Iskolai kishírek

2017. június 5. (hétfő) 9:06 - doszerk

Díj a döntős diákokért, francia táncműsor, második és harmadik, Hókirálynő - iskolai kishíreink egy csokorban.

Díj a döntős diákokért

A Simonyi Zsigmond helyesírás versenyen minden évben jutalmazzák azokat az iskolákat, amelyek kiemelkedő pedagógiai munkát végeznek a helyesírás területén. Idén a május 20-án megrendezett Kárpát-medencei döntőn a Móricz Zsigmond Általános Iskola is Simonyi-serleggel távozhatott. Ezt az elismerést azok az iskolák kapják, amelyek tanulói a legtöbbször jutnak el nemzetközi döntőre. Ebben a tanévben Szabó Sára 7.b osztályos tanuló képviselte eredményesen a Móricz iskolát.

Francia táncműsor

Párizs egyik elővárosába, Villejuif-be látogattak a gárdonyis diákok és tanárok a héten. Dunaújvárost több évtizedes kapcsolat fűzi ehhez a városhoz, a legfőbb közös pont pedig a tánc. Öt éve Virgine Cosnier tánciskolája már vendégül látta egy hétre a gárdonyisokat, 2015-ben pedig a Gárdonyi is viszonozta a meghívást és a lelkes tánciskola vezetője 15 növendékével érkezett meg Dunaújvárosba. Mindkét találkozó egy közös előadással fejeződött be, amelyen mindegyik iskola bemutatta a legfőbb produkcióit. A magyarországi műsorban pedig egy közös táncprodukciót is megtanultak az együtt eltöltött egy hét alatt. Idén a dunaújvárosi gyerekek Villejuif városi ünnepére kaptak meghívást, ahol június 3-án lépnek fel közösen is. A próbák mellett persze sétálhatnak Párizs belvárosában, a mesés parkokban és a Szajnán sétahajózva nézhetik meg a város csodaszép nevezetességeit.

Második és harmadik

A tanulmányi versenyek legjobbjait díjazták Székesfehérváron május 25-én. A Petőfi iskolát Kovács Marcel (7.a) és Csépányi Olivér (8.a) képviselték, akik az országos angol nyelvi versenyen remekeltek. Marcel második helyezést ért el, míg Olivér a harmadik helyet szerezte meg és oklevéllel, valamint könyvutalvánnyal gazdagodtak. Felkészítő tanáraik Hekkelné Imre Györgyi és Pillár Balázs voltak.

Hókirálynő

A múlt hónap elején Badacsonytomajban rendezték meg a Szín-Vonal Alapfokú Művészetoktatási Intézmény által kiírt Országos Vizuális Látvány és Tárgytervező Tárgyalkotó verseny országos fordulóját általános- és középiskolás fiatalok számára. A Wesley Da Capo művészeti iskola két versenyzőjén kívül a Hild iskolából Torma Rebeka 13.a osztályos tanuló is előkelő helyezést ért el. A témakör a színház és irodalom világa volt, ezen belül választhattak a versenyzők egy-egy színdarabot. Andersen Hókirálynő című művét választotta Rebeka, ehhez készített először jelmezt, majd díszlettervet, a döntőben pedig egy plakátot. Végül a második helyen végzett a versenyen, a felkészítő tanára László Sándorné volt.

A rovat további hírei: Oktatás

Ősszel pótérettségi

Ősszel pótérettségi

2017. augusztus 19. (szombat)

A Dunaferr iskolában bonyolítják le az őszi írásbeli és szóbeli érettségi vizsgákat.

Így lesz ingyen a nyelvvizsga

Így lesz ingyen a nyelvvizsga

2017. augusztus 15. (kedd)

A következő három évben évi mintegy hárommilliárd forintot különít el a kormány a fiatalok első sikeres nyelvvizsgájának ingyenessé tételére - áll a Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatban.

Megéri szakmát választani?

Megéri szakmát választani?

2017. augusztus 14. (hétfő)

Fontos, hogy a fiatalok merjenek szakmát választani, ha kell, akkor pedig váltani - hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója.

Mennyibe kerül az iskolakezdés?

Mennyibe kerül az iskolakezdés?

2017. augusztus 10. (csütörtök)

5-15 ezer forint új iskolatáskára, 10-20 ezer forint felszerelésre, és ha nincs ingyen a tankönyv, nagyjából plusz 10 ezer forint kiadással számolhat egy átlagos magyar család egy gyermek esetén a tanévkezdéskor – derült ki a REGIO JÁTÉK friss felméréséből.

Az első két szakma ingyenes

Az első két szakma ingyenes

2017. augusztus 09. (szerda)

A szakképzési centrumok várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akiknek idén nem sikerült a felsőoktatásba bekerülni - mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán az MTI-nek.

Egyre több támogatás jár az iskolakezdéshez

Egyre több támogatás jár az iskolakezdéshez

2017. augusztus 05. (szombat)

Egyre több támogatást, segítséget kapnak a családok az iskolakezdéshez - mondta Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatornán szombaton.

Egymilliónál is többen kapnak ingyen tankönyvet

Egymilliónál is többen kapnak ingyen tankönyvet

2017. augusztus 03. (csütörtök)

Szeptembertől már több mint egymillió diák kapja ingyen a tankönyveket, hiszen az általános iskolások mellett a középiskola első évfolyamát megkezdőknek, illetve szüleiknek sem kell fizetniük ezért - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.