Újabb rekord az EFOTT-on

Vass Ádám - 2017. július 18. 13:57

Az első igazán sikeres EFOTT éppen városunkban volt 2008 nyarán, amire aztán évről-évre egyre többen látogattak a fiatalok, idén pedig már 110 ezernél is többen buliztak a fesztiválon, Velencén. Pénteken ráadásul telt ház is volt, több, mint harmincezres tömeggel, amire nem volt még példa a 42 éves rendezvény történetében.

Az elmúlt héten egészen pontosan 111.711 fiatal fordult meg Velencén, a 2017-es EFOTT-on, ezzel pedig új látogatószám-rekord állt be az egyetemisták fesztiváljának történetében.

A keddi -1. napon tóparti táborhangulat, tábortűz és akusztikus koncertek várták a látogatókat, megidézve azokat a régi nyári alkalmakat, amikor még csak néhány száz ember tudta, mi az az EFOTT. A 0. nap sztárja Dévényi Tibi bá' volt, akit 70. születésnapja alkalmából úgy fogadtak az egyetemisták, mintha a legnagyobb külföldi világsztár érkezett volna: „Eddig én teljesítettem a kívánságokat, most nekem énekelt a fiatalság, és bevallom, azért meghatódtam" – árulta el a lemezlovas, akinek buliján fellépett Betty Love és Náksi Attila, a Bon-Bon, a Groovehouse, Takáts Tamás és Vincze Lilla is. A pontos labdákat ezúttal a kézilabdázó Mikler Roland dobálta – azaz inkább dobta át a tömegen.

Az igazi tömeg azonban csütörtökön érkezett az első napra, amikor már a legnagyobb hazai sztárok fogadták a bulizni vágyókat, valamint beindult a közel húsz zenei helyszín mindegyike, köztük a nagyszínpad is, ahol a 30y, a Kowalsky meg a Vega melegített be. Később a Punnany Massif hozta a kötelezőt, akiket a Brains váltott és csaptak egy olyan bulit az irdatlan tömegnek, hogy azt a látványt és hangzást egyhamar nem felejti senki. Rajtuk kívül is volt programlehetőség rendesen, a kisebb helyszíneken többek közt a Ganxsta Zolee és a Kartel, a Fish!, az Aurora, a Leander Kills és az Animal Cannibals is remek alternatívát kínált.

Napközben sem lehetett unatkozni, a jól felszerelt strand mellett a fiatalokat a bűnmegelőzési szervektől kezdve az ifjúságnevelő programokon át a legkülönbözőbb politikai szerveződésekig számos nappali előadás, bemutató és beszélgetés várta. Hab- és colorparty, játékok, vetélkedők, vidámpark pedig ugyanúgy rendelkezésre állt, mint vízparti elfoglaltságok vagy éppen főzési lehetőségek.

A pénteki napon 12 év után újra tiszteletét tette Magyarországon a jamaicai Sean Paul, akinek köszönhetően az EFOTT-on több, mint 30 ezer ember fordult meg és ezzel minden idők leglátogatottabb napját könyvelhette el, amire nem volt még példa a 42 éves rendezvény történetében. Sajnos azonban csalódást okozott a koncert, hiszen a fellépővel érkező szakemberek, akik a hangosításért feleltek finoman szólva sem erőltették meg magukat, így a szokatlanul nagy tömeg hátsó részén sokszor egy másik koncertet lehetett csak hallani. Sokan éppen ezért inkább a vele egy időben játszó Kiscsillag vagy Intim Torna Illegál felé vették az irányt, akik viszont remek bulit csaptak.

Szombatra nem nagyon apadt a tömeg, köszönhetően a brit Hurts és a Cloud 9+, valamint a Road és a Halott Pénz nagyszínpados fellépésének, de az Alvin és a Mókusok, a Paddy & the Rats vagy a Belga koncertjén is megtelt a színpad előtti tér a colorpartyról érkezőkkel. Idén először vasárnap sem volt megállás, ekkor már az Irie Maffia után Tinie Tempah nyomott egy rövid, de annál ütősebb előadást, majd a Tankcsapda és a Majka-Curtis duó zárta a nagyszínpadot, később pedig az Ivan & the Parazol és a Supernem tartott igényt a fesztiválozók utolsó erőtartalékaira, sikeresen.

Maszlavér Gábor fesztiváligazgató elmondta, bár 2015-ig évről-évre egyre többen jöttek az EFOTT-ra, a tavalyi, több napos vihar érthető módon kicsit visszavetette a látogatottságot. Idén azonban sikerült meghaladniuk a 2015-ös, 103 ezres érdeklődőszámot, azaz 111.711 fesztiválozóval újabb rekordot dönthettek. A fesztiváligazgató azt is elárulta, a 2018-as EFOTT helyszínére vonatkozóan már jövő hét folyamán megkezdődnek a tárgyalások, várhatóan az ősz folyamán derül majd ki, Velencén rendezik-e azt meg, vagy tovább vándorolnak. Cserna Gábor, városunk polgármestere csütörtöki nyilatkozatában is megemlítette a fesztivált, mivel szeretné, ha a Dunaújvárosi Egyetem Hallgatói Önkormányzatával közösen jövőre megpályáznák a 2019-es EFOTT rendezési jogát. Mint mondta, amikor 2008-ban Dunaújvárosban volt az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, nézőcsúcsot döntött a rendezvény, de akkor még nem lehetett fürdeni a szabadstrandon, akkor dolgoztak még a kotráson.

A rovat további hírei: Mozaik

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

2024. ápr. 15.

A nyárias mutatóknak lőttek, a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint holnaptól jelentős lehűlésre készülhetünk. Még a nagykabátok is előkerülhetnek reggelente!

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

2024. ápr. 15.

A forrólevegős sütők nagy népszerűségre tettek szert az elmúlt pár évben. A magyar konyha nem igazán az egészséges ételeiről híres, így az életmódváltást sem igazán támogatja. Egy-két változtatással azonban sokat tehetünk egészségünkért. (X)