Dunaújváros Hetilap

A fejlesztés a jövő útja

Molnár Emese - 2017. szeptember 3. 8:17

Családi napot tartott a Hamburger Hungária Kft. a baracsi szabadidőparkjában, ahol rengeteg programmal várták a három papírgyári egység dolgozóit.

Mint azt Bencs Attila, a Hamburger Hungária Zrt. ügyvezető-igazatója elmondta, régi hagyomány a gyár életében, hogy egy olyan szabadidős, közösségépítő napot szerveznek a dolgozóknak, ahol kedvükre kikapcsolódhatnak a családjukkal, kollégáikkal, barátaikkal, ezzel is megköszönve az egész éves munkájukat. Tegnap is számos programmal várták a dolgozókat, a színpadi műsor, koncertek mellett sportolási lehetőséget, hajókázást, a gyerekeknek játszóházat, ugrálóvárakat kínáltak, mindezt csodás környezetben, a gyár baracsi szabadidőparkjában.

A Hamburger Hungária Zrt. Európa egyik legmodernebb papírgyára, folyamatosan fejleszt, nagyszabású beruházásokat hajtott végre az elmúlt időszakban, például új papírgépet állítottak üzembe, és felépítettek egy saját erőművet is. Bencs Attilát arról kérdeztük, hogyan tudja elérni a gyár ezt a folyamatos innovációt.

- Ez elsősorban az itt dolgozó embereknek köszönhető. Körülbelül tíz éve vezetem ezt a gyárat. Létrehoztuk a Hamburger Container divíziót, amit azt jelenti, hogy alappapírok gyártunk, és aztán a Dunapack már csak a feldolgozást végzi. A Dunapack nevet átvette az összes egyéb cégünk Európában. Egyébként 9 nyelvet beszél ez a cég, 13 országban van jelen 24 telephelyen, közülük a dunaújvárosi az egyik legjelentősebb. Emlékszem, amikor idekerültem, vezetőként az első dolgom az volt, hogy megmutassam a tulajdonosnak, nem érdemes bezárni ezt a gyárat. Amikor elindult az újabb papírgép, akkor egy általános válság volt az iparban, és ez a telephely sem volt olyan állapotban, amelytől lukratív (jövedelmező, nyereséges) lett volna a tevékenység.  Meg tudtam győzni a tulajdonost arról, hogy nem kell leállítani a gyárat, utána kisebb és nagyobb beruházásokkal folyamatosan javítottuk a versenyképességét. Éppen nemrég számoltam ki, amióta igazgató vagyok itt, az utóbbi tíz év során több, mint 500 millió eurót ruháztunk be ebbe a telephelybe, ami úgy gondolom, megtérült a tulajdonosnak is, de elsősorban a telephelynek. Az újabb beruházásokat úgy értünk el, hogy az előzők jól sikerültek, és meg tudta mutatni ez a vezetői gárda, hogy amit megígért egy beterjesztésen, teljesítette is. Ez egy bizalom a szakembergárdával szemben, és ezek a beruházások vezettek ahhoz, hogy az egyéb hátrányainkat le tudtuk dolgozni. Magyarország logisztikailag az egyik legjobb hely Európában, Dunaújváros pedig egyébként is jó hely a környezetében. Vannak még ötleteink, nekem is nagyon sok elképzelésem van, hogy mit lehet még véghez vinni 2030-ig. Például gondoltunk arra, hogy további erőművet építünk, további technológiai változásokat alkalmazunk. Reméljük, hogy a bizalom megmarad, és persze azt is, hogy általánosságban az európai gazdaság sem törik meg olyan mértékben, hogy ezt ne tudnánk megvalósítani, hogy aztán biztos munkahelyet kínáljunk a dolgozóknak, magunknak, az egész térségnek. A dunaújvárosi környezetbe egymilliárd forint éves adót fizet a cég, az országnak pedig körülbelül ötmilliárd forintot. Emellett próbáljuk az életszínvonalat, a saját környezetünket is növelni az átlagos magyarországi szinthez képest. Nyilván, ez a gyár is terheli a környezetet, de a mi kéményünkből nem jön füst, és az a víz, amit mi kivettünk a Dunából, azt úgy, vagy még tisztábban adjuk vissza. A legmodernebb technológiákat sikerült elérni a tíz év alatt.

A papírgyári ünnepségen jelen volt dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő is, aki arról beszélt lapunknak, fontos szerepet tölt be a vállalat Dunaújváros és a térség életében.

- A Hamburger Hungária Kft. a magyar kormány stratégiai partnere. Nagyon örülünk, hogy Dunaújváros két vállalattal büszkélkedik, amely ilyen szempontból kiemelt gazdasági partner, az egyik a Hankook, a másik a papírgyár. A papírgyártás nagy hagyományokra vezethető vissza. A tíz évvel ezelőtti döntés, amikor stratégiailag arra a megállapodásra jutottak a gyár tulajdonosai, hogy a fejlesztés a jövő útja, és nagyon komoly fejlesztési programot hajtottak végre, jó döntés volt. Ma már ez a vállalat a mintegy 400 munkavállalójával, és a kétezer hozzá kapcsolódó, szintén a Humburger Hungáriából munkát kapó vállalkozó, komoly lehetőség Dunaújvárosnak például az iparűzési adó szempontjából, de egy korszerű ipari kultúra elterjedése is történt. A vállalat további működését folyamatosan figyelemmel kell kísérnünk. Nagy örömmel vettem részt tavaly az erőmű avatásán, amely beruházással a cég saját maga oldja meg az energiaellátását, és feltudják használni azokat az anyagokat, amelyek a gyártás során keletkeznek melléktermékként. Összességében innovatív, nagyon offenzív (előremutató) gazdaságpolitikát folytató társaságcsoportról van szó. Azt gondolom, hogy ez a menedzsment, amelyet Bencs Attila vezetésével felépítettek, a jövőben is jó biztosítékot ad arra, hogy a gazdasági eredmény stabil és bővülő legyen.

Az elmúlt időszakban változás történt a papírgyári szakszervezet vezetésében is: június 1-től Hatvani József látja el a Dunapapír Szakszervezet képviseletét, amely összefogja a három papírgyári egység dolgozóit, a tűzoltóságot, valamint a csepeli üzem dolgozóinak egy részét.

- Jelenleg 430 aktív dolgozónk van, valamint 185 nyugdíjasunk. Az érdekképviseleti munka legnagyobb része az, hogy megkössem a papírgyárakkal a kollektív szerződést. Ez folyamatos feladat, hiszen mindig adódhatnak olyan dolgok, amivel bővítenünk kell. Éves szinten meg kell kötni a bérmegállapodást, mindegyik gyáregységnél külön-külön. Eddig mindig sikerült megegyezni, emelni tudtuk a béreket, a szociális juttatásokat, a cafeteria rendszert. Szeretnénk elérni azt is, hogy a fiataloknak a lakás célú támogatásokat bevonjuk a cafeteria rendszerbe. Tervezzük, hogy egy üdülőt vásárolunk dolgozóink részére. Ehhez már egy kisebb tőke rendelkezésre áll, és az előzetes tárgyalások alapján bízunk benne, hogy a gyár tulajdonosai is hozzájárulnak. Minden új tagot szívesen várunk, hiszen minél nagyobb létszámban vannak tagjaink, annál jobban tudjuk képviselni az érdekeiket.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.