Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Zene és tánc a kozmoszban

2017. szeptember 26. (kedd) 7:41 - Vass Ádám

Ugyan csak október 6-án lesz a Mikrokozmosz című gyermekelőadás bemutatója a Bartók színházban, ám olyan jól haladnak a próbákkal, hogy szinte már csak finomhangolásra van szükség.

Kortárs költők gyerekverseit és Bartók Béla Gyermekdalok és Mikrokozmosz című műveinek felhasználásával készül a Bartók színház legújabb mesejátéka, Csadi Zoltán rendezésében. Az élet nagy kérdéseit a gyerekek szemén keresztül megválaszoló darab próbái a rendező szerint éppen ott tartanak, ahol lenniük kell, szépen alakul és színesedik, ahogy egyes részeit külön-külön alakítják, majd megnézik, hogyan passzol egészben is. Mint mondta, a Hamburger Hungária Kft. által felajánlott papírdíszlet is rengeteg plusz lehetőséget nyújt. Ezeket igyekeznek kihasználni, így egy kifejezetten mozgásra épülő játékot láthatnak a nézők, ami fiatalos, kortárs szemlélettel ötvözi Bartók zenéjét és a gyermeki mozgásrendszerre épül. Ez a fúzió pedig izgalmas keretet ad a darabnak és remekül működnek benne az ellentétek is.

A koreográfiáért és a négy szereplő, Tőkés Nikolett, Siménfalvy Ágota, Kiss Attila, valamint Gasparik Gábor mozgásáért Baczó Tünde felel, aki elmondta, kifejezetten játékos, táncos és pörgős mozdulatokat mutatnak majd be a darabban. Szerinte a nézők egy percet sem fognak unatkozni, hiszen a pihentető részeket gyakran váltják majd a dinamikusabb epizódok, ami egy nagyon aktív és intenzív előadást eredményez. Mint mondta, ezeket a részeket még alakítják, fejlesztik a próbafolyamat alatt, de gyakorlatilag már készen vannak és csak a gyakorlás van hátra a bemutatóig, a színészek azonban nagyon fegyelmezettek és figyelnek egymásra, így magabiztosan és izgalommal várják a premiert.

A rovat további hírei: Kultúra

Tapsvihar fogadta a Terminált a Bartókban

Tapsvihar fogadta a Terminált a Bartókban

2017. október 20. (péntek)

Ma este mutatták be a Bartók Kamaraszínházban a Terminál című táncjátékot. A közönség kitörő lelkesedéssel fogadta a darabot, a végén álló tapssal jutalmazták a kitűnő előadást. Galéria!

'Duplázzon, mi felezünk!" - Példátlan kulturális megállapodás

'Duplázzon, mi felezünk!" - Példátlan kulturális megállapodás

2017. október 20. (péntek)

A Bartók színház és igazgatója, Őze Áron ötlete nyomán a színház az MMK-val, a mozival, a könyvtárral, a múzeummal, valamint a szakképzési centrummal olyan példa nélküli megállapodást kötött, ami még inkább megkönnyíti az város lakóinak számára a kulturális szórakozást.

Pazar szereposztással jön az új darab

Pazar szereposztással jön az új darab

2017. október 20. (péntek)

A Bartók Színház Szolgálat Évada eddig elsősorban a gyerekeknek és a táncjátékok szerelmeseinek kedvezett, december 8-án azonban egy színmű is bekerül a repertoárba, elkezdődtek ugyanis A mi kis városunk próbái.

Egy földig rombolt és kifosztott múzeum reneszánsza

Egy földig rombolt és kifosztott múzeum reneszánsza

2017. október 17. (kedd)

Az Intercisa Múzeum munkatársai az elmúlt hétvégén Dunaújváros  testvérvárosába, Vukovárra utaztak. Az ottani tapasztalatokról, a látogatásról Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója számolt be honlapunknak.

Utószó Németh Gáborral

Utószó Németh Gáborral

2017. október 13. (péntek)

Folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet irodalmi programsorozata, ahol elismert költők, írók mesélnek munkáikról, eddigi életükről, sok érdekességet feltárva a hallgatók előtt.

Elhunyt Nepp József

Elhunyt Nepp József

2017. október 09. (hétfő)

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró - tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

Tapsviharos Mikrokozmosz

Tapsviharos Mikrokozmosz

2017. október 06. (péntek)

Este hétkor a Szolgálat Évadnak első gyerekelőadását mutatták be a Bartók színház stúdiótermbében, a fogadtatása pedig a várakozásoknak megfelelően kitűnő volt és a közönség tagjai rendkívül jól érezték magukat rajta.