Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Emlékek terhe alatt

Várkonyi Balázs - 2017. augusztus 27. 9:00

Apa, írd meg! – mondják gyermekeim, amikor egy-egy ősrégi történet szóba kerül. De kinek, minek? Érdektelenné válnak az egykor fontosnak vélt ügyek. Most viszont erős késztetést kaptam az emlékezésre.

A postás folyóiratot hozott, abban egy korábbi tanulmányom – megírtam anno, aztán ezzel el is volt intézve a dolog, nemigen olvasgatom a régi írásaimat. De most belelapoztam. És különös dolgot idézett fel. Késő este volt. Megszólalt a telefonom. Halló, halló – Frau Kitlinsky hívott a bajorországi városból, Kolbermoorból, izgatottan mondta: – Itt van nálam a kis rokon lány, jó lenne, ha eljönnél érte. Mentem. És szembesültem – a némasággal: egy szót se tudtam kihúzni a lánykából, nem tudtam meg, miért hagyta ott a müncheni családot, ahová gyermekfelügyelőnek kommendáltam. Hallgatott, mint a sír.

Sok idő tel el, mire kirajzolódott a történet. A gondjaira bízott gyermekek apja, idősödő férfi, megpróbált kikezdeni vele. Ő ellenállt. Teltek a napok, a férfi újra próbálkozott, egyre tolakodóbb lett, a lány egy idő után már rettegett tőle. Engem nem akart kínos helyzetbe hozni, meg azt is gondolta, ki hinne neki, mit érne az ő szava az emigráns költő szavával szemben… Néma maradt. Aztán egy este csapot-papot hagyva megszökött. Nála volt a cím, édesanyjától kapta, ha bármi gondja támadna a távolban, legyen kihez fordulni. Így kopogtatott be váratlanul az idős hölgyhöz, a távoli rokonhoz.

A költő olykor dolgozott a tekintélyes intézménynek, amely nekem is munkát adott, miután ellenzékiségem miatt el kellett hagynom a számomra kedves rádiót. Nem tudom, ha akkor frissiben hallom a lányka történetét, képzelgésnek hiszem-e, de egy idő után ez már érdektelen volt. A kislány hazajött. A kinti élmény nyomot hagyott benne örökre.

Az egykori tanulmányomat olvasva idéződött fel bennem a történet. És a kinti debütálásom kezdete is. „Na, lekáderezett a „kíber?” – kérdezte az új müncheni kolléga. Emlékezetes napon voltam túl: feleségemmel vendéglőbe invitált a magyar osztály egyik fontos embere. Hosszú órákig tartott a trakta. Az argentin étteremben egyfolytában vándoroltunk, az ebédet itt költöttük el, a kávét egy másik szegletben, aztán vacsora egy újabb asztalnál – közben faggatózás, itatás. Bosszankodott, hogy alig iszunk, pedig illene a „barátságra” – ám óvatos voltam. Azzal védtem ki, hogy kora reggel Fürstenfeldbruckba kell mennünk az alkalmi áron vett autóért, tiszta fej kell, hogy a még ismeretlen városban egy elég öreg, német rendszámú kocsival szerencsétlenkedjek. Tudtam, mire megy ki a játék. A bizalmaskodása árulkodó volt. Egy kolléga előtte figyelmeztetett, vigyázzak, mert az osztály „füle” vesz kezelésbe.

Sok idő eltelt. Ma sem tudom, hány „füle” lehetett az osztálynak. De egyről, a külsős költőről már tudom: ő – nevezzük Husztinak – az állambiztonsági iratok szerint ügynök volt. Az engem az argentin étteremben órákig faggató nagy öreg is az lehetett?

Ennyi idő után ez már tényleg érdektelen. Ő legalább nem kezdett ki egy rokon kislánnyal sem…

A rovat további hírei: Kultúra

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.