Iskolai kishírek

2017. június 5. (hétfő) 9:06 - doszerk

Díj a döntős diákokért, francia táncműsor, második és harmadik, Hókirálynő - iskolai kishíreink egy csokorban.

Díj a döntős diákokért

A Simonyi Zsigmond helyesírás versenyen minden évben jutalmazzák azokat az iskolákat, amelyek kiemelkedő pedagógiai munkát végeznek a helyesírás területén. Idén a május 20-án megrendezett Kárpát-medencei döntőn a Móricz Zsigmond Általános Iskola is Simonyi-serleggel távozhatott. Ezt az elismerést azok az iskolák kapják, amelyek tanulói a legtöbbször jutnak el nemzetközi döntőre. Ebben a tanévben Szabó Sára 7.b osztályos tanuló képviselte eredményesen a Móricz iskolát.

Francia táncműsor

Párizs egyik elővárosába, Villejuif-be látogattak a gárdonyis diákok és tanárok a héten. Dunaújvárost több évtizedes kapcsolat fűzi ehhez a városhoz, a legfőbb közös pont pedig a tánc. Öt éve Virgine Cosnier tánciskolája már vendégül látta egy hétre a gárdonyisokat, 2015-ben pedig a Gárdonyi is viszonozta a meghívást és a lelkes tánciskola vezetője 15 növendékével érkezett meg Dunaújvárosba. Mindkét találkozó egy közös előadással fejeződött be, amelyen mindegyik iskola bemutatta a legfőbb produkcióit. A magyarországi műsorban pedig egy közös táncprodukciót is megtanultak az együtt eltöltött egy hét alatt. Idén a dunaújvárosi gyerekek Villejuif városi ünnepére kaptak meghívást, ahol június 3-án lépnek fel közösen is. A próbák mellett persze sétálhatnak Párizs belvárosában, a mesés parkokban és a Szajnán sétahajózva nézhetik meg a város csodaszép nevezetességeit.

Második és harmadik

A tanulmányi versenyek legjobbjait díjazták Székesfehérváron május 25-én. A Petőfi iskolát Kovács Marcel (7.a) és Csépányi Olivér (8.a) képviselték, akik az országos angol nyelvi versenyen remekeltek. Marcel második helyezést ért el, míg Olivér a harmadik helyet szerezte meg és oklevéllel, valamint könyvutalvánnyal gazdagodtak. Felkészítő tanáraik Hekkelné Imre Györgyi és Pillár Balázs voltak.

Hókirálynő

A múlt hónap elején Badacsonytomajban rendezték meg a Szín-Vonal Alapfokú Művészetoktatási Intézmény által kiírt Országos Vizuális Látvány és Tárgytervező Tárgyalkotó verseny országos fordulóját általános- és középiskolás fiatalok számára. A Wesley Da Capo művészeti iskola két versenyzőjén kívül a Hild iskolából Torma Rebeka 13.a osztályos tanuló is előkelő helyezést ért el. A témakör a színház és irodalom világa volt, ezen belül választhattak a versenyzők egy-egy színdarabot. Andersen Hókirálynő című művét választotta Rebeka, ehhez készített először jelmezt, majd díszlettervet, a döntőben pedig egy plakátot. Végül a második helyen végzett a versenyen, a felkészítő tanára László Sándorné volt.

A rovat további hírei: Oktatás

A friss diplomásokat köszöntötték az egyetemen

A friss diplomásokat köszöntötték az egyetemen

2017. június 23. (péntek)

Újabb kétszáztizenkét hallgató vehetett át diplomát vagy záróvizsgát igazoló oklevelet pénteken a Dunaújvárosi Egyetem Sport- és Rendezvénycsarnokában.

Ismét csökken a diákhitelek kamata

Ismét csökken a diákhitelek kamata

2017. június 21. (szerda)

Rekord alacsonyra, 2,3 százalékra csökken a szabad felhasználású Diákhitel1 konstrukció kamata július 1-től az első félévi 3,35 százalékról, a kötött felhasználású Diákhitel2 ügyfelekre eső része továbbra is 2 százalék - jelentette be Bugár Csaba, az MFB csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója.

Tovább nőtt a LEGO-készlet

Tovább nőtt a LEGO-készlet

2017. június 20. (kedd)

A Pandúrkortól napjainkig című időszaki tárlat Lego készletét a Móra iskola diákjai kapták meg, amivel tovább bővíthetik LEGO szakkörük készletét.

Utoljára kockás ingben

Utoljára kockás ingben

2017. június 17. (szombat)

Pénteken elballagtak a Móricz iskola végzősei is, akik negyvennyolcan utoljára vették fel a móriczos ingüket.

Új hegesztő robot az egyetemen

Új hegesztő robot az egyetemen

2017. június 16. (péntek)

A legkorszerűbb, járműiparban is használt, bevonatos lemezekre alkalmazható hegesztő robotot állítottak üzembe csütörtök délelőtt a Dunaújvárosi Egyetem Hegesztő Bázisában.

Erre a napra vártak a gyerekek

Erre a napra vártak a gyerekek

2017. június 15. (csütörtök)

Ma kicsöngetnek az iskolákban, befejeződik a 2016/17-es tanév és kezdetét veszi a két és fél hónapos nyári szünet több mint 1,2 millió általános iskolás és középiskolás számára. A diákok idén is számos tábor és programlehetőség közül választhatnak a szünidő tartalmas eltöltésére.

Rudas Jamboree a kempingben

Rudas Jamboree a kempingben

2017. június 14. (szerda)

A tanévzáró előtti utolsó napot a tavalyihoz hasonlóan ismét a felújított kempingben töltötték a rudasosok, ahol sport és szabadidős programokkal ütötték el az időt.