Iskolai kishírek

2017. június 5. (hétfő) 9:06 - doszerk

Díj a döntős diákokért, francia táncműsor, második és harmadik, Hókirálynő - iskolai kishíreink egy csokorban.

Díj a döntős diákokért

A Simonyi Zsigmond helyesírás versenyen minden évben jutalmazzák azokat az iskolákat, amelyek kiemelkedő pedagógiai munkát végeznek a helyesírás területén. Idén a május 20-án megrendezett Kárpát-medencei döntőn a Móricz Zsigmond Általános Iskola is Simonyi-serleggel távozhatott. Ezt az elismerést azok az iskolák kapják, amelyek tanulói a legtöbbször jutnak el nemzetközi döntőre. Ebben a tanévben Szabó Sára 7.b osztályos tanuló képviselte eredményesen a Móricz iskolát.

Francia táncműsor

Párizs egyik elővárosába, Villejuif-be látogattak a gárdonyis diákok és tanárok a héten. Dunaújvárost több évtizedes kapcsolat fűzi ehhez a városhoz, a legfőbb közös pont pedig a tánc. Öt éve Virgine Cosnier tánciskolája már vendégül látta egy hétre a gárdonyisokat, 2015-ben pedig a Gárdonyi is viszonozta a meghívást és a lelkes tánciskola vezetője 15 növendékével érkezett meg Dunaújvárosba. Mindkét találkozó egy közös előadással fejeződött be, amelyen mindegyik iskola bemutatta a legfőbb produkcióit. A magyarországi műsorban pedig egy közös táncprodukciót is megtanultak az együtt eltöltött egy hét alatt. Idén a dunaújvárosi gyerekek Villejuif városi ünnepére kaptak meghívást, ahol június 3-án lépnek fel közösen is. A próbák mellett persze sétálhatnak Párizs belvárosában, a mesés parkokban és a Szajnán sétahajózva nézhetik meg a város csodaszép nevezetességeit.

Második és harmadik

A tanulmányi versenyek legjobbjait díjazták Székesfehérváron május 25-én. A Petőfi iskolát Kovács Marcel (7.a) és Csépányi Olivér (8.a) képviselték, akik az országos angol nyelvi versenyen remekeltek. Marcel második helyezést ért el, míg Olivér a harmadik helyet szerezte meg és oklevéllel, valamint könyvutalvánnyal gazdagodtak. Felkészítő tanáraik Hekkelné Imre Györgyi és Pillár Balázs voltak.

Hókirálynő

A múlt hónap elején Badacsonytomajban rendezték meg a Szín-Vonal Alapfokú Művészetoktatási Intézmény által kiírt Országos Vizuális Látvány és Tárgytervező Tárgyalkotó verseny országos fordulóját általános- és középiskolás fiatalok számára. A Wesley Da Capo művészeti iskola két versenyzőjén kívül a Hild iskolából Torma Rebeka 13.a osztályos tanuló is előkelő helyezést ért el. A témakör a színház és irodalom világa volt, ezen belül választhattak a versenyzők egy-egy színdarabot. Andersen Hókirálynő című művét választotta Rebeka, ehhez készített először jelmezt, majd díszlettervet, a döntőben pedig egy plakátot. Végül a második helyen végzett a versenyen, a felkészítő tanára László Sándorné volt.

A rovat további hírei: Oktatás

Aranyos elsősök

Aranyos elsősök

2017. október 19. (csütörtök)

Másfél hónap telt el a tanévkezdés óta, ennyi idejük volt az újdonsült diákoknak belerázódni az iskolai életbe, felvenni a ritmust és felnőni a feladathoz, amit a suli állít eléjük. Az Arany iskola három elsős osztályának tanulói szerda délután vették az akadályt és beléphettek a nagyok világába.

Bérletes diákok

Bérletes diákok

2017. október 18. (szerda)

A Szilágyi iskola diákjai szeretnek színházba járni, erre a tanévre is megváltották a bérleteket a Bartók színházba az osztályfőnökeik segítségével.

Jön az ingyen wifi az iskolákba

Jön az ingyen wifi az iskolákba

2017. október 16. (hétfő)

Szupergyors internetet és teljes wifi-lefedettséget kapnak az állami és egyházi iskolák 2019 végéig - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Elkezdődött a keresztféléves felvételi

Elkezdődött a keresztféléves felvételi

2017. október 16. (hétfő)

Már lehet jelentkezni a jövő februárban induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre. A jelentkezők november 15-ig dönthetik el, hogy melyik egyetem vagy főiskola milyen képzésén szeretnének továbbtanulni - közölte az Oktatási Hivatal (OH) az MTI-vel.

Elkezdődtek az őszi érettségik

Elkezdődtek az őszi érettségik

2017. október 13. (péntek)

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli vizsgáival kezdődik a 2017/2018-as tanév őszi érettségi időszaka - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

A tanév első rajzai az Aranyban

A tanév első rajzai az Aranyban

2017. október 12. (csütörtök)

Az Arany iskola tanulói már hosszú idő óta töltenek el egy hetet a képespusztai alkotótáborban, az ott készült képekből pedig mindig a tanév első kiállítása nyílik.

Emelt szintű érettségi nélkül nincs tovább?

Emelt szintű érettségi nélkül nincs tovább?

2017. október 12. (csütörtök)

Az Oktatási Hivatal már közzétette a tantárgylistát, mely tárgyakból lehet majd az 2018-as érettségi-vizsgaidőszakban emelt szintű vizsgát tenni. Több alap- és osztatlan szakra csak azok juthatnak be, akik egy vagy két tantárgyból emelt szintű érettségit tesznek – hívja fel a figyelmet az Eduline oktatási portál.