Aki mesél, Endrei Judit

2017. október 4. (szerda) 8:07 - Vass Ádám

Az Országos Könyvtári Napok programsorozat részeként érkezett városunk könyvtárába Endrei Judit, egykori televíziós bemondó, szerkesztő-műsorvezető, aki egy ideje leginkább az írásnak él. Vele beszélgetett a boldogság forrásairól Kálnay Adél költő, író.

Ezen a héten kerül sor az Országos Könyvtári Napokra, alatta pedig több érdekes program is várja az érdeklődőket a dunaújvárosi József Attila Könyvtárba. Mint minden évben, úgy idén is "amnesztia-hetet" hirdetett a könyvtár, így büntetlenül lehet visszavinni az elfelejtett kölcsönzött könyveket. Az első délutáni programra kedden került sor, amikor az egykori televíziós bemondó, szerkesztő-műsorvezető, Endrei Judit érkezett előadást tartani. A Magyar Televíziónál hosszú éveket töltött a Híradóban, de ismerhetjük olyan műsorokból is, mint a Kincsestár, az Ablak, vagy a Napközi. Lassan húsz éve azonban szabadúszó és elsősorban könyveire koncentrál, melyek 2000 óta sorra jelennek meg, szám szerint hét, köztük a Mindörökké férfi, a Női aforizmák és bölcsességek, vagy a legutóbbi, két éve megjelent Korhatártalanul. A kedd délutáni rendhagyó beszélgetésre a dugig megtelt felnőttkönyvtárban került sor, beszélgetőtársa pedig városunk József Attila-díjas költő, írója, Kálnay Adél volt. A kötetlen társalgás egy idő után olyan beszélgetéssé vált, amibe a hallgatóság is bekapcsolódott, a több témakört, például a gyermekkort érintő társalgás központi témája pedig a Boldogság forrásai voltak. A beszélgetés során elmélkedtek arról, miből ered, mikben érhetők tetten a boldogság pillanatai, hogyan találhatunk rá.

 

Az Országos Könyvtári Napok folytatásában a szerdán 3D-s túrán és játékos órákon vehetnek részt középiskolások. Csütörtökön fotókiállítás nyílik városunk folyójáról Hej, Dunáról címmel, ahol régi és mai képeket lehet megtekinteni. Szintén csütörtökön az Arany János-emlékév kapcsán a Toldi inspirálta kiállítás nyílik Ádám Sándor fa domborműveiből, majd a Tiszta forrás felé címmel Arany, Kodály és Bartók üzeneteit tolmácsolja Ferge Béla, egy zenés előadás során. Pénteken A víz az élet forrása - Az Északi-sarkvidék vadvilága címmel Kércz Tibor természetfotós vetített képes előadására kerül sor. Vasárnap délelőtt kilenc és délután egy óra közt pedig rendkívüli nyitvatartással készülnek, ingyenes beiratkozással és hosszabbítással, különböző családi programokkal és gyerekeknek szóló kézműves foglalkozásokkal.

A rovat további hírei: Mozaik

Ha pünkösd, hát királyság – Révbérpusztán!

Ha pünkösd, hát királyság – Révbérpusztán!

2020. május 26. (kedd)

Idén is megszervezi térségi viszonylatban is egyedülálló pünkösdi programját Solt mellett a Révbérpusztai Lovascentrum – ráadásul ezúttal a szokásostól eltérően nem két, hanem három napon keresztül várják majd a vendégeket!

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

2020. május 26. (kedd)

A hazai ingatlanpiac egészére kiterjednek a koronavírus okozta hatások. Egyelőre még nem nagyon érezhetők a következmények ebben az ágazatban, az viszont látszik, hogy az árak korábbi éveket jellemző emelkedő tendenciája véget ért – legalábbis egy időre. Ingatlannet, elemzés, a fókuszban Dunaújvárossal.

Időjárás: esős, szeles idővel búcsúzik a tavasz

Időjárás: esős, szeles idővel búcsúzik a tavasz

2020. május 25. (hétfő)

Minden szempontból mozgalmas, csapadékos és szeles periódus áll előttünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – esővel, a szokottnál hűvösebb idővel mond térségünknek a naptári tavasz.

Gyereket. Megütni. Nem. Szabad.

Gyereket. Megütni. Nem. Szabad.

2020. május 24. (vasárnap)

A gyerekkorban elszenvedett erőszak (legyen az fizikai-, érzelmi- vagy verbális bántalmazás) mindig nyomot hagy. Mindig. 

Üzemanyagár-változás 2020.05.22-től: benzin +6 Ft/liter, gázolaj +7 Ft/liter

Üzemanyagár-változás 2020.05.22-től: benzin +6 Ft/liter, gázolaj +7 Ft/liter

2020. május 22. (péntek)

Az üzemanyagárak emelkedés a hét második felében sem áll meg itthon.

A minőségelvű örömszakács

A minőségelvű örömszakács

2020. május 21. (csütörtök)

A járványhelyzet miatt (is) nagyot futott a Terítéken Dunaújváros és környéke közössége a facebook felületén, és a receptek közül kiragyogtak az elmúlt hetekben Grónás Henrik remekművei. Így hát két melegszendó között lassú tűzön, éppen csak pöcörögtetve beszélgettünk egy kiadósat.

Üzemanyagár-változás 2020.05.20-tól: benzin +5 Ft/liter, gázolaj +3 Ft/liter

Üzemanyagár-változás 2020.05.20-tól: benzin +5 Ft/liter, gázolaj +3 Ft/liter

2020. május 20. (szerda)

A hét közepén ismét tovább emelkedtek itthon az üzemanyagárak.