Dunaújváros Hetilap

Az inkasszó a leghatékonyabb

doszerk - 2017. április 18. 7:51

Az adótartozások behajtására a 2015-ösnél 35 százalékkal kevesebb, mintegy 538 ezer esetben indított végrehajtást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly - közölte a feketelista.hu a hatóság adatait elemezve szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a tartozások összege is csökkent, 1213 milliárd forint volt tavaly, körülbelül 10 százalékkal kevesebb a 2015. évinél. Tavaly mintegy 261 milliárd forint adótartozást sikerült behajtania az adóhivatalnak, szemben a 2015. évi 399 milliárd forinttal. A végrehajtási bevételek évről évre csökkennek, a feketelista.hu szerint ezt a folyamatot a NAV azzal indokolja, hogy az elmúlt évek eredményes hátralékkezelése miatt jelentősen csökkent a végrehajtható-behajtható adózói hátralék.

A végrehajtható követelésállomány egy év alatt 28 százalékkal csökkent. A NAV tájékoztatása szerint a bevezetett új szabályok - például az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer és az online pénztárgépek alkalmazása - hatására határozottan javult az adózási morál, többen teljesítik határidőre adófizetési kötelezettségüket.

Továbbra is az inkasszó a leghatékonyabb beszedési eljárás, a tavaly behajtott összegnek csaknem a feléhez - 122,8 milliárd forinthoz - ezen az úton jutott hozzá az adóhivatal. A végrehajtási eljárás megindítása után az adóhátralékosok 108 milliárd forintot fizettek be. A fizetési felszólításokra 17,5 milliárd forint érkezett a NAV számlájára, hétszer annyi, mint egy évvel korábban. Követelésfoglalással és jövedelemletiltással 10,5 milliárd, ingóságok árverésével 1,5 milliárd, ingatlanárveréssel pedig 796 millió forint adóhátralékot hajtott be tavaly az adóhatóság.

A tájékoztatás szerint az idén januárjában összesen mintegy 112 ezer végrehajtás volt folyamatban, 15 százalékkal kevesebb, mint 2016 januárjában. Az összes eljárás 65 százaléka a közép-magyarországi régióra esett, Budapesten 51 131 volt, Pest megyében 21 955. A legkevesebb, 731 eljárás Vas megyében volt. A céges végrehajtások száma öt év óta valamennyi megyében tavaly volt a legalacsonyabb.

A városok listáján Debrecen áll az élen, ez év januárjában a város 2340 cége volt adóvégrehajtással érintett. Miskolcon 1960, Szegeden 1725, Pécsen 1534, Nyíregyházán 1040, Győrben 984 adóvégrehajtási eljárás volt folyamatban - közölte a feketelista.hu.

-MTI-
 

A rovat további hírei: Közélet

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.