Dunaújváros Hetilap

Összekapcsolnak a történelmi gyökerek

2017. augusztus 29. (kedd) 19:19 - Molnár Emese

Dunaújváros és a horvátországi Vukovár testvérvárosi kapcsolatot kíván kialakítani, az erről szóló szándéknyilatkozatot ma írta alá Cserna Gábor polgármester és Marijan Pavliček alpolgármester a Városházán.

Mint azt Cserna Gábor polgármester elmondta, amikor idén februárban dr. Gordan Girlic Radman, Horvátország budapesti nagykövete városunkba látogatott, akkor vetődött fel a gondolat, hogy egy horvát várossal testvérvárosi kapcsolatot alakítanának ki. Egy olyan települést kerestek, amely hasonló adottságokkal rendelkezik, mint Dunaújváros. Így esett választás Vukovárra. Még áprilisban a dunaújvárosi delegáció, Friedrichné Pethő Ilona kabinetvezető, Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója, és Farkas Márta, a Szilágyi iskola igazgatónője ellátogatott a horvátországi városba, ahol Ivan Penava polgármester fogadta őket, és megtekintették azon helyszíneket, intézményeket, amely az együttműködés alapjait jelentheti. A viszontlátogatásra, és immár a testvérvárosi kapcsolat kialakításáról szóló szándéknyilatkozat aláírására a mai napon került sor.

Vukovár részéről Marijan Pavliček alpolgármester, Sanja Tokic, a polgármesteri hivatal vezetője, valamint Jakumetovic Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke érkezett a találkozóra (Ivan Penava sürgős hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni). Őket Cserna Gábor polgármester, dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője, Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester fogadta a Városházán. Először egy zártkörű tárgyalásra került sor, ahol az együttműködési lehetőségekről beszéltek.

Dr. Galambos Dénes szerint a szándéknyilatkozat aláírása fontos lépés a testvérvárosi kapcsolat kialakításában. A két települést összekapcsolják a történelmi gyökerek, és összeköti a nemzeteket. A 220 kilométerre lévő, a Duna partján fekvő Vukovár hasonló adottságokkal bír, mint Dunaújváros, és több ponton lehet együttműködési kapcsolatokat kialakítani.

Cserna Gábor elmondta, a gazdaság, a kultúra, a sport, valamint a felsőoktatás területén alakulhat ki elsősorban a kapocs a két település között. Hozzátette, bízik abban, hogy a testvérvárosi kapcsolat kialakítása után minél több együttműködési pont fog kialakulni. A dunaújvárosi közgyűlés egyébként már határozatot hozott a kapcsolat kialakításáról, Vokuváron pedig majd most fog döntést hozni a testület.

A tárgyalás és a nyilatkozat aláírása után a vokuvári delegáció ellátogatott az Intercisa Múzeumba, a Dunaújvárosi Egyetemre, valamint a sportcsarnokba, ahol a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia mindennapi munkáját nézték meg.

Fotók: Zsedrovits Enikő

Marijan Pavliček úgy fogalmazott, mindkét fél nagy örömmel fogadta a kapcsolat kialakítását, amelyet szeretnének minél több tartalommal megtölteni. Elsőként az iskolák között alakulhat ki együttműködés, akár néhány héten belül. A Szilágyi iskolában egyre nagyobb népszerűségnek örvend a horvát szakkör, így keresnek hozzá egy vokovári iskolát, és a gyermekek kölcsönösen látogathatják egymást, kirándulhatnak, és megismerhetik egymás kultúráját. A Modern Városok Program tervei között szerepel, hogy az Intercisa Múzeumot leköltöztetik a Magyar úti Monbach kúriába. Farkas Lajos a múzeum munkatársaival ellátogat a vukovári múzeumba, hogy tapasztalatot cseréljenek, hogyan is lehet az alapoktól újjáépíteni az intézményt. Marijan Pavliček szerint a kapcsolat csúcsát a gazdasági együttműködések fogják jelenteni, elsősorban a kis- és középvállalkozások tekintetében, amelyben a két település iparkamaráinak lehet fontos szerepe. Az alpolgármester arról is beszélt, nagyon tetszik neki Dunaújváros, mindenképpen jó benyomással zárta a látogatást. Kiemelte a sok zöldterületet, a széles utcákat, és hogy mosolygós emberekkel találkoztak útjuk során. Úgy érzi, sokat tanulhat a dunaújvárosi városvezetéstől is, például figyelemreméltó az alacsony munkanélküliség. Bár Vokuvár nehéz, háborús időszakon van túl, de talpra állt, és szeretnék úgy folytatni a fejlődést, mint ahogy Dunaújvárosban.

A rovat további hírei: Közélet

4MOM: új családbarát közösségi tér születhet!

4MOM: új családbarát közösségi tér születhet!

2020. július 15. (szerda)

Évek óta dédelgetett álom válhat valóra a 4MOM családbarát közösségi tér új helyszínének megteremtésével és fenntartásával – a terveket Horváth Zsuzsi, az Anyák a Hordozásért Alapítvány vezetője összegezte.  Jó hír: honlapunk is a kezdeményezés mellé állt! 

Breaking: szerdán nyit az élményfürdő! (FRISSÍTVE!)

Breaking: szerdán nyit az élményfürdő! (FRISSÍTVE!)

2020. július 14. (kedd)

A hírt – a hivatalos felületeket megelőzve – facebook oldalán jelentette be Pintér Tamás polgármester. Egyelőre a külső medencék állnak a nagyközönség rendelkezésére. Az árak jóval alacsonyabbak, mint más, hasonló szolgáltatást nyújtó komplexumok esetében, illetve újdonság, hogy a Fabó Éva Sportuszoda felől közelíthetik meg a felfrissülni vágyók a medencéket. A rekreációs bázist a továbbiakban a DVG. Zrt. üzemelteti.

Továbbra is fókuszban a környezetvédelem a Városházán

Továbbra is fókuszban a környezetvédelem a Városházán

2020. július 13. (hétfő)

Hitelesítették a polgármesteri hivatal EMAS környezetvédelmi vezetési rendszerét, amely már 2007 óta sikeresen működik az önkormányzatnál. A rendszer lényege, hogy a hivatal a környezetvédelmi szempontokat helyezi előtérbe, és a dolgozók is a környezettudatosság jegyében végzik mindennapi munkájukat. 

"Rajta, Újváros" Egyesület: speciális felkészítés a frakció tagjainak

"Rajta, Újváros" Egyesület: speciális felkészítés a frakció tagjainak

2020. július 13. (hétfő)

A Városháza és a városi fenntartású cégek életébe nyertek betekintést a "Rajta, Újváros!" Egyesület önkormányzati képviselői azon az előadássorozaton, amit a napokban rendeztek a frakció tagjainak. 

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

2020. július 12. (vasárnap)

A hírt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szombati közleménye erősítette meg – tudtam/tudtuk, hogy eljön az idő, már az is csoda, hogy csak most. Itt a hivatalos közlemény, egy hosszabb és egy nagyon rövid mondat kiegészítéssel.

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

2020. július 10. (péntek)

Fontos problémára hívta fel a lakosság figyelmét Orosz Csaba: a 10. számú választókörzet önkormányzati képviselője Mészáros László, a DVG. Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője társaságában a táborállási területen keletkezett zöldhulladék nem megfelelő elhelyezésére, és az ezzel járó kockázatra, veszélyre figyelmeztet.

Telekfelmérések kezdődnek

Telekfelmérések kezdődnek

2020. július 10. (péntek)

Több helyszínen végeznek úgynevezett geotechnikai és mérnökgeológiai vizsgálatokat a szakemberek a városban a közeljövőben, tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztálya.