Dunaújváros Hetilap

Tömeges halpusztulás a szabadstrandon

2017. augusztus 24. (csütörtök) 14:47 - doszerk

A vízben található oldott oxigén alacsony értéke miatt tömegesen pusztulnak a halak a szabadstrandon, a Szalki-szigeten.

Somfai Rezső, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke megerősítette az információinkat, miszerint tömegesen pusztulnak a halak a szabadstrandon. A pipáló, azaz a víz felszínén oxigénért kapkodó halak tömeges megjelenését az egyesület halőre vette észre csütörtök hajnalban a felső öbölnél. A kába halakból és a vízből is mintát vettek, ezt küldték el Budapestre, az Állategészségügyi Intézetbe. A halak pikkelye ép, kopoltyúik vörösek, tehát egészségesnek mondhatóak, azaz a mérgezés gyanúja kizárható. A tömeges pusztulást az okozhatja, hogy a víz oxigénhiányos.

A katasztrófavédelem szakemberei vízmintát vettek, melyből kiderült, hogy egy milligramm vagy még annál is kevesebb az oldott oxigén mennyisége a szabadstrand vizében. Ilyen állapotot idézhet elő a kánikulai meleg, amiről most nem beszélhetünk, a hirtelen légnyomásváltozás, ami most szintén nem jellemző és az algásodás, de nagy kiterjedésű algatelepeket nem lehet látni a vízben. A szakemberek feladata most az, hogy mielőbb kiderítsék, miért ilyen alacsony a vízben az oxigén mennyisége.

A vízfelület közepén a legalacsonyabb az oxigén értéke, ezért van az, hogy a halak a part felé úsztak, amely már nagyban érinti a fürdőzői területet is. Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, már hozzáláttak a strand, a part tisztításához, a munkálatokat még holnap is folytatják. Ez idő alatt nem lehet ott fürdőzni. A helyszínen volt a körzet képviselője, Hingyi László is, közbenjárásával már az egyik helyi vállalat két szivattyúját üzemelik be, hogy forgassa a vizet. Hingyi László elmondta, őt is arról tájékoztatták a szakemberek, hogy minden bizonnyal az oxigénhiányos víz okozta ezt az állapotot, amelyre a horgászegyesülettel közösen egy megoldási tervet kell kidolgozniuk, hogy ne fordulhasson elő még egyszer ilyen eset.

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújváros érdekei az első helyen

Dunaújváros érdekei az első helyen

2020. január 17. (péntek)

Közös fotó nélkül zárult Molnár Tibor, Fidesz-támogatta független képviselőjelölt és Pintér Tamás polgármester tárgyalása. Dunaújváros első embere a várost illető forrásokat kérte számon a képviselőjelöltön.

DS Híradó: a város dala és a város kenyere

DS Híradó: a város dala és a város kenyere

2020. január 17. (péntek)

Több más aktuális téma mellett a Dunaújvárosiak Dala és Dunaújváros Kenyere is friss tételként szerepel a DSTV Híradójának csütörtöki adásában. Helyi ízek, mutatom máris!

DVCSH: üzemszünet a Béke városrészben

DVCSH: üzemszünet a Béke városrészben

2020. január 17. (péntek)

Több épületet is érint az az üzemszünet, amely az úgynevezett KAF vízvezetéken végzendő munkálatok miatt  tart ma reggeltől várhatóan délig a a Béke városrészben. Lista a hajtás után.

DS Híradó: a város kenyere, kiállítás, tornász évértékelő

DS Híradó: a város kenyere, kiállítás, tornász évértékelő

2020. január 16. (csütörtök)

Beszámoló a Dunaújváros kenyere akció friss átadási ünnepségéről, MMK-s kiállítás, évértékelő összegzés a Tornacsarnokból - újra aktuális tartalmakkal jelentkezik a DS Híradó. Mutatom a tegnap esti adást! 

Dunaújváros kenyere – ezúttal a néptánctalálkozóra

Dunaújváros kenyere – ezúttal a néptánctalálkozóra

2020. január 15. (szerda)

Ünnepélyes keretek között adta át az elmúlt negyedévben a Dunaújváros kenyere elnevezésű kezdeményezésből befolyt összeget Pintér Tamás polgármester a Munkásművelődési Központ részére. Az eseményen bejelentették: a következő hónapokban a Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesületének gyűjtenek az eladott kenyerekből!

DS Híradó: értékelés, gála, fociözön

DS Híradó: értékelés, gála, fociözön

2020. január 15. (szerda)

Évértékelő interjú Szabó Zsolt alpolgármesterrel, zeneiskolai gála, Carissa Kupa - aktuális tartalmakkal jelentkezik a DS Híradó. Hangképes összegzés - itt a tegnap esti adás! 

DKIK: ami fontos lehet az adótörvények változásairól

DKIK: ami fontos lehet az adótörvények változásairól

2020. január 14. (kedd)

Első kézből kaphatnak információkat a vállalkozások képviselői a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztató programjában a NAV szakértőitől január végén. Időben szólunk, már lehet jelentkezni!