Dunaújváros Hetilap

Menekülés a pokollá változott földi paradicsomból

Brousil Csaba - 2017. szeptember 16. 13:38

"Mindenütt pusztítás és borzalmak, elég sok szörnyűséget láttam, de ehhez hasonlót még soha" – így fogalmazott Vilmos Sándor holland király Sint Maarten fővárosában, Philipsburgban, ahol is végigsöpört a hatalmas erejű Irma hurrikán. A katasztrófa idején ott tartózkodott a dunaújvárosi születésű Kuti Kornél is. Miután épségben hazatért, a DO-nak is elmesélte személyes élményeit.

Kuti Kornél 2015-ben járt először Szent Márton szigetén, elvarázsolta a hely szépsége és kint is maradt egy évet. Hazajött, majd fél év elteltével, januárban visszament Philipsburgba. Rezidens DJ-ként dolgozott a szigeten, megfordult a legszínvonalasabb helyeken és szorgalmasan tette a dolgát. Tervei szerint a héten érkezett volna haza, de az eredeti forgatókönyvet átírta az Irma névre keresztelt hurrikán és az iszonyatos pusztítás, amit végzett a szigeten.

- Múlt hét keddre vártuk a hurrikánt. Felkészültünk az érkezésére, amennyire csak lehetett, de egy ilyen természeti csapást nem lehet egykönnyen kivédeni. A szállás, ahol én laktam mondhatni, hogy az első vonalban volt, mi kaptunk először az „égi áldásból”, bár ez még mondhatni védett helynek számított - mesélte Kornél. Amikor elkezdődött, akkor beborult az ég, sötét lett és folyamatosan erősödve elkezdett fújni a szél. Ez volt az „első felvonás”, ez még nem volt olyan vészes, bár rengeteg vízzel járt, de ezt még tudtuk kezelni. A második hullám már sokkal durvább volt. A szél tombolni kezdett és ezt már az épület ajtaja és falai is nehezen állták – mondta Kornél és hozzátette, hogy abban az épületben négyen voltak férfiak és három gyerek illetve egy nő tartózkodott ott. A négy férfi órákon keresztül vállt vállnak vetve megfeszített erővel támasztotta az ajtót, hogy nehogy betörjön a szél, mert az beláthatatlan következményekkel járt volna, a ház és benne az emberek is védtelenné váltak volna. Kornél elmondta, hogy ez az intenzív 300 km/órás szél jó két órán keresztül tombolt, majd lassan csendesedni kezdett, de így is csak a délutáni órákban tudtak kijönni szállásukról.

- Kimentünk a part menti részre, és amit ott láttunk az felfoghatatlan. Olyan szintű pusztítás és rombolás ment végbe, hogy a part menti bároknak még a talapzata is eltűnt a föld felszínéről azokat is elvitte a hurrikán. A szél vitte a legnagyobb telepakolt fém konténereket is, amiket aztán házak között autók tetején, kertekben dobot le Irma – emlékezett vissza Kornél.

Rengeteg családnak pár óra alatt odalett mindene és gyakorlatilag földönfutóvá váltak. A szigetnek volt olyan pontja, mely több órán keresztül teljesen víz alá került, mert a szél annyira megemelte a tengerszint magasságát, teljes szigetrészek lettek lakhatatlanok. Volt, aki egy hajó komplett orrát találta meg a kerti medencéjében és tűnt el mind a három autója. A pusztítás azonban tönkretette a közműhálózatot is, nem volt se áram se víz, sőt a kommunikációs lehetőségek is megszűntek. A hurrikán elcsendesedésének másnapján ennek tetejébe - mint ahogy Kornél mesélte - megkezdődtek a fosztogatások. A tolvajok vittek, amit értek és nemcsak a megrongálódott épületekből, de azokból is, melyeket a hurrikán állva hagyott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A közlekedés lehetetlenné vált. A szigetre repülővel nem lehetett bejutni, a holland oldalon a repülőtér felett az amerikai hadsereg átvette az irányítást és ők próbálták megszervezni, hogy a bajba jutottak evakuáló gépekkel elhagyhassák a szigetet és biztonságos területre kerülhessenek. Először a gyerekek és a nők kerülhettek fel a gépekre, aztán a férfiak. Voltak családok, melyek így szétszakadtak, de nem volt mit tenni, be kellett tartani a szabályokat. Kornél elmondta, hogy ő és nagynénje a kommunikációs nehézségek miatt senki segítségére nem számíthattak, így fogták magukat és elindultak a sziget francia részének repterére, hogy megpróbáljanak feljutni egy evakuáló gépre. Az első próbálkozásuk sikertelen volt, aznap már nem indítottak több gépet. Kijárási tilalom volt érvényben, így eredeti szállásukra nem tudtak már visszamenni. Többed magukkal egy sátorban töltötték az éjszakát, de másnap reggel az első géppel eljutottak Guadalupe szigetére, onnan Párizsba, onnan pedig haza, Magyarországra.

A többi magyar kimenekítése

Amikor a dunaújvárosi kötődés által Cserna Gábor polgármester értesült arról, hogy a menekítés során a magyarokat  nem engedik  felszállni sehova, akkor  Melkovics János parlamenti titkár útján dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő  közbenjárását kérte. Az országgyűlési képviselő a külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyalt folyamatosan, hogy a diplomáciai kapcsolatok révén kimenekíthessék az ott rekedt magyarokat. A miniszter keddi tájékoztatása alapján, hétfőn négy ember tudta elhagyni a szigetet Curacao, illetve Martinique irányába, aztán magyar idő szerint kedden este kilenc órakor hat magyar és egy szlovén állampolgárt sikerült kimenteni Szent Márton-szigetről egy, a kormány által bérelt repülővel. 
 

A fotókat Kuti Kornél készítette

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.