Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A hajdani monostor titkairól

2017. április 2. (vasárnap) 8:22 - Vass Ádám

Érdekes előadásokkal várták az érdeklődőket szombaton az Evangélikus Templomba, ahol Pentele monostorának története mellett a legújabb régészeti kutatások eredményeiről is hallhattak érdekességeket a látogatók.

Idén a víz világnapjához kapcsolódva rendezték meg a II. Pentelei Monostor Konferenciát az Evangélikus templomban szombaton délután. Szabó Zsolt Róbert építészmérnök, a Monostor Bizottság tagja szerint a két éve alakult társaság egyik fő feladata, hogy megőrizze a monostor és névadójának emlékét és hogy városunk történelmi kincseit megismertessék az itt élőkkel. Mindemellett az önkormányzat segítségével elindulhatott ősszel egy nagyszabású régészeti kutatás is, mely során a monostor eddig nem ismert leleteit is felfedezhették a Szalki-sziget feletti zátony csúcsánál a Duna medrében.

A konferencia előadásai éppen ezért idén is elsősorban Szent Pantaleonról és a Pentelei Monostorról szóltak, elsőként dr. Diószegi György Antal művelődéskutató tolmácsolásában. Őt dr. Tóth Attila búvárrégész követte, aki 2016 októberében az önkormányzat anyagi támogatásával felderítő merüléseket szervezett az érintett területeken és átfogó, háromdimenziós szeizmikus radaros felméréseket végzett, valamint bemutatta a felszínre hozott leleteket is. Végül dr. Baráth Károly következett, aki Szent Pantaleon nyomában címmel tartott előadást, végigkövetve a szent életútját és szentté avatásának jelentőségét.

A rovat további hírei: Kultúra

Állandó programok a gyermekkönyvtárban

Állandó programok a gyermekkönyvtárban

2020. július 08. (szerda)

Mint ahogy azt már megírtuk, csütörtökönként mesedélutánra várják az érdeklődőket a József Attila Könyvtár munkatársai, de keddenként és szerdánként is izgalmas programokkal kecsegtetnek a gyermekeknek.

Mesedélután csütörtökönként a könyvtárban

Mesedélután csütörtökönként a könyvtárban

2020. július 07. (kedd)

Az intézmény vezetése nyáron sem hagyja program nélkül a gyermekeket: kreatív foglalkozással egybekötött mesés délutánt szerveznek.

Megújult a Tinisarok

Megújult a Tinisarok

2020. július 07. (kedd)

A vészhelyzet idején bezárt a József Attila Könyvtár is, de természetesen attól még folyamatosan dolgoztak a munkatársak. A zárt ajtók mögött egyre gyorsabban haladtak a háttérmunkák, és a lelkes kollégáknak köszönhetően megújult a legfiatalabb korosztály kedvenc zuga. A festés, átrendezés, csinosítás után egy modern pihenő övezetbe kerülnek azok, akik szeretnének kicsit leülni, olvasgatni, vagy csak beszélgetni.

"Alkotás és játék a szabadban" – kézműves tábort rendez az MMK

"Alkotás és játék a szabadban" – kézműves tábort rendez az MMK

2020. július 07. (kedd)

Egy hetes turnusokban, egészen augusztus közepéig várja a táborozni vágyó gyerekeket a Munkásművelődési Központ kézműves tábora, az "Alkotás és játék a szabadban". A nyári foglalkozás második hetében Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester ellátogatott a táborba.

"Egy percre megfogom, ami örök"

"Egy percre megfogom, ami örök"

2020. július 04. (szombat)

A gyermekkor élményeit, benyomásait idézik fel Kelemen Marián Éva képzőművész festményei és plasztikái. Az összeállítást az evangélikus templomban tekinthetik meg az érdeklődők.

Bartók: nyári színház a ligetben

Bartók: nyári színház a ligetben

2020. július 03. (péntek)

Három előadást láthatnak a Bartók liget programsorozatában a nyár folyamán a színházbarátok. Elsősorban az elmaradt előadásokat pótolják a liget színpadán., a Petőfi Művészeti Liget rendezvényeit az idei évben nem szervezi meg a teátrum, ám a jövő évben mindenképpen számíthatnak majd szabadtéri kulturális élményözönre a dunaújvárosiak.

Kaptár: megtörték a csendet – irány a való világ!

Kaptár: megtörték a csendet – irány a való világ!

2020. július 03. (péntek)

Az első megmozdulások szépen le is gurultak, a folytatás is ígéretesen alakul: a pincében rendezendő koncertekre még várni kell, de a Kaptár Garden színpada minden hétvégén benépesül – ha lassan is, de biztosan beröccen a bulizóna gépezete városunkban.