Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Újra nagy ünneppé tenni a Zene Világnapját

2017. szeptember 22. (péntek) 7:38 - Vass Ádám

Az előző években a Zene Világnapja kevésbé került középpontba városunkban, holott korábban nagy hagyományai voltak minden év október elsején. Idén a Sándor Frigyes Zeneiskola szervezésének hála méltó módon ünnepelhetünk egy egész napos programsorozatnak köszönhetően.

Örömteli hírrel szolgált csütörtök délután egy sajtótájékoztató keretein belül a Sándor Frigyes Zeneiskola. Az előző évekkel ellentétben nagyszabású, egész napos programmal ünnepelhetjük városunkban a Zene Világnapját. Koós-Balázs Eszter, a Sándor Frigyes Zeneiskola kulturális szervezője és Dőr Gabriella, az iskola igazgatója elmondták, az ingyenesen látogatható, 850 ezer forintos önkormányzati támogatásból megvalósuló program célja, hogy ne csak koncerteken, rádióműsorokban szólaljanak meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikáljanak énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene előadói.

Ezért október 2-án, hétfőn már tíz órától az éppen egy éve átadott iskola melletti Sándor Frigyes téren veszi kezdetét a műsor, ahol bemutatkoznak a zeneiskola zenekarai, (harmonika zenekar, vonószenekar, fúvós együttes, jazz formáció), és a városban tevékenykedő kórusok közül a Móricz Zsigmond Általános Iskola, a Széchenyi István Gimnázium és a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum kórusai, diákjai. A téren zajló programok 16 óráig tartanak, majd 18 órától a Bartók színház ad otthont egy nagyobb volumenű, szintén ingyenesen látogatható műsornak többek közt a Szonáta Kamarazenekar és az iskola több tanárának fellépéseivel. Moravecz Attila, az iskola égisze alatt működő Szonáta Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, bízik benne, hogy több iskola is csatlakozik majd a hagyományhoz, hiszen elengedhetetlen, hogy egy ekkora városban is megünnepeljük a Zene Világnapját és reméli, a későbbiekben bővülni tudnak és még nívósabb koncertekkel, zenekarokkal örvendeztethetik meg a közönséget a jeles napon.

A rovat további hírei: Kultúra

Acélművészeti misszió

Acélművészeti misszió

2019. június 18. (kedd)

Két kiállítás nyílt meg múlt pénteken a Kortárs Művészeti Intézetben. Bár különböző vonalon indult el a tárlat művészeinek munkája, mégis összeértek, a kapcsot az acélipari alapanyag jelentette.

A fű zöldje és a víz kék színe

A fű zöldje és a víz kék színe

2019. június 18. (kedd)

A nyári szezon első kiállításai is megnyílt a Munkásművelődési Központban, méghozzá Nemesnyik Éva tájképeinek köszönhetően.

Vége az idei DUDIK fesztiválnak

Vége az idei DUDIK fesztiválnak

2019. június 16. (vasárnap)

Ütős nappal ért véget a tizenegyedik DUDIK fesztivál az Alsó Duna-parton. Voltak hullámvölgyek, kicsit talán túl sok volt a múltidézés, de jó kis buli várta idén is a fiatalokat.

A család után a mosoly lesz a középpontban

A család után a mosoly lesz a középpontban

2019. június 15. (szombat)

Hivatalosan is lezárult a Családok évada a Bartók színházban, ezzel egy időben Őze Áron igazgató meghirdette a Mosoly évadát. A díjátadó után este 8 órakor kezdődött az évad utolsó előadása, a Terminál című táncjáték. A liget pedig június 30-án nyit egy családi rendezvénnyel.

Múltidézés, ahogy a csövön kifért

Múltidézés, ahogy a csövön kifért

2019. június 15. (szombat)

A DUDIK harmadik napja egyértelműen az előző évtizedek legnagyobb slágereiről szólt, de a közönség mintha nem vett volna tudomást a pénteki koncepcióról.

Forgó, két szálon

Forgó, két szálon

2019. június 14. (péntek)

Forgó címmel nyílt kiállítás Zsedrovits Enikő munkáiból a Bartók színház aulájában.

Ugrálás, sikítás, tánc és zene

Ugrálás, sikítás, tánc és zene

2019. június 14. (péntek)

Ott folytattuk, ahol első nap abbahagytuk, csak mindenből egy kicsit több volt, szóval még nagyobb tömeg, még jobb hangulat uralkodott a DUDIK második napján.