Dunaújváros Hetilap

Megőrizni az értékeket

2017. szeptember 13. (szerda) 16:51 - Molnár Emese

Háromnapos ünnepséget tartottak előző hétvégén Kunszentmiklóson. A hagyományőrzésre nagy hangsúlyt feketető településen immár huszonharmadik alaklommal hirdették meg a Szentmiklósi Napokat, amelyen többek között koncertekkel, birkapörkölt-főző versennyel várták a térség polgárait, valamint felavattak egy kunkaput a vásártér mellett és emlékkiállítás is nyílt Galambos Sándorról, az egykori iskolaigazgatóról.

Utóbbi kiállítás megnyitójára a Varga Domokos Általános  Művelődései Központban került sor. Lesi Árpád, Kunszentmiklós polgármestere azt mondta, egy közösség úgy tudja megőrizni identitását, hogy ha visszanyúl a múltba és megőrzi az értékeket. Jó szívvel gondol vissza Galambos Sándor igazgatóra és feleségére, akik mindketten tanították őt is az általános iskolában. Beszélt arról is, hogy a jövőben egy állandó helyen szeretnének emléket állítani az iskolaigazgatóról, és a család által felajánlott könyveket pedig méltó módon fogják őrizni az iskola könyvtárában, hogy a modern technikai eszközök világában az írott történelmet is megtanulhassa, megismerhesse az utókor.

Galambos Sándor emlékkiállításának nyitóbeszédét a fia, térségünk országgyűlési képviselője, dr. Galambos Dénes tartotta. A képviselő büszkén beszélt kunszentmiklósi gyökereiről, édesapja munkásságáról, és arról, hogy lokálpatriótaként mindig szívesen tér vissza szülővárosába. Mint mondta, Kunszentmiklóson született, ide járt általános iskolába, itt végezte a középiskolai tanulmányait, itt ismerte meg feleségét, és tulajdonképpen az ifjúkora, fiatalsága ide köti.

- Édesapám Baranyából, Pécsről származott, és édesanyámmal már itt, Kunszentmiklóson találkoztak. Negyvenkét éven át végzett alkotó tevékenységet. Pedagógusként kezdte, és ezen a pályán vezetői munkát is vállalat. Tizenhat éven keresztül volt a helyi általános iskola igazgatója. A kiállításnak helyet adó intézmény létrehozása, amely ma is általános iskolaként működik, az ő nevéhez kötődik, 1985-ben adtak át. Emellett helytörténészként bekapcsolódott a kun hagyományok feldolgozásába is. A kunok mellett a másik kedven témája Petőfi Sándor és kunszentmiklósi kapcsolata volt. Nem egy hosszú időszakot töltött itt, de az nagyon tevékeny volt, amelyre mi, lokálpatrióták büszkék vagyunk és ápoljuk a hagyományokat- mondta dr. Galambos Dénes.

 

A rovat további hírei: Közélet

D+ TV Híradó - Zöld város, megállapodás

D+ TV Híradó - Zöld város, megállapodás

2017. november 23. (csütörtök)

Zöld Város program, együttműködési megállapodás, vereség hazai pályán - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Közel egymilliárdos fejlesztés

Közel egymilliárdos fejlesztés

2017. november 23. (csütörtök)

Elkészült a Tourinform iroda előtti nagyparkoló felújítása, a csapadékvíz elvezetésének korszerűsítése mellett térköves burkolatot kapott a terület. A kivitelezés mintegy 16,5 millió forintba került, mely a Zöld Város projekt keretében valósult meg.

A gyermekétkeztetés közössége

A gyermekétkeztetés közössége

2017. november 23. (csütörtök)

Mit tehetnek a közétkeztetők és a szülők, pedagógusok a gyerekek egészséges táplálkozásáért, a megfelelő étrend kialakításáért? Ezekre a kérdésekre is igyekeztek választ adni a Hungast közétkeztetésért felelős szakemberei.

Dunaújváros e-mobilitási mintarégió lehet

Dunaújváros e-mobilitási mintarégió lehet

2017. november 23. (csütörtök)

A kormány e-mobilitási terve között szerepel az is, hogy minél több elektromos töltőállomás és autó terjedjen el az országban. A Modern Városok Programban is szerepel az elektromos járművek alkalmazása, például Dunaújváros e-mobilitási mintarégióként szerepel, célzott fejlesztések indulnak.

Tizenhárom dédunoka aranyozza be a napjait

Tizenhárom dédunoka aranyozza be a napjait

2017. november 23. (csütörtök)

A kilencvenedik születésnapját ünnepelhette Kovács Istvánné Marika néni. A szépkorú 1927. november 18-án született Hercegfalván, majd Nagykarácsonyon, a papi uradalomban nőtt fel

D+ TV Híradó - A nap legfontosabb eseményei

D+ TV Híradó - A nap legfontosabb eseményei

2017. november 22. (szerda)

Webveszély, evangélikus busz a főtéren, szépkorú köszöntés - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Vándorló kiállítás a reformációról

Vándorló kiállítás a reformációról

2017. november 22. (szerda)

Szerdán egy különleges busz parkolt le városunk főterén, megérkezett ugyanis a reformációról szóló kiállítást bemutató csuklós busz, amin rengeteg érdekes dolgot megtudhattak a látogatók az egyházközség elmúlt ötszáz évéről.