Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Négy virtuóz egy színpadon

2017. május 26. (péntek) 7:40 - Brousil Csaba

Péntek este kilenckor a Gayer Mátyás Quartet lép fel a Művész Presszó jazzklubjában, ahol Bolla Gábor szaxofonos lesz a vendégük. A koncertet jó idő esetén a Művész teraszán tartják meg.

A Quartet vezetője az a Gayer Mátyás, aki nemzedékének kiemelkedő tehetsége, aki már tizennégy évesen saját zenekarával komoly díjat nyert és azóta is halmozza a nemzetközi elismeréseket. 2014-ben és 2015-ben bejutott a Montreuxi Jazz Fesztivál Zongora Versenyének döntőjébe. Ugyanebben az évben szerezte meg diplomáját a Grazi Zeneakadémia jazz tanszakán. Zsenialitása a biztos és kiemelkedő hangszeres tudásán kívül abban rejlik, ahogy a már jól ismert dzsessz-sztenderdeket a saját szája ízére varázsolja. Grazban együtt járt a Zeneakadémiára azokkal a muzsikusokkal, akikkel pénteken fellép a Művészben.  

A Hofecker testvérpár fiatalabb tagja, Mátyás 2010-ben sikeresen felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékére ahol 2012-ben elnyert egy ösztöndíjat, melynek keretein belül fél évet tanulhatott Grazban, a jazz tanszéken Wayne Darling tanítványaként. 2013-ban diplomázott a Zeneakadémián, Bécsben szerzett masterdiplomát, Közép-Európa egyik legkeresettebb fiatal bőgőse. A müncheni illetőségű Hellmeier Xaver szintén kiugró tehetségű muzsikus, a müncheni jazzélet egyik vezető zenésze, így minden adott ahhoz, hogy remek koncert kerekedjen pénteken városunkban. De ha ez még nem lenne elég, a zenekar hívott egy vendégzenészt is Bolla Gábor szaxofonos személyében. Mondanunk sem kell, hogy szintén egy virtuózról beszélünk, aki 2003 tavaszán az egyetlen tizenéves volt, aki bejutott a Montreux Jazz Fesztivál szaxofonos világvetélkedőjének elődöntőjébe. Első zenekarát tizenöt évesen alapította, azóta tartó munkássága során elnyerte a legrangosabb díjakat Ausztriától New Yorkig. 2014 óta Koppenhágában él, Európa egyik legjelentősebb jazzművészévé vált. Gayer Mátyástól megtudtuk, hogy mainstrem jazzt játszanak majd a koncerten sok-sok improvizációval és ötletességgel. Nem gyenge nemzetközi sztárnévsor jön tehát össze péntek estére a Művészbe, érdemes lesz ellátogatni a jazz estre, melyet jó idő esetén, a teraszon, rossz idő esetén a Presszóban, nagyobb nézőszám estén a Bartók aulájában tartanak majd meg.

A rovat további hírei: Kultúra

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

2020. július 09. (csütörtök)

Emléket állítanak a Vasmű úti platánoknak, Móder Rezső tervei nyomán közösen készítenek egy nagy közös fafaragást, amely a főutca fasorának hagyatékát őrzi majd meg. A nagyszabású tervekről Rohonczi István ROHO mesél, a munkálatok augusztusban kezdődhetnek.

Családbarát Hely lett a Bartók Kamaraszínház

Családbarát Hely lett a Bartók Kamaraszínház

2020. július 08. (szerda)

Bronz fokozatú Családbarát Hellyé nyilvánították a Bartókot. Cél az arany! Mint ahogy azt közösségi oldalukon is megírták: színházi filozófiájuknak elsődleges célja a családok kiszolgálása.

Állandó programok a gyermekkönyvtárban

Állandó programok a gyermekkönyvtárban

2020. július 08. (szerda)

Mint ahogy azt már megírtuk, csütörtökönként mesedélutánra várják az érdeklődőket a József Attila Könyvtár munkatársai, de keddenként és szerdánként is izgalmas programokkal kecsegtetnek a gyermekeknek.

Mesedélután csütörtökönként a könyvtárban

Mesedélután csütörtökönként a könyvtárban

2020. július 07. (kedd)

Az intézmény vezetése nyáron sem hagyja program nélkül a gyermekeket: kreatív foglalkozással egybekötött mesés délutánt szerveznek.

Megújult a Tinisarok

Megújult a Tinisarok

2020. július 07. (kedd)

A vészhelyzet idején bezárt a József Attila Könyvtár is, de természetesen attól még folyamatosan dolgoztak a munkatársak. A zárt ajtók mögött egyre gyorsabban haladtak a háttérmunkák, és a lelkes kollégáknak köszönhetően megújult a legfiatalabb korosztály kedvenc zuga. A festés, átrendezés, csinosítás után egy modern pihenő övezetbe kerülnek azok, akik szeretnének kicsit leülni, olvasgatni, vagy csak beszélgetni.

"Alkotás és játék a szabadban" – kézműves tábort rendez az MMK

"Alkotás és játék a szabadban" – kézműves tábort rendez az MMK

2020. július 07. (kedd)

Egy hetes turnusokban, egészen augusztus közepéig várja a táborozni vágyó gyerekeket a Munkásművelődési Központ kézműves tábora, az "Alkotás és játék a szabadban". A nyári foglalkozás második hetében Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester ellátogatott a táborba.

"Egy percre megfogom, ami örök"

"Egy percre megfogom, ami örök"

2020. július 04. (szombat)

A gyermekkor élményeit, benyomásait idézik fel Kelemen Marián Éva képzőművész festményei és plasztikái. Az összeállítást az evangélikus templomban tekinthetik meg az érdeklődők.