A legmagasabb figyelmeztetést adták ki a megyére

doszerk - 2017. augusztus 3. 7:43

Csütörtökre már nyolc megyére - köztük Fejérre -  a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetését adta ki a hőség veszélye miatt a meteorológiai szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint a főváros és Pest, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében van érvényben a piros figyelmeztetés. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett valószínű.

Az ország többi megyéjére is másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat, tehát a többi megyében is várhatóan 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Az előrejelzés szerint csütörtökön is napos, száraz idő lesz. Kora estétől az északi és nyugati határvidéken felhősebb tájak is lehetnek, és ott egy-egy zápor, esetleg zivatar is lehet. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, esetleges zivatarfelhő környezetében lehet szélerősödés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 34-39 fok között várható. Késő estére 23-31 fok közé mérséklődik a meleg. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár keddtől péntek éjfélig rendelte el a hőségriadót az egész ország területére.

A jelenlegi számítások szerint csak a hét végétől kezd lassan enyhülni a hőség Magyarországon - hangzott el az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán közzétett videóban.

Üveges Zoltán meteorológus összeállítása szerint egyelőre folytatódik térségünkben a ritkán előforduló, de nem egyedülállóan magas hőmérsékleti értékeket eredményező hőhullám. Kifejtette: a nyugat-európai frontrendszer csak igen lassan közeledik a kontinens belseje felé: csütörtök estig elérheti Lengyelország és Csehország területét, valamint az Alpok északnyugati lejtőit, Magyarországra várhatóan csak a jövő hét elején érkezik.

Addig továbbra is szabadon áramolhat térségünk felé az afrikai eredetű légtömeg. Az európai előrejelzési animáción az látszik, hogy a felfrissülést hozó hidegfront csak "araszol" előre. Délkelet-Európában még a jövő hét első felében is 35 Celsius-fok feletti maximumhőmérsékletekre lehet számítani.

A kánikulai forróság enyhülése Magyarországon is lassú folyamat lesz - emelte ki a meteorológus, kifejtve: a jelenlegi kilátások alapján az északnyugati országrészben már a hét legvégén mérséklődhet a meleg, záporok, zivatarok kíséretében, a délkeleti megyékben viszont csak a jövő hét közepére várható számottevő enyhülés.

-MTI-

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)