Dunaújváros Hetilap

Visszafogott ingatlanpiac

doszerk - 2017. május 21. 17:02

A 2008 és 2013 közötti időszakban a hazai ingatlanpiacon nagymértékű zuhanás mutatkozott, a tranzakciószám a felére csökkent, az árak pedig 5-30 százalékkal estek vissza.

A 2014 óta mutatkozó felfelé ívelés az egyes régiókban eltérően érvényesült: néhány területen a forgalom a válság előtti éveknek megfelelően alakult, az árak túlszárnyalták a tíz évvel ezelőtti szintet, míg más térségekben visszafogott maradt a piac.

Nem mindenhol indult meg a piac

A vidéki városok viszonylatában a debreceni és soproni társasházi lakások a válság évei alatt is értékállónak bizonyultak, az átlagárak 5%-kal mérséklődtek, míg Tatabányán 35%-os volt a visszaesés. Napjainkban már csak emlék ez a tendencia, a piac három éve nem áll meg. Az utóbbi években Szombathelyen nagymértékben - 60-70%-kal - drágultak a lakásárak, ehhez képest kisebb– maximum 30%-os – volt a változás Pécsen, Szolnokon és Szekszárdon. A tavalyi év során 15%-ot meghaladó volt a lakásárak növekedése, Budapesten 22%-os, a vidéki városokban 13,8%-os, a községekben pedig 9,3%-os volt a bővülés. A drágulás Közép-Magyarországon volt a legszembetűnőbb, míg Észak-Magyarország ingatlanpiacát jellemezte a legkisebb áremelkedés országos viszonylatban. A térségek közül a nyugati nagyvárosok, illetve a Balaton-menti városok kiemelkednek – ezek a terület felhúzzák az országos statisztikákat -, míg a keleti térségekben – néhány népszerű nagyváros kivételével – stagnálás vagy csökkenés mutatkozott, ez a változás azonban az egyes típusoktól függően különböző mértékben érvényesül.

A családi házak átlagárainak változása 2016 április és 2017 április között egyes nyugat-magyarországi nagyvárosokban

Az áprilisi adatok alapján elmondható, hogy Nyugat-Magyarországon sem mutatkozik egységes kép. A térségen belül nem minden nagyvárosra volt jellemző az áremelkedés a családi házak szegmensében az utóbbi egy évben: Szekszárdon 11%-kal csökkentek, Zalaegerszegen, Dunaújvárosban, Kaposváron inkább stagnáltak, míg Székesfehérváron 18%-kal bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak.

Nem szálltak el az ingatlanárak Dunaújvárosban

Átlagos ingatlanárak Dunaújvárosban és néhány környező településen (Ft/m2)

A jelenlegi átlagárakat nemcsak az ingatlan elhelyezkedése, hanem a típus is befolyásolja. A dunaújvárosi ingatlanpiac ár tekintetében kiemelkedik a környező városok viszonylatából: a Dunaföldváron eladó ingatlanok átlagáraihoz képest 60-80%-kal magasabb, Sárbogárd árszínvonalánál pedig 48-86%-kal borsosabb átlagos négyzetméterenkénti árakra lehet számítani. A Ráckevén eladó családi házakhoz képest 3%-kal magasabb, míg a téglalakások szegmensében 3%-kal alacsonyabb átlagos négyzetméterenkénti árakra számíthatnak a vevők, a paksi ingatlanárak viszonylatában ugyanakkor – típustól függően – 11-62%-kal elmaradnak a dunaújvárosi átlagos Ft/m2 árak. A városban a társasházak nagyobb mértékben drágultak éves szinten, mint a családi házak: a Dunaújvároson eladó lakások átlagos Ft/m2 árai 8-9%-kal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

A dunaújvárosi lakások átlagárainak változása 2016 április és 2017 április között

Bővül az újlakások szegmense

Az ingatlanpiac tehát 2017 első harmadában sem állt meg, az év további részében, illetve 2018-ban a szakértők szerint a használt lakások piaca mellet az új lakások szegmense is egyre nagyobb szerepet kaphat a tavaly év elején bevezetett lakáspolitikai intézkedéseknek köszönhetően. A kínálat bővülésével felmerül a kérdés, milyen irányba változnak – vagy változnak-e - a használt társaik átlagárai.

Forrás: Ingatlannet.hu

 

 

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.