Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Sikerrel ugrottak be az Amazonok

Vass Ádám - 2017. április 11. 20:55

A Bartók színház Örkény-bérleteseit érintő műsorváltozás során az előre betervezett Stílusgyakorlatok című előadás helyett kedden este az Amazonok című darabot láthatták a nézők Auksz Évával a főszerepben. 

Három gyönyörű, a negyvenes évei elején járó nőnek egyszerre siklik ki az élete, ezért megpróbálnak együtt boldogulni, egymásban vigaszt találni és erősnek maradni, mikor váratlanul betoppan közéjük egy fiatal, jóképű férfi, ők pedig nyakig merülnek a félreértésekben, a vicces helyzetekben és a...klisékben. Martine (Náray Erika) egyedül zokog kanapéján, miután férje elhagyta őt egy "fiatalabb kiadásért". Egyetlen társasága a fenti cselédszobát bérlő meleg egyetemista srác, Guillaume (Ozsgyáni Mihály) és a szintén magánéleti válságban tengődő Micky  (Auksz Éva), aki felveti, hogy talán együtt erősebbek lehetnének. De három a "párizsi igazság" az állását elveszítő harmadik gyerekkori barát, Annie (Györgyi Anna) is bejelentkezne a rögtönzött lánykollégiumba, hogy rendbe tegye életét. Mindennapjaik innentől kezdve olyanok, mint a szingli nők álma: egymást lelkileg támogatva magasról tesznek a pasikra és esténként borozgatva, szendvicseket majszolva nézik kedvenc romantikus filmjüket végtelenítve. Rég nem látott barátnőjük fiát, Loïc-et (Héricz Patrik) azonban elhagyja menyasszonya, így ő is a három amazonhoz kerül lelkének istápolása érdekében. A fiatal, jóképű srác érkezése alaposan felkavarja az állóvizet és a férfiaknak végleg hátat fordító nők életét, ami kisebb bonyodalmakhoz és kicsinyes hazudozáshoz, versengéshez vezet, a végén azonban minden jóra fordul, mindenki megbékél saját életével és átlendül a holtponton, kijut a gödörből, még ha nem is mindig úgy, és azzal, akivel számítani lehetett volna rá.

A darab a megszokott fordulatokat követve halad előre, mint egy könnyed romantikus film, meglepetéseket aligha tartogat, csakhogy ebben a többször látott történetben nem is akárkik játsszák a főszerepet. Náray Erika, Györgyi Anna és Auksz Éva mind remekül hozzák a kapuzárási pánik ellen küzdő, magánytól félő nőket, akik egymás barátságára támaszkodva próbálnak túljutni életük egy nehéz szakaszán, humorérzéküket soha el nem veszítve. A poénok egy része talán kevésbé talál be, de könnyed két órás esti szórakozásként abszolút megállja a helyét.

Az Amazonok megmentette az estét - darab minden gyermekbetegségével együtt - nem maradt üresen előadásnap a színházi kalendáriumban. A Stílusgyakorlatokért kár, de egy üres napért még nagyobb kár lett volna. A legközelebbi premier a Valahol Európában című musical lesz május 12-én, pénteken.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.