Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Polgárfejés „önkéntes” alapon

Várkonyi Balázs - 2017. szeptember 30. 18:16

Nagy nap volt 1949. szeptember 29-e a pentelei emberek életében: ekkortól adhatták forintjaikat a közösbe, hogy segítsék az iparfejlesztést. Hogy tényleg nagy napnak érezték-e, ahhoz némi irónia is kell…

Hát persze, a beszolgáltatás – a nép szavával a rekvirálás – keserű tapasztalatai gyanakvóvá tették a jobbára mezőgazdaságból élő ittenieket. A kíméletlen módszerekkel zajló begyűjtés a kevésbé tehetőseket szinte reménytelen élethelyzetbe sodorta. A nemzetgyűlés 1947 tavaszi vitájában Nagy Imre a kedélyek lecsillapítására javasolta, hogy jó közepes termés esetén töröljék el, vagy legalább az alsó birtokkategóriákban mérsékeljék a kötelező beadást. Ez átmenetileg meg is történt, de a reméltnél gyengébb terméseredmény miatt az ellátási gondok nőttek, így a rendelkezést még az évben visszavonták. 1948 után, amikor a kommunista hatalomátvétel befejeződött, már föl sem merült a beszolgáltatási rendszer megszüntetése. A szabadpiac gyakorlatilag kimúlt, a közellátás akadozott.

Ebben a helyzetben születtek meg a gazdaságjavító tervek – és ezekkel együtt a lakossági hozzájárulás kibővítése: a magánpénz állami megcsapolása az „önkéntesség” látszatával. Így került sor az ötéves tervet segítő első Tervkölcsön, később a Békekölcsön bevezetésére. 1949 szeptember végén Dunapentelén is megindult a jegyzés. A Városmonográfiában erről ez olvasható: „… naponta zajlott a »felajánlás«. Külön nyilvántartások készültek a készpénzben fizetőkről, valamint a heti és havi részletekben törlesztőkről. 1949. október 1-jéig készpénzben 13 050, részletben 7200 forint tervkölcsönjegyzés történt. Október 13-án már nemleges jelentést küldött a vezetőjegyző, a jegyzés befejeződött.

Nincs tudomásunk arról, hogy megütötte-e valaki a bokáját amiatt, hogy alig két hét után Pentelén véget is ért az akció. Azt sem tudni, hányan mertek nemet mondani az „önkéntességre”, a bújtatott adó megfizetésére. Az első két nap alatt összegyűlt alig több mint 13 ezer forintnyi készpénz nem tűnik soknak, de az elszegényedett emberek lehetőségeit tekintve akkor bizony tekintélyes összegnek számított.

A befizetők egyébként nem is sejthették, hogy a maguk szerény módján a majdani Vasmű építését is segítik forintjaikkal – pedig így volt. Az országos jegyzés jelentős része ugyanis az iparfejlesztést támogatta, így áttételesen a „vasváros” létrehozását is. A nem kamatozó kötvények visszavásárlására az állam öt éves időtartamot szabott meg, ám ez sok esetben késve történt Az emberek a pénzromlás miatt vesztséget szenvedtek. Egyébként is népszerűtlen volt az álságosan „megtakarításnak” nevezett jegyzés, hisz csak a korábban bevezetett, körmönfont módon „cséplési” meg „őrlési” illetéknek nevezett sáp újabb formáját látták benne. Az sem volt különösképp vonzó, hogy időről időre külön sorsolást rendeztek kisebb-nagyobb nyereményekkel – az emberek ugyanis nem igen hittek a „vakszerencsében”. És elegük volt a propagandaakciókból.

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.