Muki emlékfalat kapott

Vass Ádám - 2017. április 25. 12:38

A mozdony eredeti elemeinek és alkatrészeinek felhasználásával emlékfalat avattak kedden délelőtt a Dunaferr iskola vasmű téri épületében a város jelképévé váló Muki tiszteletére.

Százhúsz éves is elmúlt már Muki, a város jelképévé vált mozdony, mely példás összefogásnak köszönhetően három évvel ezelőtt született újjá, és azóta is a Vasmű úton áll, hogy örömet okozzon a városlakóknak és gyerekek százainak. Orosz Csaba, a Dunaújvárosi Tűzoltóság parancsnoka és a felújítási munkálatok ötletgazdája, szervezője és koordinátora szerint mindenki büszke lehet erre az eredményre és arra, hogy megmentettünk egy mozdonyt. Muki három évvel ezelőtti felújítását komoly önkormányzati támogatásból, számos felajánlásból és sok önkéntes segítségével a Dunaferr iskola tanárai és diákjai végezték el, így természetesen még inkább szívükön viselik a mozdony sorsát.

Zemankó Zoltán, az intézmény igazgatója az emlékfal átadásának kapcsán elmondta, úgy érezték emléket kell állítani Mukinak, hiszen a város egyik legrégebbi iskolájaként mindig nagy hangsúlyt fektettek a múlt és a hagyományok megőrzésére. Az eseményen részt vett Schön Beatrix, a Bánki Donát Gimnázium és Szakgimnázium igazgatója is, mivel az eredeti elemek és alkatrészek ott születtek ujjá és ott szépültek meg. Ezeket később a Dunaferrben Radnai Zsolt tanár úr és a tizedikes ipari gépész osztály tanulói helyezték el az iskola bejárata melletti falon, néhány saját készítésű emléktárgy és fotó társaságában.

A rovat további hírei: Mozaik

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

2024. máj. 13.

Nagyszabású gálaműsort szervezett a katolikus plébánia: a közösségi kezdeményezés során a Krisztus Király Főtemplom tetejének javítására gyűjtöttek, az eseménynek a Bartók színházterme adott otthont múlt pénteken délután.

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

2024. máj. 13.

Könyvbemutató, közönségtalálkozó, és persze merész, csapongó időutazás a múltba, a jelenbe és – egy lehetséges – jövőbe is: Nagy Ervin színész vendégeskedett a Kultik Moziban még múlt hétfőn este.

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

2024. máj. 13.

Ragyogó napsütés ma és holnap, aztán változékony folytatás – ezt ígéri a következő hétre a DO időjárási szakértője. A hét vége kifejezetten csapadékos lehet. De nagyon kell az égi áldás!

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

2024. máj. 13.

Az idevágó összegzést már olvashatták, jöjjön ráadásként a DSTV összeállítása: a Móricz iskola jubileumi sorozatának vendégek Koltai Róbert színművész, rendező volt a napokban – máig élő, eleven emlékek sokaságát idézte föl a remek hangulatú beszélgetés során. Hangkép.

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.

DSTV: benépesült a pumpapálya

DSTV: benépesült a pumpapálya

2024. máj. 11.

A 38. Bringatúra után sem ért véget a kétkerekűs programok sora a városban, derül ki a DSTV összegzéséből. A pumpapályán várták a szervezők azokat a kerékpárosokat múlt szombaton délután, akik tekerés nélkül akarták próbára tenni ügyességüket. Hangkép.

Ismerd meg jobban a begóniákat!

Ismerd meg jobban a begóniákat!

2024. máj. 10.

Valószínűleg mindenki kapott már az élete során begóniát ajándékba. Gyakran adjuk anyák napjára, születésnapra, évfordulóra, hiszen szép, egyedi, nem túl drága, és sok fajtája létezik. (X)