Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Négy virtuóz egy színpadon

2017. május 26. (péntek) 7:40 - Brousil Csaba

Péntek este kilenckor a Gayer Mátyás Quartet lép fel a Művész Presszó jazzklubjában, ahol Bolla Gábor szaxofonos lesz a vendégük. A koncertet jó idő esetén a Művész teraszán tartják meg.

A Quartet vezetője az a Gayer Mátyás, aki nemzedékének kiemelkedő tehetsége, aki már tizennégy évesen saját zenekarával komoly díjat nyert és azóta is halmozza a nemzetközi elismeréseket. 2014-ben és 2015-ben bejutott a Montreuxi Jazz Fesztivál Zongora Versenyének döntőjébe. Ugyanebben az évben szerezte meg diplomáját a Grazi Zeneakadémia jazz tanszakán. Zsenialitása a biztos és kiemelkedő hangszeres tudásán kívül abban rejlik, ahogy a már jól ismert dzsessz-sztenderdeket a saját szája ízére varázsolja. Grazban együtt járt a Zeneakadémiára azokkal a muzsikusokkal, akikkel pénteken fellép a Művészben.  

A Hofecker testvérpár fiatalabb tagja, Mátyás 2010-ben sikeresen felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékére ahol 2012-ben elnyert egy ösztöndíjat, melynek keretein belül fél évet tanulhatott Grazban, a jazz tanszéken Wayne Darling tanítványaként. 2013-ban diplomázott a Zeneakadémián, Bécsben szerzett masterdiplomát, Közép-Európa egyik legkeresettebb fiatal bőgőse. A müncheni illetőségű Hellmeier Xaver szintén kiugró tehetségű muzsikus, a müncheni jazzélet egyik vezető zenésze, így minden adott ahhoz, hogy remek koncert kerekedjen pénteken városunkban. De ha ez még nem lenne elég, a zenekar hívott egy vendégzenészt is Bolla Gábor szaxofonos személyében. Mondanunk sem kell, hogy szintén egy virtuózról beszélünk, aki 2003 tavaszán az egyetlen tizenéves volt, aki bejutott a Montreux Jazz Fesztivál szaxofonos világvetélkedőjének elődöntőjébe. Első zenekarát tizenöt évesen alapította, azóta tartó munkássága során elnyerte a legrangosabb díjakat Ausztriától New Yorkig. 2014 óta Koppenhágában él, Európa egyik legjelentősebb jazzművészévé vált. Gayer Mátyástól megtudtuk, hogy mainstrem jazzt játszanak majd a koncerten sok-sok improvizációval és ötletességgel. Nem gyenge nemzetközi sztárnévsor jön tehát össze péntek estére a Művészbe, érdemes lesz ellátogatni a jazz estre, melyet jó idő esetén, a teraszon, rossz idő esetén a Presszóban, nagyobb nézőszám estén a Bartók aulájában tartanak majd meg.

A rovat további hírei: Kultúra

Lénárt Linda orgonakoncertje a főtemplomban

Lénárt Linda orgonakoncertje a főtemplomban

2019. november 14. (csütörtök)

November 16-án (szombaton) este 7 órai kezdettel (közvetlenül a szombat esti 6 órai szentmise után) Lénárt Linda – a dunaújvárosi és nagyvenyimi kötődésekkel is rendelkező, Zeneakadémiát végzett – orgonaművész, orgonahangversenyt ad a dunaújvárosi Krisztus király főtemplomban.

Ma van a magyar nyelv napja

Ma van a magyar nyelv napja

2019. november 13. (szerda)

Ma van a magyar nyelv napja, ebből az alkalomból gálaműsort tart az Anyanyelvápolók Szövetsége, az M5 kulturális csatorna a nap folyamán bejátszásokkal, este pedig stúdióműsorral hívja fel a figyelmet az anyanyelv fontosságára.

Őszbúcsúztató családi délután

Őszbúcsúztató családi délután

2019. november 12. (kedd)

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának zárórendezvényeként egy Őszbúcsúztató családi délutánra várta az érdeklődőket az Intercisa Múzeum múlt szombaton. A programok között kézműveskedés és tárlatvezetés is szerepelt.

Szenvedéllyel átitatott ecsetvonások

Szenvedéllyel átitatott ecsetvonások

2019. november 06. (szerda)

A Bartók Kamaraszínház aulájában egy újabb kiállítás nyílt meg kedden délután. Smuk Imre, a színház nyugalmazott művészeti vezetőjének festményeit lehet megtekinteni.

Új darabot próbálnak a Bartókban

Új darabot próbálnak a Bartókban

2019. november 05. (kedd)

Egy újabb bemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház, Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját Bodor Böbe rendezi. Az olvasópróbákat hétfőn délután kezdte meg a csapat.

Ma van a reformáció emléknapja

Ma van a reformáció emléknapja

2019. október 31. (csütörtök)

Ma van a reformáció emléknapja, országszerte ünnepségeket tartanak a protestáns gyülekezetek.

Elnémulás a Bartókban

Elnémulás a Bartókban

2019. október 30. (szerda)

Nyár óta készül, most végre bemutatják a Bartókban a stúdióterem legújabb előadását, az Elnémulás című drámát, melynek rendezője a színház igazgatója, Őze Áron.