Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Egy sosem volt hős

Várkonyi Balázs - 2017. július 23. 8:44

„A gyulafehérvári nagytemplom homályos boltozata alatt régi idők óta mutogatnak egy nagy márványkő koporsót” – olvasta Móra Ferenc legendameséje kezdő sorát az apa. És elbeszélte gyermekének, amit az író meghagyott az utókornak a nagy törökverőről és annak legendás kardjáról.

A fekete márványlap előtt – olvassa az apa, felemelt ujjal nyomatékosítva a szöveget – „… térdet kell hajtani minden magyar embernek. Mert ez a koporsó Hunyadi János koporsója, ez a kőből faragott levente Hunyadi János képmása, a törökverő hősé, Mátyás király apjáé.”

Nándorfehérvár győztese, Hunyadi, miután Kapisztrán János, Szilágyi Mihály és sok ezer katona karjának erejével sikeresen vívta meg harcát a törökkel, azon a július 22-én, 1456-ban, a győzelem után boldogan vonult pihenőre. Nem tudhatta, hogy táborában már ott ólálkodik a töröknél is félelmetesebb ellenség: a pestis. A halál aratni kezdett. Hunyadi a győzelmét három héttel élte túl. Ahogy Kapisztrán, ő is a pestis áldozata lett. Teste Gyulafehérváron lelt végső nyughelyet. Kardját a kor szokása szerint vele temették.

A várost az idők során fosztogatta török, tatár, német. Amikor már alig maradat rabolnivaló, arra vetődött egy újabb martalóc csapat. Vezérük, Privoda kapitány meglelte a kardot, s egy szakajtó aranyat remélve elvitte az ország legerősebb emberéhez, Esztergom várkapitányához, Kamuti Ferenchez.

A kapitány megrendülten vette kezébe a híres kardot. Móra így írja: – „Jaj, mire jutottál, szegény Magyarország! – sóhajtott keserű szívvel, s indult kifelé a fegyveres teremből. De Privoda ijedten állotta útját. – Ohó, vitéz uram, hát az én jutalmam hol van? – Az ám, majd elfelejtettem! – mordult rá haragosan Kamuti, s bekiáltott az őrszobára: - Hé, hajdúk, ugorjatok csak ide!”

A számító Privoda megkapta a „megérdemelt jutalmat” – összegzett az apa, mire gyermeke: De ugye, Privoda valójában nem is volt…? Így aztán, amikor esti meseként szülője a hős Dugovics Titusz meséjébe kezdett, tudta, a gyermek megint fölteszi a kérdést, és ő kénytelen lesz elismerni, hogy a legendák olykor túlnőnek a valóságon. És tudjuk, hogy Dugovics, aki a félholdas zászlót a vár fokára kitűzni készülő törököt magával rántotta a mélybe, s a várvédőknek ezzel bátorítást adva a győzelem kulcsfigurája lett – a valóságban nem létezett. A nevét is csak négy évszázaddal később leljük meg Döbrentei Gábor költő, királyi tanácsos elbeszélésében, aki egy királyi adománylevélből szűrte le a romantikus történetet. A kutatók kételkedésére a múlt század végén jött meg a tudományos válasz: való igaz, csupán mesefigura a hős Titusz.

De…! Ha Dugovics Titusz nem is létezett, Mátyás király történetírója, Bonfini megemlékezett a katonák körében terjedő legendáról, amely egy önfeláldozó magyar hősről szól. Azon sokak egyikéről, akik Hunyadi János vezetésével hetven évre megóvták az országot – és persze Európát – a török áradattól.

1456-ban Nándorfehérvárnál nem egy hős született. Számtalan. Jelképük – Dugovics Titusz. Aki nem volt. Mégis volt!

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!