Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Zene és tánc a kozmoszban

2017. szeptember 26. (kedd) 7:41 - Vass Ádám

Ugyan csak október 6-án lesz a Mikrokozmosz című gyermekelőadás bemutatója a Bartók színházban, ám olyan jól haladnak a próbákkal, hogy szinte már csak finomhangolásra van szükség.

Kortárs költők gyerekverseit és Bartók Béla Gyermekdalok és Mikrokozmosz című műveinek felhasználásával készül a Bartók színház legújabb mesejátéka, Csadi Zoltán rendezésében. Az élet nagy kérdéseit a gyerekek szemén keresztül megválaszoló darab próbái a rendező szerint éppen ott tartanak, ahol lenniük kell, szépen alakul és színesedik, ahogy egyes részeit külön-külön alakítják, majd megnézik, hogyan passzol egészben is. Mint mondta, a Hamburger Hungária Kft. által felajánlott papírdíszlet is rengeteg plusz lehetőséget nyújt. Ezeket igyekeznek kihasználni, így egy kifejezetten mozgásra épülő játékot láthatnak a nézők, ami fiatalos, kortárs szemlélettel ötvözi Bartók zenéjét és a gyermeki mozgásrendszerre épül. Ez a fúzió pedig izgalmas keretet ad a darabnak és remekül működnek benne az ellentétek is.

A koreográfiáért és a négy szereplő, Tőkés Nikolett, Siménfalvy Ágota, Kiss Attila, valamint Gasparik Gábor mozgásáért Baczó Tünde felel, aki elmondta, kifejezetten játékos, táncos és pörgős mozdulatokat mutatnak majd be a darabban. Szerinte a nézők egy percet sem fognak unatkozni, hiszen a pihentető részeket gyakran váltják majd a dinamikusabb epizódok, ami egy nagyon aktív és intenzív előadást eredményez. Mint mondta, ezeket a részeket még alakítják, fejlesztik a próbafolyamat alatt, de gyakorlatilag már készen vannak és csak a gyakorlás van hátra a bemutatóig, a színészek azonban nagyon fegyelmezettek és figyelnek egymásra, így magabiztosan és izgalommal várják a premiert.

A rovat további hírei: Kultúra

Tízezren "dudikoztunk" a Zsiráf téren

Tízezren "dudikoztunk" a Zsiráf téren

2018. június 20. (szerda)

Hangosan, pörgősen és többnyire jó zenékkel ért véget a tizedik DUDIK fesztivál az Alsó Duna-parton. A tapasztalatokról, a visszajelzésekről Arnold Miklós, a fesztivál főszervezője számolt be

Elhunyt Kányádi Sándor

Elhunyt Kányádi Sándor

2018. június 20. (szerda)

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Gyulára megy a Rák Jóska

Gyulára megy a Rák Jóska

2018. június 19. (kedd)

A Bartók színház társulata is fellép az idei Shakespeare Fesztiválon, amelyet július 9-15. között rendeznek Gyulán, a várszínházi évad keretében.

Vége az utolsó dalnak is

Vége az utolsó dalnak is

2018. június 17. (vasárnap)

Hangosan, pörgősen és többnyire jó zenékkel ért véget a tizedik DUDIK fesztivál az Alsó Duna-parton. Jövőre ugyanitt, ugyanekkor találkozunk. Addig viszont sok élmény vár még ránk, élen a Rockmaratonnal, amit most csak még jobban várunk.

Tetőpontján a hangulat

Tetőpontján a hangulat

2018. június 16. (szombat)

A harmadik nap a DUDIK-on egyben eddig a legjobb is volt, köszönhetően a zenekaroknak és a látogatóknak, akik szép számmal képviseltették magukat.

A Család Évadát hirdette meg Őze Áron

A Család Évadát hirdette meg Őze Áron

2018. június 15. (péntek)

Évadzáró társulati ülést tartottak a Bartók színházban, az elmúlt hónapot értékelése után pedig átadták a díjakat is azoknak, akik a legtöbbet tették idén a színházért.

Beindult a fesztivál

Beindult a fesztivál

2018. június 15. (péntek)

Túl vagyunk a DUDIK felénél és az biztos, hogy nem a csütörtöki számított a legerősebb napnak a négy közül, de a látogatók nem csalódtak, megkapták az igazi fesztiválérzést.