Acélszerkezeti Konferencia

Brousil Csaba - 2017. május 26. 7:29

A Dunaújvárosi Egyetem adott otthont csütörtökön a XIV. Acélszerkezeti Konferenciának, melyen neves előadót tárgyalták az ágazat jelenét és jövőjét.

A Magyar Acélszerkezeti Szövetség rendezésében immár tizennegyedik alakalommal tartották meg az Acélszerkezeti Konferenciát a Dunaújvárosi Egyetemen. A kétnapos rendezvény első napján gyárlátogatás és szakmai fogadás, a második napon szakmai előadások szerepeltek a programban. A megnyitó után fejlesztési, oktatási, kutatói témákban hallhattak előadásokat a meghívott vendégek. Elsőként Dr. Móger Róbert, a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés igazgatója beszélt az acélipar jelenlegi helyzetéről és az ISD Dunaferr ágazatban betöltött szerepéről. Mint mondta a világ nyersacéltermelése éves szinten meghaladja az 1,6 milliárd tonnát, így a gazdasági szakemberek joggal tekintik az acélipar teljesítményét a fejlődés és a gazdasági növekedés egyik alapvető pillérének. Kiemelte, hogy ez Európai Unióban a gazdasági válság hatására csökkent a termelés és a helyzetet nehezíti az Unió saját belső szabályrendszere, illetve a kínai és iráni importból beáramló nyomott ára melú acél megjelenése. Az ISD Dunaferrnél tervezett fejlesztésekről elmondta, hogy az acélműnél ötvenmillió eurós, a hengerműnél nagyságrendileg százmillió eurós, ütemezett beruházást terveznek.

A következő előadásban, Dr. Palotás Béla, a Dunaújvárosi Egyetem Tudományos és Kutatási rektorhelyettese mutatta be a campust, annak történetét és az itt folyó acéliparhoz szervesen kapcsolódó szakmai munkát. Mint mondta a felsőoktatási intézmény egyetemi minőségében ugyan még fiatal intézmény, de régi szereplő már Magyarországon az acélipari oktatás területén. Kiemelte a Duális Képzés fontosságát és az egyetem szerteágazó nemzetközi és iparági kapcsolatait is. A folytatásban az érdeklődők előadást hallhattak még a modern útkorlátok működéséről, a Pentele híd és a Csongrádi pontonhíd kapcsán a hídépítés acélipari vonatkozásairól, a tűzihorganyzás speciális szakterületéről és az acélszerkezetek építészetben betöltött hangsúlyos szerepéről.

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.