Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Zene és tánc a kozmoszban

2017. szeptember 26. (kedd) 7:41 - Vass Ádám

Ugyan csak október 6-án lesz a Mikrokozmosz című gyermekelőadás bemutatója a Bartók színházban, ám olyan jól haladnak a próbákkal, hogy szinte már csak finomhangolásra van szükség.

Kortárs költők gyerekverseit és Bartók Béla Gyermekdalok és Mikrokozmosz című műveinek felhasználásával készül a Bartók színház legújabb mesejátéka, Csadi Zoltán rendezésében. Az élet nagy kérdéseit a gyerekek szemén keresztül megválaszoló darab próbái a rendező szerint éppen ott tartanak, ahol lenniük kell, szépen alakul és színesedik, ahogy egyes részeit külön-külön alakítják, majd megnézik, hogyan passzol egészben is. Mint mondta, a Hamburger Hungária Kft. által felajánlott papírdíszlet is rengeteg plusz lehetőséget nyújt. Ezeket igyekeznek kihasználni, így egy kifejezetten mozgásra épülő játékot láthatnak a nézők, ami fiatalos, kortárs szemlélettel ötvözi Bartók zenéjét és a gyermeki mozgásrendszerre épül. Ez a fúzió pedig izgalmas keretet ad a darabnak és remekül működnek benne az ellentétek is.

A koreográfiáért és a négy szereplő, Tőkés Nikolett, Siménfalvy Ágota, Kiss Attila, valamint Gasparik Gábor mozgásáért Baczó Tünde felel, aki elmondta, kifejezetten játékos, táncos és pörgős mozdulatokat mutatnak majd be a darabban. Szerinte a nézők egy percet sem fognak unatkozni, hiszen a pihentető részeket gyakran váltják majd a dinamikusabb epizódok, ami egy nagyon aktív és intenzív előadást eredményez. Mint mondta, ezeket a részeket még alakítják, fejlesztik a próbafolyamat alatt, de gyakorlatilag már készen vannak és csak a gyakorlás van hátra a bemutatóig, a színészek azonban nagyon fegyelmezettek és figyelnek egymásra, így magabiztosan és izgalommal várják a premiert.

A rovat további hírei: Kultúra

Libri - Ezer könyvet rejtettünk el az országban!

Libri - Ezer könyvet rejtettünk el az országban!

2017. december 11. (hétfő)

Vajon milyen lehet találni egy könyvet? Egy könyvet, ami csak a tiéd? Amit nem véletlenül hagyott el valaki, hanem azért, hogy te megtaláld? A Libri könyveket szeretne ajándékba adni. Sokat. Egészen pontosan ezret. Budapesttől Dunaújvároson át Debrecenig, több mint 20 városban.

Ünnepel az egész város

Ünnepel az egész város

2017. december 08. (péntek)

Vége A mi kis városunk bemutatójának, a nézők pedig egyértelműen odavannak Grover’s Corner városáért és a benne élő hétköznapi emberekért. A sikerre ítélt darab következő bemutatójára december 11-én hétfőn és 17-én vasárnap este hét órakor kerül sor.

Prágai Panoráma

Prágai Panoráma

2017. december 08. (péntek)

A Panoráma Fotó Egyesület öt tagja is ellátogatott a cseh fővárosba, ahol az impozáns épületek közt egy teljesen amatőr is gyönyörű képeket készítene, hát még ők.

Őze Áron és A mi kis városunk - Este premier!

Őze Áron és A mi kis városunk - Este premier!

2017. december 08. (péntek)

Véget értek A mi kis városunk című darab próbái, ma már a premier várja a nagyérdeműt. A főpróbahét a finomhangolásoké és a technika csiszolásáé volt, hogy elkészüljön ez az egyszerűségében nagyszerű darab a Bartók színházban.

Élménnyel teli képek

Élménnyel teli képek

2017. december 08. (péntek)

A Bartók Színház aulájában található galériában ezúttal annak a kiállítása tekinthető meg, aki hosszú évtizedek alatt több ezer gyereknek tanította a művészet szépségeit. A vízkeresztig látható tárlaton Szepesi Ibolya képei láthatók.

Tíz éve töretlen kapcsolat

Tíz éve töretlen kapcsolat

2017. december 06. (szerda)

Kazahsztán függetlenségének évfordulója alkalmából Budapesten, a Marriott Hotelben rendezték meg a hagyományos nagyköveti fogadást.

A Helloween is fellép a FEZEN-en

A Helloween is fellép a FEZEN-en

2017. december 06. (szerda)

A Mr. Big, az Enter Shikari és a Fozzy után újabb három fellépő vált ismertté a jövő évi Fezen fesztiválon: Székesfehérvárra érkezik a Helloween, az Epica és a Metal Allegiance.