Iskolai kishírek

2017. június 5. (hétfő) 9:06 - doszerk

Díj a döntős diákokért, francia táncműsor, második és harmadik, Hókirálynő - iskolai kishíreink egy csokorban.

Díj a döntős diákokért

A Simonyi Zsigmond helyesírás versenyen minden évben jutalmazzák azokat az iskolákat, amelyek kiemelkedő pedagógiai munkát végeznek a helyesírás területén. Idén a május 20-án megrendezett Kárpát-medencei döntőn a Móricz Zsigmond Általános Iskola is Simonyi-serleggel távozhatott. Ezt az elismerést azok az iskolák kapják, amelyek tanulói a legtöbbször jutnak el nemzetközi döntőre. Ebben a tanévben Szabó Sára 7.b osztályos tanuló képviselte eredményesen a Móricz iskolát.

Francia táncműsor

Párizs egyik elővárosába, Villejuif-be látogattak a gárdonyis diákok és tanárok a héten. Dunaújvárost több évtizedes kapcsolat fűzi ehhez a városhoz, a legfőbb közös pont pedig a tánc. Öt éve Virgine Cosnier tánciskolája már vendégül látta egy hétre a gárdonyisokat, 2015-ben pedig a Gárdonyi is viszonozta a meghívást és a lelkes tánciskola vezetője 15 növendékével érkezett meg Dunaújvárosba. Mindkét találkozó egy közös előadással fejeződött be, amelyen mindegyik iskola bemutatta a legfőbb produkcióit. A magyarországi műsorban pedig egy közös táncprodukciót is megtanultak az együtt eltöltött egy hét alatt. Idén a dunaújvárosi gyerekek Villejuif városi ünnepére kaptak meghívást, ahol június 3-án lépnek fel közösen is. A próbák mellett persze sétálhatnak Párizs belvárosában, a mesés parkokban és a Szajnán sétahajózva nézhetik meg a város csodaszép nevezetességeit.

Második és harmadik

A tanulmányi versenyek legjobbjait díjazták Székesfehérváron május 25-én. A Petőfi iskolát Kovács Marcel (7.a) és Csépányi Olivér (8.a) képviselték, akik az országos angol nyelvi versenyen remekeltek. Marcel második helyezést ért el, míg Olivér a harmadik helyet szerezte meg és oklevéllel, valamint könyvutalvánnyal gazdagodtak. Felkészítő tanáraik Hekkelné Imre Györgyi és Pillár Balázs voltak.

Hókirálynő

A múlt hónap elején Badacsonytomajban rendezték meg a Szín-Vonal Alapfokú Művészetoktatási Intézmény által kiírt Országos Vizuális Látvány és Tárgytervező Tárgyalkotó verseny országos fordulóját általános- és középiskolás fiatalok számára. A Wesley Da Capo művészeti iskola két versenyzőjén kívül a Hild iskolából Torma Rebeka 13.a osztályos tanuló is előkelő helyezést ért el. A témakör a színház és irodalom világa volt, ezen belül választhattak a versenyzők egy-egy színdarabot. Andersen Hókirálynő című művét választotta Rebeka, ehhez készített először jelmezt, majd díszlettervet, a döntőben pedig egy plakátot. Végül a második helyen végzett a versenyen, a felkészítő tanára László Sándorné volt.

A rovat további hírei: Oktatás

Elengedés és búcsú a szalagavatón

Elengedés és búcsú a szalagavatón

2018. január 20. (szombat)

A Rudas iskola is megtartotta a szalagavató bálját, ami mint mindig, ezúttal is rendkívül látványosra sikeredett. Természetesen a végzősök és a táncok is szépek voltak, de a showt óriási meglepetésre az igazgató lopta el.

Mátyás királyból ötös

Mátyás királyból ötös

2018. január 19. (péntek)

Mátyás királyról szóló szöveget dolgoztak fel a gyermekek a Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola által megrendezett tankerületi szövegértő versenyen.

Játékszobák a suliban

Játékszobák a suliban

2018. január 19. (péntek)

A Tesco adományából és a szülők, diákok, pedagógusok összefogásából egy Inkluzív Centrumot alakítottak ki a Petőfi iskolában.

Szombaton központi írásbeli!

Szombaton központi írásbeli!

2018. január 16. (kedd)

Szombaton tartják a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáit a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákoknak - közölte az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-vel. 

A libbenő báli ruhák estéje

A libbenő báli ruhák estéje

2018. január 12. (péntek)

Minden végzős diák büszkén feszített mellkasán a Lorántffy iskola szalagjával pénteken délután a Dózsa Mozicentrumban, mikor végre ők is feltűzhették az érettségizőknek járó kiegészítőt. És pont a divat- és stílustervező szakot is kínáló iskola diákjai ne lettek volna csinosak?

Felvételizők hétvégéje

Felvételizők hétvégéje

2018. január 11. (csütörtök)

A felvételi eljárásról, a pályaválasztás dilemmáiról és a felsőoktatási tanulmányok finanszírozási lehetőségeiről is szó lesz a felvételizők hétvégéjén, január 13-14-én - közölte a programot szervező Diákhitel Központ az MTI-vel.

Megújul a diákváros

Megújul a diákváros

2018. január 09. (kedd)

Szilágyiné Németh Sarolta, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ vezetője sajtótájékoztató keretében értékelte a tankerület elmúlt évi munkáját és eredményeit kedden a Széchenyi István Gimnáziumban. Működés, tehetséggondozás, pályázatok, felújítások.