Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Jazz egy kis blues-zal és rockkal fűszerezve

2017. április 14. (péntek) 8:47 - doszerk

A fiatal zenészekből álló LightBulb trió és Vidákovich Izsák ad koncertet ma este kilenc órától a Művész Presszó jazzklubjában.

A Borbényi Dániel (gitár), Szentgallay György (basszusgitár), Kovács Miklós (dob) alkotta LightBulb trió a bluesban és a rockban rejlő energikusságra és a jazzből jól ismert improvizatív felfogásra építette fel egyéni hangzásvilágát, melybe ma belehallgathatunk a Művész Presszóban este kilen órai kezdettel.

Kovács Miklóstól megtudtuk, hogy a trió életre hívásának ötlete jó két évvel ezelőtt fogalmazódott meg a tagokban, igaz akkor még más pengette a basszusgitárt. Először "zenekari óra" jelleggel játszottak, de egyre jobban belemelegedtek és egyre komolyabban vették a közös zenélést. Az akkori basszusgitáros elhagyta a triót és az országot is, Amszterdamba költözött, a helyét pótolni kellett. Ekkor érkezett Szentgallay György, akivel kialakult a trió végleges formációja. Csak instrumentális zenét játszanak, saját számokat, játékukra a szabad improvizáció a jellemző. Mindhárom zenész a kísérő és a szólista „szerepében” is otthonosan mozog, így bármelyikük képes vinni a prímet. Merítenek a blues, a rock, a punk világából is, de mindebbe belecsempészik a jazzt, így kialakítva egyéni zenei stílusukat. Kovács Miklós azt is elárulta, hogy a dunaújvárosi koncertjük a szokásosnál különlegesebb lesz, hiszen Vidákovich Izsák személyében egy szaxofonossal bővül majd a trió ma este pár szám erejéig. Ilyen még nem volt, úgyhogy a Művész közönsége premierre készülhet. Miklós azt is elárulta, ha jól megy ma a közös zenélés és a közönség vevő lesz a kibővített trióra, akkor az sem lehetetlen, hogy Izsák állandó tagja legyen a formációnak.

A lelkes fiatalokból álló LightBulb eddig csak Budapesten és környékén lépett fel, a ma esti koncert lesz az első alkalom, hogy elhagyják bázisukat. Kovács Miklós elmondta, hogy zenész kollégáitól sokat hallott már a Művészben működő jazzklubról, a hozzáértő és hálás közönségről, így nagy várakozással tekint a ma esti fellépés elé.

Este kilenc órakor tehát LightBulb és Vidákovich Izsák a Művész Presszóban, aki teheti nézze meg őket, aki lemaradna, annak hozunk holnap egy kis videós etűdöt a koncertről.

A rovat további hírei: Kultúra

Ha nem megy élőben – dróton jön a BakElit

Ha nem megy élőben – dróton jön a BakElit

2020. június 04. (csütörtök)

A BakElit Zenecentrum kibővült csapata az országban kialakult krízishelyzet miatt a városunkban elmaradó nagyrendezvények helyett online zenei fesztivált szervez öt helyi zenekar részvételével a nagy közösségi felületeken június 20-án, azaz jövő szombaton. Irány a web!

Könyvtár helyett KönyvTerasz – és színes online színes kínálat

Könyvtár helyett KönyvTerasz – és színes online színes kínálat

2020. június 03. (szerda)

Sikerrel debütált kedden a József Attila Könyvtár szabadtéri könyvkölcsönző szolgáltatása, emellett színes kínálattal várja (online is) a betű barátait az intézmény.

 Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

2020. május 29. (péntek)

Új rendszert vezet be az olvasói könyvéhség csillapítására a József Attila Könyvtár: keddtől kezdődően az intézmény előtti könyvterasz várja szolgáltatásaival a betűk barátait.

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

2020. május 22. (péntek)

Játék és múltidézés, webes tárlatvezetés és online társművészeti program – a járványhelyzet ellenére gazdag menüt kínál a művészet híveinek, de már nagyon készül a reménybeli újranyitásra is a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D). 

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

2020. május 13. (szerda)

Folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet online KineDok Filmklubja, péntekig mindenki láthatja a dokumentumfilmes sorozat friss darabját! Látta, láttad már Bhutánt? Itt az alkalom!

KarantÉNpercek – online programpaletta

KarantÉNpercek – online programpaletta

2020. május 12. (kedd)

Bár az intézmények a kialakult járványhelyzet miatt bezárták kapuikat, nem hagyják kultúra nélkül a városlakókat. Legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről,online programjaik között mindenki megtalálja a kedvére valót. Ugyanakkor a mozogni vágyók sem maradnak sport nélkül! KaranÉNpercek máris itt!

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

2020. május 11. (hétfő)

Dunaújvárosi hallgató nyert közönségdíjat a Ceglédi Filmfesztiválon – az utolsó pillanatig kiélezett csatában futott be győztesként a "Captain America – Soldier Wars". Utórezgés, köszönet, hála és kulisszatitkok máris itt.