Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Zene és tánc a kozmoszban

2017. szeptember 26. (kedd) 7:41 - Vass Ádám

Ugyan csak október 6-án lesz a Mikrokozmosz című gyermekelőadás bemutatója a Bartók színházban, ám olyan jól haladnak a próbákkal, hogy szinte már csak finomhangolásra van szükség.

Kortárs költők gyerekverseit és Bartók Béla Gyermekdalok és Mikrokozmosz című műveinek felhasználásával készül a Bartók színház legújabb mesejátéka, Csadi Zoltán rendezésében. Az élet nagy kérdéseit a gyerekek szemén keresztül megválaszoló darab próbái a rendező szerint éppen ott tartanak, ahol lenniük kell, szépen alakul és színesedik, ahogy egyes részeit külön-külön alakítják, majd megnézik, hogyan passzol egészben is. Mint mondta, a Hamburger Hungária Kft. által felajánlott papírdíszlet is rengeteg plusz lehetőséget nyújt. Ezeket igyekeznek kihasználni, így egy kifejezetten mozgásra épülő játékot láthatnak a nézők, ami fiatalos, kortárs szemlélettel ötvözi Bartók zenéjét és a gyermeki mozgásrendszerre épül. Ez a fúzió pedig izgalmas keretet ad a darabnak és remekül működnek benne az ellentétek is.

A koreográfiáért és a négy szereplő, Tőkés Nikolett, Siménfalvy Ágota, Kiss Attila, valamint Gasparik Gábor mozgásáért Baczó Tünde felel, aki elmondta, kifejezetten játékos, táncos és pörgős mozdulatokat mutatnak majd be a darabban. Szerinte a nézők egy percet sem fognak unatkozni, hiszen a pihentető részeket gyakran váltják majd a dinamikusabb epizódok, ami egy nagyon aktív és intenzív előadást eredményez. Mint mondta, ezeket a részeket még alakítják, fejlesztik a próbafolyamat alatt, de gyakorlatilag már készen vannak és csak a gyakorlás van hátra a bemutatóig, a színészek azonban nagyon fegyelmezettek és figyelnek egymásra, így magabiztosan és izgalommal várják a premiert.

A rovat további hírei: Kultúra

A Dal 2018 - Az AWS nyert

A Dal 2018 - Az AWS nyert

2018. február 24. (szombat)

Az AWS és a Viszlát nyár című szám nyerte A Dal 2018 című show-műsort szombaton Budapesten. A zenekar tagjai elmondták, most az ünneplés következik, utána aztán nagyon intenzív munkás időszak fog elkezdődni.

Felolvasás egész nap

Felolvasás egész nap

2018. február 24. (szombat)

Wass Albert születésének 110. és halálának 20. évfordulója alkalmából újabb nemzetközi maratoni felolvasásra került sor, melyhez városunkban is többen csatlakoztak.

Egyből kettő

Egyből kettő

2018. február 23. (péntek)

Teljesen eltérő karakterek, teljesen eltérő életművek, és teljesen különböző technikák fogadják az érdeklődőket csütörtöktől a Kortárs Művészeti Intézetben.

Már a Toldira készülnek

Már a Toldira készülnek

2018. február 20. (kedd)

Arany János Toldiját viszik színre musical formájában a Bartókban március 23-án, Sipos Imre rendezésében. A darab első olvasópróbáját tegnap tartották.

Keserédes búcsú a színpadtól

Keserédes búcsú a színpadtól

2018. február 18. (vasárnap)

Lapis Erika öt hónapos kismamaként lépett utoljára a Bartók színpadára, most minden erejével az anyaságra koncentrál fog. 

Dunaújváros is szóba került

Dunaújváros is szóba került

2018. február 13. (kedd)

Két monostort építene Magyarországon a bécsi ortodox egyházközség. Ennek érdekében egyházi delegáció tett látogatást városunkban is.

Nemzetközi jazz-őrület a Művészben

Nemzetközi jazz-őrület a Művészben

2018. február 11. (vasárnap)

A keddi jazz koncert után szombaton ismét programot tervezhettek a műfaj szerelmesei az egyre ismertebb és látogatottabb Művész Presszóba.