Egy korsó „védőital” orvosi receptre?

2017. július 31. (hétfő) 19:55 - Várkonyi Balázs

Gyógyszertár, sorállás, dögmeleg. Lassan haladunk, a patikárius hölgy minden pácienst tanácsokkal lát el. Tudja, mondtam már – int egy vékony fickót –, sok folyadékot! Amaz serényen bólogat, mire a mögöttem álló testes úr: Én már a mai három korsómat megittam… S hogy kétségünk se legyen, mi volt a három korsóban, hozzáteszi: ideje lenne már a sört is receptre adni!

Hogy mennyire közel jár az igazsághoz, azt egy minap olvasott cikkből tudom: az Egyesült Államokban a kórházi kezelés alatt az orvos jogosult a betege számára az ebédhez sört rendelni. Persze kizárólag a kór természetének függvényében; és csakis ritka esetben.

Csehországban, a sörfogyasztók Mekkájában némely cég ’a sör fél egészség’ szlogent igyekszik terjeszteni, és nem egy orvos is csatlakozik hozzájuk. Nálunk sokkal kevésbé megengedő az orvostársadalom: noha egy-két betegség gyógyításában szerintük tényleg jótékony hatása lehet egy kevés sör elfogyasztásának, ugyanakkor számos esetben ez éppen a tünetek előidézője lehet, tehát tilalmas. Az addiktológus doktorok már a legkisebb mennyiség veszélyeire is figyelmeztetnek.

Fotó:MTI

A múlt század elején Amerika sörissza polgárai néhány röpke hónapig örülhettek: 1921-ben törvénybe iktatták, hogy az orvos felírhatja betegének a sört receptre. Aztán háromnegyed év se kellett, hogy a többség tiltakozása miatt a rendelkezést visszavonják. És azóta – mint említettem –, csak kórházban, csak ritkán, csak kis mennyiségben…

Nincs jó hírem tehát a gyógyszertári testes úrnak. Pedig lehet, hogy az előttünk álló forró napokban, a holnaptól még inkább bedurvuló hőségben jócskán túlteljesíti majd a három korsós fejadagját is. Istenem, mennyit spórolhatna, ha a vágya teljesülne...!

A rovat további hírei: Napraszóló

Az ezeréves túlélő

Az ezeréves túlélő

2017. augusztus 20. (vasárnap)

Nem vagyok vallásos, mit ünnepeljek? Róka Gizi mondta ezt egykor, augusztus huszadika előtt, legalábbis anyám emlékezete szerint. Bárki más lehetett volna, nem csak a rég elment Gizella asszony gondolkodhatott ilyen sarkosan. Különben is, volt ez a nap alkotmányünnep is… Igaz, sosem hittem, hogy bárki közülünk valódi ünnepi tartalmat képzelne az alkotmánynap mögé, nem csupán politikai hívó szót.

Esti harangszó a jeles napon

Esti harangszó a jeles napon

2017. augusztus 15. (kedd)

Az ausztriai Őrvidéken Boldogasszony; Délvidéken, a Dél-bácskai körzetben Boldogasszonyfalva; a Zselicségben, Baranya és Somogy határán Boldogasszonyfa. Települések, amelyek neve a Mária-tisztelet jegyében született, és ahol különös figyelem övezi augusztus tizenötödikét: a napot, amelyen az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint Jézus Krisztus édesanyját magához emelte a Teremtő.

Csak torokra menj!

Csak torokra menj!

2017. augusztus 12. (szombat)

Gyerekek játszanak a közös udvaron. Játékfegyverrel vadásznak egymásra, kis labdák repülnek, a megcélozott menekül, közben visszakiált: lábra ér, arcra nem! A szivacslabdák persze az arcon se okoznának sérülést, még a földre pottyanva se igen tudnak fölpattanni. De vigyáznak egymásra.

Hőguta műmágussal

Hőguta műmágussal

2017. augusztus 05. (szombat)

Hét nem vagyok én egy eszeveszett bolond? Dehogynem! Szenvedek az embertelen hőségben, bevackolok a kisszobába, gondolom, segít a mozdulatlanság, a semmittevés, hátha megúszom ezt a napot fulladás vagy infarktus nélkül – de elkövetek egy végzetes hibát.

Egy „gyorsan elviharzó élet”

Egy „gyorsan elviharzó élet”

2017. július 31. (hétfő)

1849. július 30-a: vacsoravendégek ülnek asztalhoz Székelykeresztúron, Vargha Zsigmond portáján. Bivalytejes-túrós puliszkát esznek, ezt egy versből tudhatjuk, amit a vendégek egyike, a fiatal költő írt a házigazda lányának, Rozáliának. A legenda szerint egy körtefa alatt született költemény az ifjú alkotó legutolsó műve.

Rajt, cél

Rajt, cél

2017. július 30. (vasárnap)

De hát ezüstérmes vagy, ember! – kiáltott fel a riporter annak hallatán, hogy milyen visszafogottan nyilatkozik Verrasztó Dávid a saját remek teljesítményéről.

Boró: annyi, mint – egyszerűség…

Boró: annyi, mint – egyszerűség…

2017. július 30. (vasárnap)

Aki már életében legendává lesz, annak titkát sokan szeretnék megfejteni. Elolvastam mindent, amit lehet, de sokra nem jutottam, csak arra: nincs titok. Borovszky Ambrus egyszerűen – önmaga volt, hétköznapi figura, miközben az évek során a tekintély jelképe lett.