnapon szólalt fel dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője, a gazdasági bizottság tagja a 300 négyzetméternél nagyobb, nem kereskedelmi céllal épített, bővített lakóépületek egyszerű bejelentésével kapcsolatban is, amely törvény-módosításnak vezérszónoka is volt.

Mint azt korábban hangsúlyozta, Fejér megye 3-as számú választókerületének településein, többek között Adonyban, Nagyvenyimen, Perkátán, Ercsiben, és Dunaújvárosban is főként a családi házas övezeteknél jelenthet rugalmas és jól használható lehetőséget ez az egyszerűsítés, ezért is fontos ez a kérdéskör.

- Egyrészt egy már meglévő közművesített terület vagy épületrész meglétével a családok, akár több generáció is, a bővítéssel különálló épületegyütteseket hozhatnak létre igen költséghatékony módon, ezzel is bővítve a lakhatási lehetőségeket–nyilatkozta a módosítás előterjesztésekor dr. Galambos Dénes.

A Ház a szokásainak megfelelően kedden tartotta határozathozatalait. Az Országgyűlés 110 igen szavazattal, 57 nem ellenében fogadta el a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosítását. A jogszabály szerint az egyszerű bejelentés akkor lehetséges 300 négyzetmétert meghaladó épület esetén, ha az építkezést saját lakhatás biztosítása céljából végzik és az így elkészült új lakóépületben egy lakás van. Bizottsági kezdeményezésre került bele a törvénybe, hogy a megépültét követő 5 éven belül nem lehet az épület rendeltetését megváltoztatni. Bővültek az egyszerű bejelentésnél a jogszerűtlen építkezés esetei, így annak fog számítani az, ha valaki a 300 négyzetmétert meghaladó lakóépület nem saját lakhatása biztosítására építi, bővíti. A jogszabály szerint az építésfelügyeleti hatóság által folytatott jókarbantartási eljárás - már a folyamatban lévő eljárásokat is ideértve -, átkerül a járási hivatalok építésügyi hatóságához. Kikerült a törvényből az igazgatási díjak mértékét tartalmazó melléklet, ezt a díjat akkor kell fizetni, amikor az egyszerű bejelentéssel megépített lakóépület meglétét igazoló hatósági bizonyítvány kiadják. A díj mértékét miniszteri rendelet fogja szabályozni.

A törvény a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba, az azt megelőzően indult építésügyi engedélyezési eljárásokra nem vonatkozik.

Több ponton is módosította az Országgyűlés az új jövedéki adóról szóló törvényt, amely módosítást dr. Galambos Dénes, valamint Törő Gábor országgyűlési képviselő terjesztett be. 132 igen szavazattal, 32 nem ellenében és 4 tartózkodás mellett ezt a kormánypárti javaslatot is elfogadták a keddi ülésen. A fideszes képviselők eredetileg benyújtott javaslata még csak arra irányult, hogy felmentést kapjanak a csokoládégyártók a jövedéki szabályok alól. Nekik nem lesz szükségük adóraktári engedélyre az alkoholos lében áztatott gyümölcsök felhasználásakor.

A parlament gazdasági bizottságának javaslatára került az előterjesztésbe a jövedéki adóról szóló törvény hatályba lépésének meghosszabbítása. A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban erről azt közölte, hogy így azok a cégek, amelyek a február 28-i határidőig nem nyilatkoztak arról, hogy tovább kívánják-e folytatni tevékenységüket, május 15-ig még megtehetik. A hosszabb tesztidőszak biztosításával a több mint 17 ezer jövedéki tevékenységet végző vállalkozás zökkenőmentesen állhat át "az unió szerte is példaértékűnek számító elektronizált jövedéki rendszerre" - írta a tárca.

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!