Dunaújváros Hetilap

Visszafogott ingatlanpiac

2017. május 21. (vasárnap) 17:02 - doszerk

A 2008 és 2013 közötti időszakban a hazai ingatlanpiacon nagymértékű zuhanás mutatkozott, a tranzakciószám a felére csökkent, az árak pedig 5-30 százalékkal estek vissza.

A 2014 óta mutatkozó felfelé ívelés az egyes régiókban eltérően érvényesült: néhány területen a forgalom a válság előtti éveknek megfelelően alakult, az árak túlszárnyalták a tíz évvel ezelőtti szintet, míg más térségekben visszafogott maradt a piac.

Nem mindenhol indult meg a piac

A vidéki városok viszonylatában a debreceni és soproni társasházi lakások a válság évei alatt is értékállónak bizonyultak, az átlagárak 5%-kal mérséklődtek, míg Tatabányán 35%-os volt a visszaesés. Napjainkban már csak emlék ez a tendencia, a piac három éve nem áll meg. Az utóbbi években Szombathelyen nagymértékben - 60-70%-kal - drágultak a lakásárak, ehhez képest kisebb– maximum 30%-os – volt a változás Pécsen, Szolnokon és Szekszárdon. A tavalyi év során 15%-ot meghaladó volt a lakásárak növekedése, Budapesten 22%-os, a vidéki városokban 13,8%-os, a községekben pedig 9,3%-os volt a bővülés. A drágulás Közép-Magyarországon volt a legszembetűnőbb, míg Észak-Magyarország ingatlanpiacát jellemezte a legkisebb áremelkedés országos viszonylatban. A térségek közül a nyugati nagyvárosok, illetve a Balaton-menti városok kiemelkednek – ezek a terület felhúzzák az országos statisztikákat -, míg a keleti térségekben – néhány népszerű nagyváros kivételével – stagnálás vagy csökkenés mutatkozott, ez a változás azonban az egyes típusoktól függően különböző mértékben érvényesül.

A családi házak átlagárainak változása 2016 április és 2017 április között egyes nyugat-magyarországi nagyvárosokban

Az áprilisi adatok alapján elmondható, hogy Nyugat-Magyarországon sem mutatkozik egységes kép. A térségen belül nem minden nagyvárosra volt jellemző az áremelkedés a családi házak szegmensében az utóbbi egy évben: Szekszárdon 11%-kal csökkentek, Zalaegerszegen, Dunaújvárosban, Kaposváron inkább stagnáltak, míg Székesfehérváron 18%-kal bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak.

Nem szálltak el az ingatlanárak Dunaújvárosban

Átlagos ingatlanárak Dunaújvárosban és néhány környező településen (Ft/m2)

A jelenlegi átlagárakat nemcsak az ingatlan elhelyezkedése, hanem a típus is befolyásolja. A dunaújvárosi ingatlanpiac ár tekintetében kiemelkedik a környező városok viszonylatából: a Dunaföldváron eladó ingatlanok átlagáraihoz képest 60-80%-kal magasabb, Sárbogárd árszínvonalánál pedig 48-86%-kal borsosabb átlagos négyzetméterenkénti árakra lehet számítani. A Ráckevén eladó családi házakhoz képest 3%-kal magasabb, míg a téglalakások szegmensében 3%-kal alacsonyabb átlagos négyzetméterenkénti árakra számíthatnak a vevők, a paksi ingatlanárak viszonylatában ugyanakkor – típustól függően – 11-62%-kal elmaradnak a dunaújvárosi átlagos Ft/m2 árak. A városban a társasházak nagyobb mértékben drágultak éves szinten, mint a családi házak: a Dunaújvároson eladó lakások átlagos Ft/m2 árai 8-9%-kal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

A dunaújvárosi lakások átlagárainak változása 2016 április és 2017 április között

Bővül az újlakások szegmense

Az ingatlanpiac tehát 2017 első harmadában sem állt meg, az év további részében, illetve 2018-ban a szakértők szerint a használt lakások piaca mellet az új lakások szegmense is egyre nagyobb szerepet kaphat a tavaly év elején bevezetett lakáspolitikai intézkedéseknek köszönhetően. A kínálat bővülésével felmerül a kérdés, milyen irányba változnak – vagy változnak-e - a használt társaik átlagárai.

Forrás: Ingatlannet.hu

 

 

A rovat további hírei: Közélet

DS Híradó: tárlat és főpróba, helyreállítás, évértékelő

DS Híradó: tárlat és főpróba, helyreállítás, évértékelő

2019. december 13. (péntek)

Több program a Bartókban, sportos évzáró, Bocskai úti forgalomterelés - többek között e témákról szól a DSTV stábjának hangképes összegzése!

Vasmű úti platánok: újabb állományritkítás

Vasmű úti platánok: újabb állományritkítás

2019. december 12. (csütörtök)

A DVG szakemberei újabb három példányt vágtak ki a Vasmű úti platánsorról – az önkormányzat közleménye szerint az választások előtt végzett rekonstrukció négy-hat évvel rövidítette az állomány élettartamát.

Útfejújítások: több helyszínen is megújul a burkolat

Útfejújítások: több helyszínen is megújul a burkolat

2019. december 12. (csütörtök)

A Rév út és a Ruhagyári út mellett a Budai Nagy Antal út, a Kandó Kálmán tér, valamint a nagyvenyimi bekötő út megújítását is tervezi Dunaújváros önkormányzata. A közútfelújítási program forrását uniós pályázatok biztosítják, a beruházások össz-értéke több mint 1,5 milliárd forint.

DS Híradó: DUE fotókiállítástól Santa Claus Kupáig

DS Híradó: DUE fotókiállítástól Santa Claus Kupáig

2019. december 11. (szerda)

Az adventi időszak hírei mellett a Dunaújvárosi Egyetem fotópályázatának anyagából nyílt kiállítás, valamint a jégcsarnokban rendezett utánpótlástorna szerepel a DSTV Híradójának keddi kínálatában. Katt a hangképes összeállításért!

DS Híradó: Mikulás-parti, parkolás, adventi csokor

DS Híradó: Mikulás-parti, parkolás, adventi csokor

2019. december 10. (kedd)

Sok téma terítékre került a DSTV összeállításában - a Híradót terveink szerint továbbra is rendszeresen a böngészők a DO-ról! Mutatom!

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

2019. december 06. (péntek)

Jelenleg is tart a Dunaújvárosi Egyetemen a Hallgatói Önkormámnyzat (HÖK) által kezdeményezett karácsonyi karitatív megmozdulás: "Cipősdoboz Akció" adománygyűjtése során egészedecember 16-ig várják a gyerekeknek szánt ajándékokat, játékokat!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

2019. december 06. (péntek)

Az ünnepi időszak előtt egy aktuális figyelmeztetéssel rukkolt ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálata; az advent és a karácsony sajnos az elkerülhető lakástüzek periódusa is a tűzoltóság évtizedes tapasztalatai szerint – egy kis odafigyeléssel lekerülhető, hogy az advent a lánglovagokra várakozás időszaka legyen!