Gyorsaság, erő, kontroll - Mesteri mesterfogások

Molnár Emese - 2017. szeptember 5. 8:00

A közelmúltban sikeres vizsgát tett, így már mesterként tanítja a shaolin kung-fut városunkban Faragó László. A mester 1980-ban kezdett foglalkozni a harcművészettel, elsőként a shotokan karatével ismerkedett meg, majd több ágat is kipróbálva, a ’90-es évek elején rátalált a shaolin kung-fura.

Nemcsak saját tudását bővítette, hanem oktatja is fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. 2010-ben a munkája kapcsán költözött városunkba, azóta is itt él, itt telepedett le. A mintegy huszonöt fős kung-fu csapattal a Gárdonyi iskolában edzenek hétről-hétre, és hozzák az egyre szebb érmes helyezéseket a versenyekről, ahol tradícionális formagyakorlatokkal és küzdelemben, úgynevezett Sandában lehet versenyezni. A  S.K.A.H. Duna Sportegyesület égisze alatt működik a csapat, s bár a csoport most a jól megérdemelt nyári szünetet tölti, nem telt eseménymenetesen a nyár, ugyanis a mesteri fokozatért mérette meg magát Faragó László. Mint azt lapunknak elmondta, hárman tettek akkor mestervizsgát, amelyen a fizikai erőnléten, elméleti ismereteken kívül a kung-fu tradicionális technikai részéről is  számot kellett adni a vizsgáztatók előtt.

- A Chang stílusú shaolin kung-fu teljes mértékben önvédelmi centrikus, a vizsgaanyag önvédelmi része körülbelül nyolcvannyolc pusztakezes és fegyveres technikát tartalmaz. Már a fehér öves vizsgára (gyerekeknek) is be kell bemutatni technikai elemeket, az esésektől, az ütéseken, rúgásokon át egészen a légző- és formagyakorlatokig (pusztakezes és fegyveres). Egy évben két vizsgalehetőség van. Mindenkinek ugyanaz a tananyag csak a tudásszintnek megfelelő mélységben. A mestervizsga végén ellenfelekkel is küzdeni kellett, először egy, majd kettő, végül egyszerre három ellenféllel, akik bármilyen módon támadhattak. Hosszú és kimerítő volt a vizsga, de éppen a végén kellett a legjobban odafigyelni és bizonyítani - mondta Faragó László, aki sikeresen vizsgázott, ezzel ő lett a stílus huszonötödik kung-fu mestere.

A mestervizsga érdekessége volt, az úgynevezett Fight or Flight- üss vagy fuss féle vészreakció jelenléte, ami a különösen felfokozott adrenalinszint mellett jelenik meg. Jellemzője az, hogy lassított felvételként érzékelhetőek a történések, ami mellett felgyorsul a reakcióidő, a gondolkodásnélküli mozgás, és a fájdalomküszöb kitolódik. Mindezeket a mestervizsga során is átélte Faragó László, aki így beszélt róla lapunknak.

- Képzeld el, hogy próbálsz távolságot tartani a támadókkal szemben, de hirtelen körbevesznek. A bal oldali kézzel támadást indít, blokkolod a kezeit, de közben érzékeled a jobbra állót. Közelít jobb lábbal, húzol a feje irányába egy sarokrúgást, lehanyatlik a fej. Szemed sarkából látod a harmadik támadót, aki még nem mozdult. Te sem mozdulsz, ám mozgás közben egyszer csak a földre kerülsz, ketten is rád ugranak, egymást szinte félrelökve. Aztán egy fojtófogással letepered a támadót a földre, rúgás a fejre, közben érzékeled, hogy a harmadik támadó közelít, ezért felállás közben kigördülsz oldalra, távolságot tartasz, majd felállsz, szembefordulsz a támadóval, és elhangzik, hogy vége. Mindezeket teljes gyorsasággal, erővel, és teljes kontrollal, vigyázva egymásra.

Szeptemberben ismét kezdődnek a tradícionális kungfu és a küzdelmi ( Sanda ) edzések a Gárdonyi iskolában és a Dunaújvárosi Egyetemen, ahová sok szeretettel várják azokat, akik kipróbálnák, elsajátítanák a shaolin kung-fut, legyen az fiatal, vagy idősebb, kezdő vagy haladó.

A rovat további hírei: Sport

Az SZP-Asztalos nyerte a rangadót

Az SZP-Asztalos nyerte a rangadót

2024. szep. 26.

A címvédő Karmacsi mellett már csak az SZP-Asztalos együttese hibátlan a városi kispályás labdarúgók ST Solar csoportjában.

Újra fociztak az ovisok (galériával)

Újra fociztak az ovisok (galériával)

2024. szep. 26.

Remek időben, kiváló hangulatban rendezték meg a 2024-es Ovi Foci Kupa második fordulóját a Római Városrészi Tagóvodában kedden délelőtt.

Új elnökséget választott a DKSE

Új elnökséget választott a DKSE

2024. szep. 25.

Mátyás Gábor immáron ötödik ciklusát kezdheti meg a Dunaújvárosi Központi Sportegyesület ügyvezető elnökeként.

A legfiatalabbak is szőnyegre léptek

A legfiatalabbak is szőnyegre léptek

2024. szep. 25.

A Halas Kupán öt, a Csongrádon megrendezett diákolimpián egy éremnek örülhettek a DKSE birkózó szakosztályának ifjú versenyzői.

Kilenc DLSE-érem a tanévnyitó versenyen

Kilenc DLSE-érem a tanévnyitó versenyen

2024. szep. 25.

Remekül szerepeltek újszászi versenyükön a Dunaújvárosi Lábtoll-labda SE gyermek és serdülő korú sportolói a mögöttünk hagyott hétvégén.

DSTV: továbbra is az élmezőnyben

DSTV: továbbra is az élmezőnyben

2024. szep. 24.

Összességében elégedetten értékelte az Olaszországban megrendezett nyíltvízi junior úszó világbajnokságon nyújtott teljesítményét a DKSE tehetséges versenyzője, Kovács-Seres Hunor. Hangkép.

Újra bizonyítottak a veteránok

Újra bizonyítottak a veteránok

2024. szep. 24.

Hét dobogós helyezéssel zárták a DKSE birkózói a Kiskunhalason megrendezett Veterán Kötött- és Szabadfogású Országos Bajnokság küzdelmeit.