Dunaújváros Hetilap

A kézilabdacsarnoktól a vasműig – Lobbi Dunaújvárosért

2017. október 11. (szerda) 8:13 - doszerk

"Elnök úr, kezdjük egy személyes kérdéssel! Azt hallottuk, hogy miniszterelnök úr Önön keresztül személyesen gratulált városunknak. Egy ilyen négyszemközti megbeszélésen lehetősége van a további lobbizásra is?" Ezzel a kérdéssel fordultunk dr. Dorkota Lajoshoz, Dunaújváros és Fejér megye Díszpolgárához.

– Természetesen. Ahogy az eredmények mutatják, Dunaújváros nevében mi elég sokat szoktunk kérni, de azt hangsúlyoznom kell, hogy a kérések mögött mindig előkészített tervek, koncepciók vannak. Tavaly májusban, amikor a Modern Városok Program keretében hosszú távú megállapodást kötött polgármester úr a miniszterelnök úrral, részletesen kidolgozott és előkészített elképzelések alapján jöhetett ez létre. Végre meg tudunk oldani olyan sokéves, évtizedes problémákat, amelyekre eddig nem volt lehetőségünk.

A Modern Városok Program mellett lehetőség lesz a sportcsarnok felújítására is…

– Elsősorban a régi, ezer férőhelyes csarnok felújítását szerettük volna. Mindez most kibővül egy két kézilabdapálya nagyságú csarnokkal, amelyet össze lehet nyitni, s 1600 férőhelyes lelátóval lehet bővíteni, ahová várjuk a szurkolókat. Mindemellett öltözők, irodák, kiszolgáló létesítmények épülnek, és a kézilabda akadémia sportolóinak szálláslehetőségük is lesz. Minderre mintegy 6 milliárd forint áll rendelkezésünkre. A korábbi tervek szerint ez az elképzelés több ütemben valósulhatott volna meg, de mindezt most egyszerre sikerült elérnünk, így reményeim szerint két éven belül készen lesz az épületegyüttes.


Vannak, akik osztanak, szoroznak, s attól tartanak, már nem valószínű, hogy beleférhet az uszoda felújítása?

– Ilyen veszély nincs. Polgármester úr és miniszterelnök úr a Modern Városok Programban ezt is rögzítette. A megállapodás szerint az élményfürdő felújítását követően belevághatunk a Fabó Éva Sportuszoda teljes rekonstrukciójába. Az erre szükséges forrás a rendelkezésünkre áll. Én nem is ettől tartok, hanem a fizikai kapacitás korlátaitól. Annyi építőipari beruházás folyik most ország- és városszerte, hogy majd arra kell figyelnünk, legyen elegendő, megfelelő minőségű szakember.

A szkeptikus véleménye szerint már megint sportlétesítményekre adjuk a pénzt, de mi van az egészségüggyel, a közlekedéssel?

– Aki végigolvasta a Modern Városok Programjának dunaújvárosi fejezetét, olvasta a Magyar Közlönyt, láthatja, hogy a programban nem csupán sportlétesítmények felújításai szerepelnek, hanem a többi között egy logisztikai és intermodális központ vasúttal kiegészítve. Azt se feledjük, hogy a kórház fejlesztésére az elmúlt évek alatt 6 milliárd forintot költöttek. Az idén napelemeket helyeztek el a középiskolákra, s az egyetemünk is folyamatosan fejlődik.

Döntés született Paks2-ről és itt van a Dunaferr…

– Süli János miniszter úr várja, hogy a Dunaferr beszállítója legyen a beruházásnak. Abban maradtunk a miniszter úrral, hogy nem csak a Dunaferr beruházásáról egyeztetünk, hanem a szakemberképzésről is. Ezen a területen fontos szerep hárul az egyetemünkre. Teljesen nyilvánvaló, hogy a paksi beruházás Dunaújvárosnak jelentős előnyökkel jár.

A Dunaferr új tulajdonosainak képviselőivel is találkozott már. Információnk szerint itt felvetődött a technológia-váltás szükségessége…

– Igen, a Nemzetgazdasági Minisztérium kapta azt a feladatot, hogy előkészítse a kormány számára a javaslatot, amely tartalmazza, hogy olyan fejlesztéseket kellene a Dunaferrben megvalósítani, amelyek alapvetően azt a célt szolgálják, hogy a gyár beszállítója lehessen a paksi atomerőműnek.

Elektroacélgyártásról beszélnek…

– Valóban, nem titkolt szándéka a vállalatnak, hogy később autóipari beszállító lehessen. Ehhez további technológiai fejlesztések szükségesek, s ezt a törekvést a kormány támogatja.

Főállásban Ön a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke. Emellett Dunaújváros fejlődéséért lobbizik. Hogyan értékeli a közvélemény-kutatások eddigi adatait?

– Én nem szoktam a közvélemény-kutatásokkal foglalkozni. Akik ismernek, tudják, hogy polgármester úrral 27 éve a városért tevékenykedünk. Úgy gondolom, hogy itt és most Dunaújváros teljesít nagyon jól, s ennek az előnyét mindenki élvezheti, aki itt él, vagy igénybe veszi a szolgáltatásait.

-Fekete Györgyi/infodunaujvaros.hu-

A rovat további hírei: Közélet

Növekszik az átlagkereset

Növekszik az átlagkereset

2018. március 23. (péntek)

Nemrég jelent meg a KSH gyorstájékoztatója a magyar bérek alakulásáról. A 2017 január-decemberi időszakot felölelő adatok elemzéséből érdekes információk derülnek ki - írta a bien.hu.

" A Jobbik a hatalomért és pénzért mindenre képes"

" A Jobbik a hatalomért és pénzért mindenre képes"

2018. március 22. (csütörtök)

Egy közleményben reagált Pintér Tamás jobbikos képviselő sajtótájékoztatójára a Fidesz Dunaújvárosi Szervezete.

"Dunaújváros olyan lehetőségek előtt áll most, mint anno a városalapításkor"

"Dunaújváros olyan lehetőségek előtt áll most, mint anno a városalapításkor"

2018. március 22. (csütörtök)

Sajtótájékoztatót tartottak a Déli iparterületen 2,5 hektáron létesülő komposztáló telep megvalósításáról a Dunanett Nonprofit Kft. székházában csütörtökön.

D+ Híradó - Időkapszula, lakossági fórum

D+ Híradó - Időkapszula, lakossági fórum

2018. március 22. (csütörtök)

Befejeződött a zöld SZTK bontása, kezdődik az építés, Balog Zoltán miniszter tartott lakossági fórumot - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Kerítés és határőrség

Kerítés és határőrség

2018. március 22. (csütörtök)

Sajtótájékoztatót tartott Pintér Tamás, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője, amelyen arról beszélt, hogy a kormánypárti médiumokban, plakátokon látható-olvasható híresztelésekkel ellentétben, pártjuk ragaszkodik a határkerítéshez, és hogy kormányra kerülésükkor határőrséggel is védenék az országot az illegális migrációtól.

"Újjáépítjük és visszaadjuk a városlakóknak az egykori zöld SZTK-t"

"Újjáépítjük és visszaadjuk a városlakóknak az egykori zöld SZTK-t"

2018. március 22. (csütörtök)

Ünnepélyes keretek között helyeztek el egy időkapszulát az egykori zöld SZTK, a leendő közigazgatási központ lépcsőjénél.

Energiahivatal: biztosított az ország gázellátása

Energiahivatal: biztosított az ország gázellátása

2018. március 22. (csütörtök)

Biztosított Magyarország gázellátása, az ország öt gáztárolójában 1,7 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre, ez a mennyiség még egy elhúzódó tél esetén is fedezi az ország gázszükségletét - mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.