Dunaújváros Hetilap

Százmillió forint a járdák felújítására

2017. április 21. (péntek) 13:02 - Molnár Emese

A húsvét hétfői munkaszüneti nap miatt ezúttal nem csütörtökön, hanem pénteken ülésezett a közgyűlés. Ezt összehangolták az április 21-i Rendőr- és Tűzoltónappal, hogy ezen a rendezvényen adhassák át a Dunaújváros Közbiztonságáért Díjakat.

Így 10 órakor a képviselők átvonultak a főtérre a rendezvény megnyitójára, amelyen Cserna Gábor polgármester átadta az elismeréseket.

A közgyűlésen mintegy ötvenhat napirendi pontot nyílt ülésen tárgyaltak meg. Olyan témákban kellett döntést hozni, mint például turisztikai hatástanulmány készíttetése az Intercisa Múzeum költöztetéséről. A Modern Városok Program keretében a Városháza térről a Magyar úti Monbach-kúriába helyeznék át a múzeumot, és ehhez szükség van még program-és költségvetési terve.

Kedvező elbírálásban részesült az önkormányzat négy olyan projektje, amellyel energetikai korszerűsítéseket fognak elvégezni, például a Petőfi iskolában. Ám ehhez egy Fenntartható Energia- és Klímaakciótervet (röviden SECAP-ot) kell készíttetni. Ehhez négy cégtől kérnek be árajánlatot.

Mintegy tizennégy millió forintot nyert az önkormányzat a Frangepán utcai Családok Átmeneti Otthona felújítására. A munkálatok megkezdése előtti egyeztetésen felmerültek további kiadások, például a szennyvízelvezető rendszer, csővezetékek cseréje, vagy a konyhai nyomó- és elfolyó vezeték cseréje.  Ezekre a munkálatokra a DVG Zrt. 3,6 millió forintos költségvetést jelölt meg. A felújítást négy ütemben fogják elvégezni október végéig. A munkálatok idején az otthonon belüli költöztetéssel oldják meg a családok elszállását, de szükség van egy önkormányzati bérlakás biztosítására is a felújítás során. A közgyűlésen támogatták az intézményvezető kérését.

Évente egy alkalommal van lomtalanítás a város területén, amikor is a társasházak elé konténereket helyez ki a Dunanett Nkft. A lomtalanítás fogalmába elsősorban a háztartási felszerelési tárgy, bútor, könyv, ruhanemű tartozik. Mivel sajnos más jellegű, akár veszélyes hulladékot is ki szoktak dobni, azok ártalmatlanítása plusz költséget jelent a szolgáltatónak. Ehhez kért 7,6 millió forint többletforrást az önkormányzattól, amelyet a képviselők meg is szavaztak.

A közgyűlésen a megbízási szerződések lejárata miatt új közbeszerzési eljárásokat írtak ki a sportingatlanok üzemeltetésére, a közvilágítási hálózat aktív elemeinek működtetésére, javítására, karbantartására.

Egyéni képviselői indítványt nyújtott be Szabó Zsolt, a Párbeszéd Magyarországért képviselője arra vonatkozóan, hogy az önkormányzat a szociálisan rászoruló és hajléktalan emberek számára hétvégente meleg ételt biztosítson, és ehhez 15 millió forintos keretösszeget különítsen el.  Még a közgyűlés előtt, a szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottság ülésén vázolták fel, hogy a szociális étkeztetés keretein belül és külön az Egyesített Szociális Intézmény (ESZI) Batsányi úti és Magyar úti telephelyen is biztosított a hétvégi meleg étkeztetés a hajléktalanok részére. Mind az ESZI, mind pedig a Kandó Kálmán téri Hajléktalanok Átmeneti Otthona is biztosít a hajléktalanoknak meleg ételt a hét minden napján. Az Éjjeli Menedékhelyen tartózkodók sem maradnak ellátás nélkül, ők estére vacsorát kapnak, a téli időszakban pedig pályázati úton oldják meg számukra a meleg étel biztosítását. A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány által működtetett Papírgyári úti Átmeneti Szállón pedig népkonyha üzemel a hét minden napján. Ennek függvényében a közgyűlésen nem támogatták a képviselői indítványt.

A közgyűlésen módosítani kellett a bölcsődék nyári nyitvatartási-ügyeleti rendjét, mivel a nyáron teljesen felújítják a Makk Marci bölcsődét. Június 1-től június 30-ig a Bölcsődék Igazgatóságának minden tagintézménye nyitva lesz. Július 1-31. között csak a Zengő-Bongó bölcsőde lesz zárva, viszont augusztus 1-30. között ez az intézmény látja el az ügyeletet.

Felújítások

A Petőfi ligeti játszótér a belváros egyik legforgalmasabb játszótere. A játszótér fejlesztése érdekében tavaly a régi, rossz állapotban lévő elemeket elbontották. Ezek helyére egyedi tervezésű homokozós mászóvárat telepítenének egy markoló játékeszközzel egyetemben. Erre a munkálatra, az eszközbeszerzésre 4,4 millió forintot biztosítottak a DVG Zrt-nek.

A képviselők 6,8 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek arra, hogy az I-es számú rendelőintézet tetőszerkezetét megjavítsa.

Mintegy 100 millió forintból számos járdaszakasz fog megújulni városszerte. Térköves burkolatú járdasort alakítanak ki az Ady Endre utca páratlan oldalán, a Barátság út 54-56. közötti részen, az Erste Bank előtti területen (amely az önkormányzat kezelésébe tartozik), a Fáy András utca 1-3. között, a Táncsics Mihály utca 12-26. között, a Tavasz utca 2-10. között, a Weiner körút 17-23. és a 8-10. között. Felújítják a Kallós Dezső utca 26-14. közötti járdát, a Liszt Ferenc kert- Batsányi utca közötti járdát, a Makk Marci bölcső körüli járdát, a Martinovics utca 15-25. közötti járdát, az Október 23. tér 10. számnál lévő járdát. Ez utóbbiak esetében új aszfaltburkolatot alakítanak ki. Ebből a költségvetésből folytatják az útfelújítást az Eszperantó úti garázsoknál, kijavítják a Fáy András utca 2-3. közötti járdasüllyedést, térköves burkolatú parkolót alakítanak ki a Kossuth Lajos utca 3. számnál.

Támogatások

Több támogatási kérelem elbírálása is napirenden szerepelt az ülésen. A Dunaújvárosi Egyetem a DUDIK fesztivál megszervezéséhez kért támogatást. A képviselők 5 millió forintot biztosítottak a programra, amelynek szervezésében a dunaújvárosi Tourinform iroda is közreműködik.

Az önkormányzat év, mint év segíti a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megrendezését. A szervező Pro Minoritate Alapítvány ismét támogatási kérelemmel fordult a városhoz, a képviselők pedig 400 ezer forintot biztosítottak a július 18-23. közötti, immár 28. alkalommal megrendezésre kerülő programra.

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány 210 ezer forint támogatást kért húsz halmozottan hátrányos helyzetű ellátott és kísérőik táboroztatására. A gondozottak az önkormányzat balatonszabadi üdülőjében vakációznának ezen kedvezményes áron. A képviselők támogatták a kérelmet.

A Vasas Táncegyüttes Alapítvány az idén fennállásának 65. évfordulóját ünneplő együttes fesztiválszerepléseire, külföldi (szlovákiai, prágai) fellépéseire 4 millió forintot kért és kapott is a közgyűléstől.

A Mohácsi Lovasklub ismét azzal fordult a Dunaújvárosi Tankerületi Központhoz, hogy felújított, családias hangulatú panziójában lehetőséget tud nyújtani gyermekek nyári táboroztatásához. Az önkormányzat már két éve biztosít forrást erre a tankerületnek, így például tavaly a lovasklub két turnusban fogadta a dunaújvárosi általános iskolás gyermekeket, egy-egy turnusban 35 gyermek táboroztatására volt lehetőség. Most 5,3 millió forint támogatást biztosítanak a tankerületnek arra, hogy három turnusban táborozhassanak ott elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekek.

Pályázatot írt ki a város a helyi sportszervezetek támogatására. A beérkezett kérelmek elbírálása után a képviselők a Dunaújváros Tornasportjáért Alapítványnak 1,5 millió forintot, a Dunaújváros Utánpótlás Sportjáért Alapítványnak 3 millió forintot, a Kőrösi Diákalapítványnak 300 ezer forintot, a Petőfis Tanítványainkért Alapítványnak 300 ezer forintot, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetségnek 12 millió forintot, a Dunai Ökölvívó Sportegyesületnek 10 millió forintot biztosítanak.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke azzal a kéréssel fordult a polgármesterhez, hogy az önkormányzat ismét támogassa a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarlakta falvakat, mivel Ukrajna keleti területein a helyzet sajnos továbbra is lesújtó. Városunk már két alkalommal is támogatta a kárpátaljai magyarokat. Első ízben a magyarlakta települések közül Tiszakeresztúrnak adományozott 4 millió forintot 2015-ben, majd a szövetség kérésére 5 millió forinttal segíttette a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarokat. Ezen az ülésen újabb 5 millió forint támogatásról döntöttek a képviselők.

Testvérváros

A lengyelországi Leszno város polgármestere azzal a kéréssel fordult önkormányzathoz, hogy városaik között baráti együttműködés, testvérvárosi kapcsolat jöjjön létre. Leszno Lengyelország nyugati részén helyezkedik el, Dunaújvároshoz hasonló nagyságú területen, lakosainak száma meghaladja a 60 ezer főt. Gazdasága jól működő, köszönhetően többek között a 9015, Lesznoban működő vállalatnak, cégnek. Dunaújvároshoz hasonlóan aktív sportélet jellemzi a várost. Leszno város polgármestere levelében utalt a városukban működő Jan Amos Komenski Állami Műszaki Főiskola és a Dunaújvárosi Egyetem közti kapcsolatra. Ezen túlmenően az együttműködés lehetőségét látja a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza és a leszno-i Helyi Színház (Teatr Miejski) között. A közgyűlés a napirend elfogadásával kifejezte szándékát arról, hogy Dunaújváros szívesen alakít ki testvérvárosi kapcsolatot a lengyel településsel.

Zárt ülésen tizenegy napirendi pontot tárgyalnak a képviselők, köztük önkormányzati cégek tavaly évi beszámolóját, elismerések, díjak adományozását.

A rovat további hírei: Közélet

Jön az új ezer forintos

Jön az új ezer forintos

2018. január 23. (kedd)

A bankjegycsere következő lépéseként március 1-től kerülnek forgalomba az új 1000 forintos bankjegyek, amelyek régi változataival ez év október 31-ig fizethetünk majd - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján.

D+ Híradó - Díjátadó, bővítés

D+ Híradó - Díjátadó, bővítés

2018. január 23. (kedd)

Átadták a Pro Cultura Intercisae-díjat, bővíti üzemét a Momert, önkénteseket vár a Magyar Vöröskereszt - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Városi nagyrendezvények 2018-ban

Városi nagyrendezvények 2018-ban

2018. január 23. (kedd)

A Tavaszi Zsongás elnevezésű programmal indul a városi nagyrendezvények idei sora a tavasz elején, pontosabban március 10-én. Aztán sorra jönnek a szokásos és nagyon várt események, mint a Májusi Mulatság, a DUDIK, a halászléfőző verseny, a Rockamarton, az Augusztális. Mutatjuk az összeset szépen időrendbe szedve.

D+ Híradó - Felújítások, hatalmas siker

D+ Híradó - Felújítások, hatalmas siker

2018. január 22. (hétfő)

Felújítások Ercsiben, határozati javaslat, hatalmas siker volt a XVI. Carissa Kupa - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Határozati javaslat

Határozati javaslat

2018. január 22. (hétfő)

Barta Endre, a Jobbik Magyarországért Mozgalom önkormányzati képviselője sajtótájékoztatót tartott ma a zöld SZTK épületénél.

730 milliós fejlesztés Ercsiben

730 milliós fejlesztés Ercsiben

2018. január 22. (hétfő)

Mintegy hatszázhetven millió forintból újítják fel a Nagyboldogasszony templomot, és 61 millió forintból alakítanak ki kormányablakot Ercsiben.

In memoriam dr. Kálmán András

In memoriam dr. Kálmán András

2018. január 22. (hétfő)

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata sajnálattal értesült arról, hogy Dr. Kálmán András Dunaújváros egykori polgármestere, az MSZP volt országgyűlési képviselője 68 évesen váratlanul elhunyt.