Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Jazz egy kis blues-zal és rockkal fűszerezve

2017. április 14. (péntek) 8:47 - doszerk

A fiatal zenészekből álló LightBulb trió és Vidákovich Izsák ad koncertet ma este kilenc órától a Művész Presszó jazzklubjában.

A Borbényi Dániel (gitár), Szentgallay György (basszusgitár), Kovács Miklós (dob) alkotta LightBulb trió a bluesban és a rockban rejlő energikusságra és a jazzből jól ismert improvizatív felfogásra építette fel egyéni hangzásvilágát, melybe ma belehallgathatunk a Művész Presszóban este kilen órai kezdettel.

Kovács Miklóstól megtudtuk, hogy a trió életre hívásának ötlete jó két évvel ezelőtt fogalmazódott meg a tagokban, igaz akkor még más pengette a basszusgitárt. Először "zenekari óra" jelleggel játszottak, de egyre jobban belemelegedtek és egyre komolyabban vették a közös zenélést. Az akkori basszusgitáros elhagyta a triót és az országot is, Amszterdamba költözött, a helyét pótolni kellett. Ekkor érkezett Szentgallay György, akivel kialakult a trió végleges formációja. Csak instrumentális zenét játszanak, saját számokat, játékukra a szabad improvizáció a jellemző. Mindhárom zenész a kísérő és a szólista „szerepében” is otthonosan mozog, így bármelyikük képes vinni a prímet. Merítenek a blues, a rock, a punk világából is, de mindebbe belecsempészik a jazzt, így kialakítva egyéni zenei stílusukat. Kovács Miklós azt is elárulta, hogy a dunaújvárosi koncertjük a szokásosnál különlegesebb lesz, hiszen Vidákovich Izsák személyében egy szaxofonossal bővül majd a trió ma este pár szám erejéig. Ilyen még nem volt, úgyhogy a Művész közönsége premierre készülhet. Miklós azt is elárulta, ha jól megy ma a közös zenélés és a közönség vevő lesz a kibővített trióra, akkor az sem lehetetlen, hogy Izsák állandó tagja legyen a formációnak.

A lelkes fiatalokból álló LightBulb eddig csak Budapesten és környékén lépett fel, a ma esti koncert lesz az első alkalom, hogy elhagyják bázisukat. Kovács Miklós elmondta, hogy zenész kollégáitól sokat hallott már a Művészben működő jazzklubról, a hozzáértő és hálás közönségről, így nagy várakozással tekint a ma esti fellépés elé.

Este kilenc órakor tehát LightBulb és Vidákovich Izsák a Művész Presszóban, aki teheti nézze meg őket, aki lemaradna, annak hozunk holnap egy kis videós etűdöt a koncertről.

A rovat további hírei: Kultúra

Őszbúcsúztató családi délután

Őszbúcsúztató családi délután

2019. november 12. (kedd)

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának zárórendezvényeként egy Őszbúcsúztató családi délutánra várta az érdeklődőket az Intercisa Múzeum múlt szombaton. A programok között kézműveskedés és tárlatvezetés is szerepelt.

Szenvedéllyel átitatott ecsetvonások

Szenvedéllyel átitatott ecsetvonások

2019. november 06. (szerda)

A Bartók Kamaraszínház aulájában egy újabb kiállítás nyílt meg kedden délután. Smuk Imre, a színház nyugalmazott művészeti vezetőjének festményeit lehet megtekinteni.

Új darabot próbálnak a Bartókban

Új darabot próbálnak a Bartókban

2019. november 05. (kedd)

Egy újabb bemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház, Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját Bodor Böbe rendezi. Az olvasópróbákat hétfőn délután kezdte meg a csapat.

Ma van a reformáció emléknapja

Ma van a reformáció emléknapja

2019. október 31. (csütörtök)

Ma van a reformáció emléknapja, országszerte ünnepségeket tartanak a protestáns gyülekezetek.

Elnémulás a Bartókban

Elnémulás a Bartókban

2019. október 30. (szerda)

Nyár óta készül, most végre bemutatják a Bartókban a stúdióterem legújabb előadását, az Elnémulás című drámát, melynek rendezője a színház igazgatója, Őze Áron.

Vasárnap premier a Bartókban

Vasárnap premier a Bartókban

2019. október 25. (péntek)

Újabb premierre készül a Bartók Kamaraszínház. Ezúttal egy könnyed, szórakoztató musicalt láthatnak a nézők. A Tiéd a világ! című előadás az Illés Zenekar előtt tiszteleg.

'56-ban a magyar fiatalok világraszólót alkottak

'56-ban a magyar fiatalok világraszólót alkottak

2019. október 23. (szerda)

1956 októberében a magyar fiatalok világraszólót alkottak, beverték az első szögeket a kor leghatalmasabb katonai erővel rendelkező nagyhatalmának koporsójába - mondta az innovációs és technológiai miniszter kedden, a budapesti Műegyetemen tartott megemlékezésen.