Dunaújváros Hetilap

Megőrizni az értékeket

2017. szeptember 13. (szerda) 16:51 - Molnár Emese

Háromnapos ünnepséget tartottak előző hétvégén Kunszentmiklóson. A hagyományőrzésre nagy hangsúlyt feketető településen immár huszonharmadik alaklommal hirdették meg a Szentmiklósi Napokat, amelyen többek között koncertekkel, birkapörkölt-főző versennyel várták a térség polgárait, valamint felavattak egy kunkaput a vásártér mellett és emlékkiállítás is nyílt Galambos Sándorról, az egykori iskolaigazgatóról.

Utóbbi kiállítás megnyitójára a Varga Domokos Általános  Művelődései Központban került sor. Lesi Árpád, Kunszentmiklós polgármestere azt mondta, egy közösség úgy tudja megőrizni identitását, hogy ha visszanyúl a múltba és megőrzi az értékeket. Jó szívvel gondol vissza Galambos Sándor igazgatóra és feleségére, akik mindketten tanították őt is az általános iskolában. Beszélt arról is, hogy a jövőben egy állandó helyen szeretnének emléket állítani az iskolaigazgatóról, és a család által felajánlott könyveket pedig méltó módon fogják őrizni az iskola könyvtárában, hogy a modern technikai eszközök világában az írott történelmet is megtanulhassa, megismerhesse az utókor.

Galambos Sándor emlékkiállításának nyitóbeszédét a fia, térségünk országgyűlési képviselője, dr. Galambos Dénes tartotta. A képviselő büszkén beszélt kunszentmiklósi gyökereiről, édesapja munkásságáról, és arról, hogy lokálpatriótaként mindig szívesen tér vissza szülővárosába. Mint mondta, Kunszentmiklóson született, ide járt általános iskolába, itt végezte a középiskolai tanulmányait, itt ismerte meg feleségét, és tulajdonképpen az ifjúkora, fiatalsága ide köti.

- Édesapám Baranyából, Pécsről származott, és édesanyámmal már itt, Kunszentmiklóson találkoztak. Negyvenkét éven át végzett alkotó tevékenységet. Pedagógusként kezdte, és ezen a pályán vezetői munkát is vállalat. Tizenhat éven keresztül volt a helyi általános iskola igazgatója. A kiállításnak helyet adó intézmény létrehozása, amely ma is általános iskolaként működik, az ő nevéhez kötődik, 1985-ben adtak át. Emellett helytörténészként bekapcsolódott a kun hagyományok feldolgozásába is. A kunok mellett a másik kedven témája Petőfi Sándor és kunszentmiklósi kapcsolata volt. Nem egy hosszú időszakot töltött itt, de az nagyon tevékeny volt, amelyre mi, lokálpatrióták büszkék vagyunk és ápoljuk a hagyományokat- mondta dr. Galambos Dénes.

 

A rovat további hírei: Közélet

Országos önkéntes program

Országos önkéntes program

2018. február 19. (hétfő)

A Magyar Vöröskereszt 2018 januárjában új országos programot indít, melynek célja a fiatal felnőttek megismertetése az önkéntességgel és olyan komplex képzések és szolgáltatások nyújtása melyek révén a célcsoport munkaerő-piaci és foglalkoztatási helyzete javítható.

Mondd meg, mit iszol, megmondom ki vagy

Mondd meg, mit iszol, megmondom ki vagy

2018. február 19. (hétfő)

Harminc évvel ezelőtt, 1984 februárjában nyitott ki városunk egyik ikonikus vendéglátóegysége, a Legvidámabb Barakk. Akkoriban még ritkaságszámba ment, így kuriózum volt, hogy hamburgert, hotdogot, waffelt falatozhattak itt a betérő vendégek a sült hurka és kolbász mellett.

D+ Híradó - Mini bajnokság, búcsú

D+ Híradó - Mini bajnokság, búcsú

2018. február 18. (vasárnap)

Kétnapos darts verseny kétszáz nevezővel, mini bajnokság, búcsú a színpadtól - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

D+ Híradó - Alsós farsang, darts

D+ Híradó - Alsós farsang, darts

2018. február 17. (szombat)

Alsós farsang a Gárdonyiban, darts verseny az egyetemen, időjárás - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Megszületett a vasműs bérmegállapodás

Megszületett a vasműs bérmegállapodás

2018. február 17. (szombat)

Első lépésben harmincezer, a másodikban további húszezer forinttal nő az ISD Dunaferr Zrt. fizikai munkavállalóinak alapbére a 2018-as esztendőben. Az erről szóló megállapodást csütörtökön írta alá vasmű és a szakszervezet vezetése.

D+ Híradó - Kampány, köszöntés

D+ Híradó - Kampány, köszöntés

2018. február 16. (péntek)

Hétfőn hivatalosan is elkezdődik a választási kampány, szépkorú köszöntés, irodalmi est a múzeumban - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Isten éltesse!

Isten éltesse!

2018. február 16. (péntek)

A kilencvenedik születésnapját ünnepelhette Marosi Sándorné, akit ez alkalomból Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester köszöntött fel az önkormányzat nevében.