Dunaújváros Hetilap

Tömeges halpusztulás a szabadstrandon

2017. augusztus 24. (csütörtök) 14:47 - doszerk

A vízben található oldott oxigén alacsony értéke miatt tömegesen pusztulnak a halak a szabadstrandon, a Szalki-szigeten.

Somfai Rezső, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke megerősítette az információinkat, miszerint tömegesen pusztulnak a halak a szabadstrandon. A pipáló, azaz a víz felszínén oxigénért kapkodó halak tömeges megjelenését az egyesület halőre vette észre csütörtök hajnalban a felső öbölnél. A kába halakból és a vízből is mintát vettek, ezt küldték el Budapestre, az Állategészségügyi Intézetbe. A halak pikkelye ép, kopoltyúik vörösek, tehát egészségesnek mondhatóak, azaz a mérgezés gyanúja kizárható. A tömeges pusztulást az okozhatja, hogy a víz oxigénhiányos.

A katasztrófavédelem szakemberei vízmintát vettek, melyből kiderült, hogy egy milligramm vagy még annál is kevesebb az oldott oxigén mennyisége a szabadstrand vizében. Ilyen állapotot idézhet elő a kánikulai meleg, amiről most nem beszélhetünk, a hirtelen légnyomásváltozás, ami most szintén nem jellemző és az algásodás, de nagy kiterjedésű algatelepeket nem lehet látni a vízben. A szakemberek feladata most az, hogy mielőbb kiderítsék, miért ilyen alacsony a vízben az oxigén mennyisége.

A vízfelület közepén a legalacsonyabb az oxigén értéke, ezért van az, hogy a halak a part felé úsztak, amely már nagyban érinti a fürdőzői területet is. Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, már hozzáláttak a strand, a part tisztításához, a munkálatokat még holnap is folytatják. Ez idő alatt nem lehet ott fürdőzni. A helyszínen volt a körzet képviselője, Hingyi László is, közbenjárásával már az egyik helyi vállalat két szivattyúját üzemelik be, hogy forgassa a vizet. Hingyi László elmondta, őt is arról tájékoztatták a szakemberek, hogy minden bizonnyal az oxigénhiányos víz okozta ezt az állapotot, amelyre a horgászegyesülettel közösen egy megoldási tervet kell kidolgozniuk, hogy ne fordulhasson elő még egyszer ilyen eset.

A rovat további hírei: Közélet

DVCSH: tájékoztatás pótfűtés igényléséről

DVCSH: tájékoztatás pótfűtés igényléséről

2020. április 09. (csütörtök)

A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-Hőszolgáltató Kft. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy az április 15-ig tartó fűtési szezont követő időszakra igényelhető pótfűtés.

Kálló Gergely: "Remélem, ez a példa ragadós lesz!"

Kálló Gergely: "Remélem, ez a példa ragadós lesz!"

2020. április 08. (szerda)

Jelentős sikerrel győzött az időközi országgyűlési választáson, és lett Fejér megye 4-es választókerületének képviselője Kálló Gergely. Exkluzív (chates) interjúnkban a megválasztás óta eltelt időszak eseményeire és a jelen kihívásaira fókuszáltunk.

Piszkos trükkökkel próbálkoznak a csalók

Piszkos trükkökkel próbálkoznak a csalók

2020. április 08. (szerda)

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban egyre több a koronavírusos csalás: az átverők hivatalos személynek adják ki magukat és azt hazudják, hogy ingatlanfertőtlenítést hajtanak végre, vagy a vírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek, illetve idős személyek ellátására szolgáltatást ajánlanak fel.

Katonai járőrök– már Dunaújváros utcáin is

Katonai járőrök– már Dunaújváros utcáin is

2020. április 07. (kedd)

Dunaújvárosban is megjelentek a katonai rendész járőrök mától, adta hírül a város hivatalos weboldala. A cél a biztonságérzet növelése, írják.

Együttműködést kérnek a kormánytól a szabad városok

Együttműködést kérnek a kormánytól a szabad városok

2020. április 07. (kedd)

Negyvenegy város-, illetve kerületi vezető, köztük Pintér Tamás polgármester tiltakozott közös nyilatkozatban a kormány önkormányzatokat sújtó pénzelvonási diktátuma ellen. Összegzés a hajtás után.

Csak így tovább, Dunaújváros: maszkos akciók!

Csak így tovább, Dunaújváros: maszkos akciók!

2020. április 06. (hétfő)

Rendkívüli húsvéti akciót hirdetett, maszkdíszítésre buzdít Pintér Tamás polgármester, a Maszkvarró Manufaktúra (MaMa) programja is csúcsra jár e napokban. A "jószolisok" is segítettek – hírcsokor a hajtás után.

Takarítógép a város útjain – türelmet kérnek az autósoktól

Takarítógép a város útjain – türelmet kérnek az autósoktól

2020. április 05. (vasárnap)

A járványügyi helyzet miatt csökkent forgalmat kihasználva a következő hetekben zajlik a város útjainak tavaszi nagytakarítása. Az autósoktól türelmet kérnek!