Dunaújváros Hetilap

Megőrizni az értékeket

2017. szeptember 13. (szerda) 16:51 - Molnár Emese

Háromnapos ünnepséget tartottak előző hétvégén Kunszentmiklóson. A hagyományőrzésre nagy hangsúlyt feketető településen immár huszonharmadik alaklommal hirdették meg a Szentmiklósi Napokat, amelyen többek között koncertekkel, birkapörkölt-főző versennyel várták a térség polgárait, valamint felavattak egy kunkaput a vásártér mellett és emlékkiállítás is nyílt Galambos Sándorról, az egykori iskolaigazgatóról.

Utóbbi kiállítás megnyitójára a Varga Domokos Általános  Művelődései Központban került sor. Lesi Árpád, Kunszentmiklós polgármestere azt mondta, egy közösség úgy tudja megőrizni identitását, hogy ha visszanyúl a múltba és megőrzi az értékeket. Jó szívvel gondol vissza Galambos Sándor igazgatóra és feleségére, akik mindketten tanították őt is az általános iskolában. Beszélt arról is, hogy a jövőben egy állandó helyen szeretnének emléket állítani az iskolaigazgatóról, és a család által felajánlott könyveket pedig méltó módon fogják őrizni az iskola könyvtárában, hogy a modern technikai eszközök világában az írott történelmet is megtanulhassa, megismerhesse az utókor.

Galambos Sándor emlékkiállításának nyitóbeszédét a fia, térségünk országgyűlési képviselője, dr. Galambos Dénes tartotta. A képviselő büszkén beszélt kunszentmiklósi gyökereiről, édesapja munkásságáról, és arról, hogy lokálpatriótaként mindig szívesen tér vissza szülővárosába. Mint mondta, Kunszentmiklóson született, ide járt általános iskolába, itt végezte a középiskolai tanulmányait, itt ismerte meg feleségét, és tulajdonképpen az ifjúkora, fiatalsága ide köti.

- Édesapám Baranyából, Pécsről származott, és édesanyámmal már itt, Kunszentmiklóson találkoztak. Negyvenkét éven át végzett alkotó tevékenységet. Pedagógusként kezdte, és ezen a pályán vezetői munkát is vállalat. Tizenhat éven keresztül volt a helyi általános iskola igazgatója. A kiállításnak helyet adó intézmény létrehozása, amely ma is általános iskolaként működik, az ő nevéhez kötődik, 1985-ben adtak át. Emellett helytörténészként bekapcsolódott a kun hagyományok feldolgozásába is. A kunok mellett a másik kedven témája Petőfi Sándor és kunszentmiklósi kapcsolata volt. Nem egy hosszú időszakot töltött itt, de az nagyon tevékeny volt, amelyre mi, lokálpatrióták büszkék vagyunk és ápoljuk a hagyományokat- mondta dr. Galambos Dénes.

 

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Kánikula, felújítás

D+ Híradó - Kánikula, felújítás

2018. június 20. (szerda)

Visszatér a kánikula, felújítás a Kajszi utcában, ilyen volt a tizedik DUDIK - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

D+ Híradó - Halálos lakástűz, jóvátétel

D+ Híradó - Halálos lakástűz, jóvátétel

2018. június 19. (kedd)

Halálos lakástűz a Martinovics utcában, fogvatartottak jóvátételi napja, Bartók tábor idén is - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Már lehet regisztrálni

Már lehet regisztrálni

2018. június 18. (hétfő)

A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Online Számla felületén a mostantól elvégezhető regisztrációhoz ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.

Boór Jani bácsi embersége

Boór Jani bácsi embersége

2018. június 18. (hétfő)

Ott ül a kerekes székben, mindenféle gyógyászati eszközökkel felszerelve, szinte nem is álcázva, hogy milyen kegyetlen és igazságtalan a múló idő. Mégis, ahogy Boór Jani bácsira nézek, szánalmas a múló idő erőfeszítése. Mert csak a testet tudja leigázni, az ember vágyait, reményeit, megélt élményeit nem, ezeket egyáltalán nem tudja elvenni tőlünk amíg élünk.

D+ Híradó - Jótékonyság, örömtánc

D+ Híradó - Jótékonyság, örömtánc

2018. június 17. (vasárnap)

Jótékonysági focigála, örömtánc, átadták a felújított Vasvári iskolát - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

D+ Híradó - Diplomamentés, évadzáró

D+ Híradó - Diplomamentés, évadzáró

2018. június 16. (szombat)

Diplomamentő program az egyetemen, évadzáró a Bartókban, diákmunka nyárra - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

D+ Híradó - Fesztivál, konferencia

D+ Híradó - Fesztivál, konferencia

2018. június 15. (péntek)

Folytatódott a tizedik DUDIK, konferencia a magyar vidékről, szépkorú köszöntés - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.