Dunaújváros Hetilap

Tovább emelkednek a bérek

Molnár Emese - 2017. május 25. 10:33

A munkából élőkről, a családokról és a biztonságról szól a jövő évi költségvetés- hangsúlyozta dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, stabil és egyre erősödő a magyar gazdaság, jövőre 4,3 százalékos gazdasági növekedés valósulhat meg. A jövő évi költségvetésben 102 milliárd forinttal több jut az egészségügyre, 81 milliárd forinttal lesz több pénz az oktatásra, az otthonteremtési programra 15 milliárd forinttal, a nyugdíjakra, családtámogatásra, szociális területre 287 milliárd forinttal, gazdaságfejlesztésre 205 milliárd forinttal, útfelújításokra 30 milliárd forinttal tervez többet a kormány.

- A jövő évi költségvetés minden magyar ember számára megteremti a lehetőségét annak, hogy ismét léphessen egyet előre a saját életében- hangsúlyozta dr. Galambos Dénes.

Arról is beszélt, a kormány célja a kezdetek óta, hogy a segélyt felváltsa a munka. 2010 óta már több mint 700 ezerrel többen dolgoznak, a munkanélküliségi ráta jövőre 4 százalékra csökkenhet. A következő évben is lesz közmunkaprogram, de még többeket szeretnének visszavezetni az elsődleges munkaerőpiacra. Folytatódnak a béremelési programok a közszférában. Tovább csökkentik a munkát terhelő adókat, így például 13 százalékra csökken a kisvállalati adó, 20 százalékra csökken az EHO, 20 százalékra csökken a Szocho, míg a társasági adó 9 százalékos marad (Európában a legalacsonyabb).

- Az adócsökkentés lehetővé teszi a bérek további emelkedését. Idén 15 százalékkal emeltük a minimálbért, jövőre újabb 8 százalékkal nő, míg a szakmunkás minimálbér az idei 25 százalékos emelkedés után 2018-ban újabb 12 százalékkal lesz több. 

Dr. Galambos Dénes felvázolta azt is, hogy jövőre tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye havi 35 ezer forintra. Jövőre is lesz adókedvezmény az első házasoknak, otthonteremtésre pedig 226 milliárd forint áll majd rendelkezésre. 79 milliárdot fordítanak ingyenes gyermekétkeztetésre. A jövő évtől az állam biztosítja az első sikeres nyelvvizsga díját.

2018-ban 3 százalékos nyugdíjemelést tervez a kormány, és a gazdasági növekedésnek köszönhetően nyugdíjprémium kifizetésével is számolnak.

A költségvetés harmadik pillére a biztonság, ugyanis a kormány a határok védelmére, az illegális bevándorlás elleni fellépésre, a rendvédelemre és a közbiztonság megerősítésére 514 milliárd forintot különít el.

A költségvetés vitája már elkezdődött. Dr. Galambos Dénes a költségvetéssel kapcsolatos parlamenti felszólalásában az M8-as autópálya fejlesztésének fontosságát emelte ki, amelyben a Pentele hídnak központi szerepe van. Mint mondta, a kormánynak komoly szándéka van az útfelújításra, a Dunavecse-Kecskemét és a Dunaújvárostól a lepsényi, enyingi térségig tartó M8-as szakasz építési engedélyeztetési terveire akár 7 milliárd forintot különíthetnek el. 

A jövő évi költségvetést június közepén fogadhatja el az Országgyűlés.

A rovat további hírei: Közélet

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

2024. ápr. 12.

Szabó Zsolt szerint egy gazdasági alpolgármester dolga, hogy a város cégeit, intézményeit időről időre személyesen is körbejárja és egyeztesse az éppen aktuális teendőket. Ennek jegyében kedden az Innopark Nonprofit Kft.-hez, dr. Huszti Zsolt ügyvezetőhöz látogatott el.