Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ősz. Csönd. Szemlélődés

Várkonyi Balázs - 2017. szeptember 30. 9:15

Mindjárt itt a hétvége. Szeptember utóját meghazudtolóan derűs, szép idővel. Csípős reggelek, aztán kivirul minden, és bár csak tavaszt hamisít a gyenge nap, de legalább süt, jókedvet ragaszt rád. Ki a kertbe!

Nekem ugyan mostanság nincs saját kertem, de itt a „közös”, és ha odébb megyek pár lépésnyit, már látom a Duna-partot, a fák közül meg-megcsillan a víztükör. Nosztalgikus hangulatot kölcsönöz mindez.

Kiülök a közpadra. Arany János-kötet kéznél, felütöm, bogarászok benne, az őszről szóló sorokat keresem – nem, nem az Őszikéket, mert tudjuk, az másról szól, az egyféle végelszámolás, és a töretlen optimizmusom azt mondja, korai még az, kivált ilyen békés-derűs napon. Pofával tehát a melengető sugarak felé!

Némi süttetés után a szem aztán ismét a könyv lapjaiba merül, itt van mindjárt az Ősszel című vers, annak is a nyitó sorai: „Híves, borongó őszi nap; / Beült hozzám az únalom…” – jaj, nem, itt nincs most semmi hívesség, ellenkezőleg, melegből szeptembervégi ajándék, és borongósság sincs, csak halványkék égbolt, ki az, aki ilyenkor rosszkedvű lenne? Az unalom se igen „ülhet be” az ember mellé, hiszen nézelődhet, és szépet lát, ha fogékony az ősz vagány színeire.

Nemrég üzenetet „szállított” nekem a net. Egykori újságírójelölt-tanítványom írta, szavain látni, nem volt hiába az akkori idő, igaz, a döntő a hozott készség, minden más csak sallang rajta, és ő sokat hozott magával. Ma már szakmabeli, profi. Közeles találkozásunk okán születtek a sorai:

„Szia, Balázs!
Nagyon örülök, hogy találkozunk! Nehéz lesz majd velem beszélgetni, mert a kert van nálam a fókuszban – hogy a csudába keveredtem a humán vonalra???) :)))
Minden ott van a kertben: tér, idő, folyamat, alázat, döntés, proaktivitás, csend, kommunikáció, tudás, kapcsolat, tervezés, rend, meglepetés, esély, remény, energia, felelősség, színek, változás, kapcsolat a másik kertszeretővel. :) Tudom, hogy ezeket már mások is felfedezték, de az a lényeg, hogy én is. :)))
Küldök néhány képet a kert részleteiről, mostanában fotóztam. Pici ám a »birtok«, de fantasztikus benne a biodiverzitás. Annyira nem vagyok ám komplett, hogy még a növények latin nevét is ismerem! Most lenne jó valamilyen interaktív televíziózást csinálni kert ügyben. Valahogy a kert kultúrájáról. Tiszta lélektan az egész.
Szia, puszi: Gyöngyi”

Jóleső ez a közvetlenség egy magam korabeli fickónak, persze, mielőtt kirepültek a tanodából, összetegeződtünk mindenkivel, aztán ki-ki ment útjára, hogy ott lelje meg a boldogulását, ahol tudja, ahová szerencséje vezeti. Igyekeztem figyelni rájuk, hol rádióból-tévéből, hol újságból jöttek velem szembe ismerős mondatok, egyéniségük lenyomatai, de kertről-természetről most először olvashattam egyiküktől szép metaforákat. Lehet, hogy ez hajtott ki a közkertbe, közpadra?

Ez. Meg persze a kinyílott idő, az, amit egy másik Arany János-idézet, az Ősz végén című vers két sora őriz: „A csapodár tavasz megbánta, hogy elment, / Az jött ujra vissza.”

Ki hát a kertbe!

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!