Iskolai kishírek

2017. június 5. (hétfő) 9:06 - doszerk

Díj a döntős diákokért, francia táncműsor, második és harmadik, Hókirálynő - iskolai kishíreink egy csokorban.

Díj a döntős diákokért

A Simonyi Zsigmond helyesírás versenyen minden évben jutalmazzák azokat az iskolákat, amelyek kiemelkedő pedagógiai munkát végeznek a helyesírás területén. Idén a május 20-án megrendezett Kárpát-medencei döntőn a Móricz Zsigmond Általános Iskola is Simonyi-serleggel távozhatott. Ezt az elismerést azok az iskolák kapják, amelyek tanulói a legtöbbször jutnak el nemzetközi döntőre. Ebben a tanévben Szabó Sára 7.b osztályos tanuló képviselte eredményesen a Móricz iskolát.

Francia táncműsor

Párizs egyik elővárosába, Villejuif-be látogattak a gárdonyis diákok és tanárok a héten. Dunaújvárost több évtizedes kapcsolat fűzi ehhez a városhoz, a legfőbb közös pont pedig a tánc. Öt éve Virgine Cosnier tánciskolája már vendégül látta egy hétre a gárdonyisokat, 2015-ben pedig a Gárdonyi is viszonozta a meghívást és a lelkes tánciskola vezetője 15 növendékével érkezett meg Dunaújvárosba. Mindkét találkozó egy közös előadással fejeződött be, amelyen mindegyik iskola bemutatta a legfőbb produkcióit. A magyarországi műsorban pedig egy közös táncprodukciót is megtanultak az együtt eltöltött egy hét alatt. Idén a dunaújvárosi gyerekek Villejuif városi ünnepére kaptak meghívást, ahol június 3-án lépnek fel közösen is. A próbák mellett persze sétálhatnak Párizs belvárosában, a mesés parkokban és a Szajnán sétahajózva nézhetik meg a város csodaszép nevezetességeit.

Második és harmadik

A tanulmányi versenyek legjobbjait díjazták Székesfehérváron május 25-én. A Petőfi iskolát Kovács Marcel (7.a) és Csépányi Olivér (8.a) képviselték, akik az országos angol nyelvi versenyen remekeltek. Marcel második helyezést ért el, míg Olivér a harmadik helyet szerezte meg és oklevéllel, valamint könyvutalvánnyal gazdagodtak. Felkészítő tanáraik Hekkelné Imre Györgyi és Pillár Balázs voltak.

Hókirálynő

A múlt hónap elején Badacsonytomajban rendezték meg a Szín-Vonal Alapfokú Művészetoktatási Intézmény által kiírt Országos Vizuális Látvány és Tárgytervező Tárgyalkotó verseny országos fordulóját általános- és középiskolás fiatalok számára. A Wesley Da Capo művészeti iskola két versenyzőjén kívül a Hild iskolából Torma Rebeka 13.a osztályos tanuló is előkelő helyezést ért el. A témakör a színház és irodalom világa volt, ezen belül választhattak a versenyzők egy-egy színdarabot. Andersen Hókirálynő című művét választotta Rebeka, ehhez készített először jelmezt, majd díszlettervet, a döntőben pedig egy plakátot. Végül a második helyen végzett a versenyen, a felkészítő tanára László Sándorné volt.

A rovat további hírei: Oktatás

Csillog-villog a Vasvári

Csillog-villog a Vasvári

2018. május 20. (vasárnap)

A Vasvári Pál Általános Iskola energetikai felújítása a végéhez ért, majdnem az egész 2017-18-as tanévet felölelte. A régi ablakokat újakra cserélték, emellett szigetelést is kapott az épület.

Tehetségnap az egyetemen

Tehetségnap az egyetemen

2018. május 17. (csütörtök)

Már nyolcadik alkalommal hirdette meg a Dunaújvárosi Egyetem a házi tudományos szakmai konferenciáját, amin a hallgatók adhatták elő saját tanulmányaikat és kutatásaikat.

Országos siker a Dózsa iskolában

Országos siker a Dózsa iskolában

2018. május 16. (szerda)

Kimagasló eredményt ért el a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája elnevezésű versenyen Borsodi Zselyke, a Dózsa György Általános Iskola tanulója.

A tehetségek csiszolásáért

A tehetségek csiszolásáért

2018. május 15. (kedd)

Az idei tanévre 1.400.000 Ft-ot nyert el a Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola a tehetségsegítés feltételrendszerének javítását célzó hazai programok támogatására megjelent pályázaton.

Kalandorkodtak a kockákon

Kalandorkodtak a kockákon

2018. május 14. (hétfő)

Hatvanhét általános iskolás korú ifjú sakkozó nevezett a Petőfi Kupára. Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Petőfi iskolában ezt a nagyszabású sakk kupát a Bástya Sakkegyesület vezetésével és az önkormányzat támogatásával. 

Hatvan éve tanítanak e falak között

Hatvan éve tanítanak e falak között

2018. május 13. (vasárnap)

A kerek évforduló alkalmából volt ságvárisok találkoztak az iskolában, hogy együtt nosztalgiázzanak, beszélgessenek és felelevenítsék a szép emlékeket.

Az igen vagy a nem határoz meg minket

Az igen vagy a nem határoz meg minket

2018. május 11. (péntek)

A döntés a legfontosabb az életben. Erre hívta fel a Rudas iskola diákjainak figyelmét Tamás Róbert és Kovács Ferenc, akik a kábítószernek hátat fordítva tartanak prevenciós előadást a diákoknak.