Dunaújváros Hetilap

Tovább nő a családok támogatása

doszerk - 2017. július 10. 7:40

A jövő évi költségvetés a munkából élők és a családok költségvetése lesz, tovább nő a családok támogatása: a családi kedvezmények összege 2018-ban éves szinten 316 milliárd forintot tesz ki – mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Kiemelte: a családi kedvezményekre – szja kedvezmény, járulékkedvezmény – a kormány a jövő évi költségvetésben a GDP 4,8 százalékát fordítja, ezen belül meghatározó elem a családi adókedvezmény, amely a gyermekeket nevelő családokat, köztük mintegy 300 ezer kétgyermekes családot érint. Hozzátette, hogy a kedvező makrogazdasági folyamatok biztosítják a jövő évi költségvetés többletforrásait és lehetővé teszik az adócsökkentéseket. A gyermekétkeztetésre a kormány 79,4 milliárd forint támogatást nyújt 2018-ban, ez 2010-hez képest 47,2 milliárd forinttal több. A program magában foglalja a gyermekek szünidei étkezésének támogatását is, idén 280 ezer hátrányos helyzetű gyermek kap meleg ételt és a program jövőre is folytatódik – mondta.

Jövőre folytatódik a minimálbér-emelés, az idei 15 százalékos emelkedés után 2018-ban további 8 százalékkal nő a minimálbér. A szakmunkás minimálbér az idei 25 százalék után jövőre újabb 12 százalékkal emelkedik, ezzel a szakmunkás minimálbér 2010-hez képest megduplázódik. A közszféra béremelése is folytatódik, nő az ápolók, a mentősök, a felsőoktatási dolgozók és az egészségügyi munkakörben foglalkoztatott szociális dolgozók bére, a katonák, a rendőrök, a NAV-dolgozók, az állami vállalatoknál dolgozók bére is emelkedik, mindez 2018-ban mintegy 556 ezer dolgozót érint – sorolta az államtitkár. Hozzátette, hogy folytatódik a munkahelyvédelmi akció is, amely közel 900 ezer ember foglalkoztatását támogatja.

Banai Péter Benő elmondta: a költségvetés elfogadása óta megjelent makrogazdasági adatok megerősítik a kormány idei évre vonatkozó várakozásait, ez az év jó alapja lehet a jövő évi költségvetés végrehajtásának. Az ipari termelés májusban 8,8 százalékkal nőtt, a kiskereskedelmi forgalom 6 százalékkal, a március-májusi időszakban 79 ezerrel többen dolgoztak az előző évinél, és az elmúlt hónapokban az államháztartás stabilitását is sikerült megőrizni. Mindezek jó alapot adnak arra, hogy a kormány az idén 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel számoljon, és a nettó átlagkeresetek 10 százalék feletti bővülésével, miközben az államadósság is csökkenő pályán tud maradni. A gazdaságpolitika 2018-ban is eredményeket fog hozni – fűzte hozzá.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.