Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A hajdani monostor titkairól

2017. április 2. (vasárnap) 8:22 - Vass Ádám

Érdekes előadásokkal várták az érdeklődőket szombaton az Evangélikus Templomba, ahol Pentele monostorának története mellett a legújabb régészeti kutatások eredményeiről is hallhattak érdekességeket a látogatók.

Idén a víz világnapjához kapcsolódva rendezték meg a II. Pentelei Monostor Konferenciát az Evangélikus templomban szombaton délután. Szabó Zsolt Róbert építészmérnök, a Monostor Bizottság tagja szerint a két éve alakult társaság egyik fő feladata, hogy megőrizze a monostor és névadójának emlékét és hogy városunk történelmi kincseit megismertessék az itt élőkkel. Mindemellett az önkormányzat segítségével elindulhatott ősszel egy nagyszabású régészeti kutatás is, mely során a monostor eddig nem ismert leleteit is felfedezhették a Szalki-sziget feletti zátony csúcsánál a Duna medrében.

A konferencia előadásai éppen ezért idén is elsősorban Szent Pantaleonról és a Pentelei Monostorról szóltak, elsőként dr. Diószegi György Antal művelődéskutató tolmácsolásában. Őt dr. Tóth Attila búvárrégész követte, aki 2016 októberében az önkormányzat anyagi támogatásával felderítő merüléseket szervezett az érintett területeken és átfogó, háromdimenziós szeizmikus radaros felméréseket végzett, valamint bemutatta a felszínre hozott leleteket is. Végül dr. Baráth Károly következett, aki Szent Pantaleon nyomában címmel tartott előadást, végigkövetve a szent életútját és szentté avatásának jelentőségét.

A rovat további hírei: Kultúra

Portugál a Bartókban: sírva kacaghatunk – magunkon

Portugál a Bartókban: sírva kacaghatunk – magunkon

2019. december 13. (péntek)

Keserédes darab a Bartók Kamaraszínház új előadása: a Portugál című produkció más teátrumokban nagy sikerrel volt műsoron, és nagy valószínűséggel a dunaújvárosi közönséget is "beszippantja" majd. A társulat új előadásának premierje ma lesz az intézményben, januárban további három alkalommal láthatja a közönség!

Könyvtár: Karácsonyi Kavalkád (nem) csak gyerekeknek

Könyvtár: Karácsonyi Kavalkád (nem) csak gyerekeknek

2019. december 12. (csütörtök)

Gazdag kínálattal készül a közelgő ünnepekre a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára: a Karácsonyi Kavalkád programsorozatára pénteken kora délutántól estig várják a résztvevőket – kicsiket, nagyokat, családokat. Részletes kínálat a hajtás után!

ICA-D: "Helyi érték" – szombaton Alföldi Róberttel!

ICA-D: "Helyi érték" – szombaton Alföldi Róberttel!

2019. december 11. (szerda)

Már most garantált az izgalmas program és a teltház: Alföldi Róbert rendező, színházcsináló várja rendhagyó tárlatvezetésre az érdeklődőket a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) szombaton délután. A fókuszban továbbra is Nemes Csaba Helyi érték című tárlata!

Mesemondók a könyvtárban: nemes csata, jeles eredmények

Mesemondók a könyvtárban: nemes csata, jeles eredmények

2019. december 10. (kedd)

Nagyszerű élményt ígért kicsiknek és nagyoknak, és az ígéretet maximálisan be is váltotta a József Attila Könyvtárban rendezett Mikulás napi mesemondó verseny. A szó elszállt, viszont az összes fontos eredmény itt!

KineDok a Kortársban: "Történetek zongorára"

KineDok a Kortársban: "Történetek zongorára"

2019. december 09. (hétfő)

Megindító sorsokat mutat be a KineDok Filmlub következő darabja a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) szerdán délután: az érdeklődők a Történetek zongorára című bolgár dokumentumfilmet láthatják. A múló idő képei a katt után!

Fényes érmek és különdíj a Klauzál Kupán

Fényes érmek és különdíj a Klauzál Kupán

2019. december 06. (péntek)

Budapesten, a Klauzál Gábor Művelődési Központban, Budapesten rendezték meg a Klauzál Kupa őszi fordulóját. Az országos táncversenyen részt vettek a Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola táncosai is, nem kis sikerrel.

ICA-D: első kézből a "Helyi érték"-ről

ICA-D: első kézből a "Helyi érték"-ről

2019. december 04. (szerda)

Izgalmas kísérlettel folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) eseményeinek sorozata: Nemes Csaba Helyi érték című kiállításának kísérőprogramjaként maga a művész kíséri tárlatvezetésre az érdeklődőket szombaton délután. Mindenkit szeretettel várnak!