Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Zene és tánc a kozmoszban

2017. szeptember 26. (kedd) 7:41 - Vass Ádám

Ugyan csak október 6-án lesz a Mikrokozmosz című gyermekelőadás bemutatója a Bartók színházban, ám olyan jól haladnak a próbákkal, hogy szinte már csak finomhangolásra van szükség.

Kortárs költők gyerekverseit és Bartók Béla Gyermekdalok és Mikrokozmosz című műveinek felhasználásával készül a Bartók színház legújabb mesejátéka, Csadi Zoltán rendezésében. Az élet nagy kérdéseit a gyerekek szemén keresztül megválaszoló darab próbái a rendező szerint éppen ott tartanak, ahol lenniük kell, szépen alakul és színesedik, ahogy egyes részeit külön-külön alakítják, majd megnézik, hogyan passzol egészben is. Mint mondta, a Hamburger Hungária Kft. által felajánlott papírdíszlet is rengeteg plusz lehetőséget nyújt. Ezeket igyekeznek kihasználni, így egy kifejezetten mozgásra épülő játékot láthatnak a nézők, ami fiatalos, kortárs szemlélettel ötvözi Bartók zenéjét és a gyermeki mozgásrendszerre épül. Ez a fúzió pedig izgalmas keretet ad a darabnak és remekül működnek benne az ellentétek is.

A koreográfiáért és a négy szereplő, Tőkés Nikolett, Siménfalvy Ágota, Kiss Attila, valamint Gasparik Gábor mozgásáért Baczó Tünde felel, aki elmondta, kifejezetten játékos, táncos és pörgős mozdulatokat mutatnak majd be a darabban. Szerinte a nézők egy percet sem fognak unatkozni, hiszen a pihentető részeket gyakran váltják majd a dinamikusabb epizódok, ami egy nagyon aktív és intenzív előadást eredményez. Mint mondta, ezeket a részeket még alakítják, fejlesztik a próbafolyamat alatt, de gyakorlatilag már készen vannak és csak a gyakorlás van hátra a bemutatóig, a színészek azonban nagyon fegyelmezettek és figyelnek egymásra, így magabiztosan és izgalommal várják a premiert.

A rovat további hírei: Kultúra

Nyílt próbától a kocsmakvízig

Nyílt próbától a kocsmakvízig

2018. szeptember 22. (szombat)

Több színes programot, egyebek mellett nyílt próbát, közös táncolást és éneklést, kocsmakvízt és kulisszajárásokat kínál a Színházak éjszakája szeptember 22-én a Bartókban.

Kirándulás a sanzonok világába

Kirándulás a sanzonok világába

2018. szeptember 22. (szombat)

Tegyük a szívünkre a kezünket: a sanzon nem éppen a legnépszerűbb zenei műfaj, és nem is jellemző felgyorsult korunk mindennapjaira. A gyakran búskomor köntösbe öltöztetett, pár perces lírai dalokban azonban nagy életigazságok és fájdalmas érzelmek elevenednek meg, általában zongorakísérettel.

Színek mindenütt

Színek mindenütt

2018. szeptember 21. (péntek)

Alig egy évvel azután, hogy komolyabban is elkezdett foglalkozni az olajfestészettel, Tubáné Berecki Izabella már önálló kiállításon vehetett részt a Sándor Frigyes Zeneiskolában.

Deák Bill '70

Deák Bill '70

2018. szeptember 19. (szerda)

Hetvenedik születésnapját, öt évtizedes pályáját ünnepli Deák Bill Gyula november 9-én a Papp László Budapest Sportarénában. Vendégként színpadra lép Hobo (Földes László), valamint Ganxsta Zolee és Big Daddy Laca a Kartelből.

A hadsereg története testközelből

A hadsereg története testközelből

2018. szeptember 17. (hétfő)

Elkezdődtek az Európai Mobilitási Hét programjai városunkban. A Dunaújvárosi Egyetemen a csütörtöki tematikus nap előtt egy másik program is várta az érdeklődőket, méghozzá egy vándorkiállítás a honvédség történetéről.

Találkozás a templom történetével

Találkozás a templom történetével

2018. szeptember 15. (szombat)

A Dunaújváros Római Katolikus Egyházközség két temploma már a város történelmének részei. Szombaton a Nyitott templomok napja országos rendezvényéhez csatlakozva bárki megismerhette ennek a két épületnek a titkait.

Festmények a művésztől, fotók a művészről

Festmények a művésztől, fotók a művészről

2018. szeptember 15. (szombat)

Pleidell János emlékkiállítása péntektől egy hónapig látható az Intercisa Múzeumban, a tárlaton azonban nem csak a művész képeit, hanem a róla készült fotókat is megtekinthetik az érdeklődők.