Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Pazar szereposztással jön az új darab

2017. október 20. (péntek) 7:35 - Vass Ádám

A Bartók Színház Szolgálat Évada eddig elsősorban a gyerekeknek és a táncjátékok szerelmeseinek kedvezett, december 8-án azonban egy színmű is bekerül a repertoárba, elkezdődtek ugyanis A mi kis városunk próbái.

Egy képzeletbeli kisvárosban, vagy inkább faluban vagyunk a New Hapshire állambeli Grover's Cornersban, ahol mindenki ismer mindenkit és semmi érdekes nem történik. Az élet azonban nem ilyen eseménytelen, főleg akkor nem, ha valami váratlan dolog történik. Thornton Wilder Pulitzer-díjas műve már hosszú idő óta a színház világának része, december 8-tól pedig a dunaújvárosi Bartók színházé is, hiszen Őze Áron rendező vezetésével elkezdődtek a darab olvasópróbái. Mint mondta, bár a szerző amerikai, nagyon is európai szemléletű műről van szó, ami nem fél megmutatni az élet sötét oldalát is és nem ragaszkodik kényszeresen a boldog befejezéshez sem, helyette inkább az élet értékéről, szeretetéről szól. A darabbal személyes kapcsolata is van, hiszen harmadéves főiskolás korában George Gibbs szerepét játszotta benne. De nem ő az egyetlen, akinek kellemes emlékei vannak a műről. A darabot irányító, szinte végig jelenlevő Rendező szerepében a Centrál Színház színésze, a Gobbi Hilda életmű-díjas, Kazinczy-díjas Papp János is megosztott a társulattal egy kedves anekdotát. Színésztársainak elárulta, amikor 1966-ban elkezdte a főiskolát, a szabályok szerint nem szerepelhetett színpadon vagy filmen sehol az első két évben, A mi kis városunk ősbemutatójakor '67-ben azonban mégis beugrott egy mondat erejéig az inkább udvarolni induló harmadéves kollégiumi szobatársa helyett, majd annak rendje és módja szerint le is lépett és reménykedett, hogy senkinek nem fog feltűnni a csere.

Fotó: Bartok Facebook

A darab a színházteremben lesz látható december 8-tól, ahol Papp Jánoshoz csatlakozik többek közt Bánfi Kata, Tőkés Nikoletta, Kiss Attila és Polgár Lilla is. Az 1901. május 7-én játszódó első felvonás a két főszereplő családot állítja a középpontba, a szerző kérésére minimális díszletek közt. Az író ugyanis a lehető legkevesebb eszközzel képzelte el a darabot és kérte, hogy ennek megfelelően adaptálják, véletlenül se vonja el semmi a nézők figyelmét a játékról. A jelmezek és a látvány pedig elsősorban az angol bányászvárosokra jellemző viseletet veszi alapul, ahol mindenkin a barna és a tojáshéj színek dominálnak, a Rendezőt kivéve, aki feketében mutatkozik majd. A vaskos szövegkönyv ellenére bőven van idő felkészülni a premierre, a kedden induló színpadi próbák alatt ugyanis még hét hetük lesz tökéletesíteni a darabot.

A rovat további hírei: Kultúra

Újrahasznosítás kreatívan

Újrahasznosítás kreatívan

2017. november 20. (hétfő)

A Gárdonyi iskolában nyílt kiállításon rendkívül egyedi, de az iskolához nagyon közel álló technikával készült alkotásokat tekinthetnek meg a látogatók a következő egy hétben.

Márton napi mulatság

Márton napi mulatság

2017. november 19. (vasárnap)

A Munkásművelődési Központban harmadszor rendezték meg a Márton napi kavalkádot, ezúttal az első alkalmaknál is több látogatóval.

Kurucz Zsófia harmadik kiállítása

Kurucz Zsófia harmadik kiállítása

2017. november 17. (péntek)

A Bartók színház aulájában ezúttal Kurucz Zsófia tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők, akinek tavaly augusztusi bemutatkozása óta ez már a harmadik kiállítása városunkban.

A költő üzenete a legfontosabb

A költő üzenete a legfontosabb

2017. november 16. (csütörtök)

Tizenkilencedik alkalommal tartott városi szavalóversenyt a Dunaferr iskola, melyre a korábbiakhoz hasonlóan ismét rengetegen jelentkeztek, hogy elszavalhassák kedvenc versüket.

Asszonymese egy részben

Asszonymese egy részben

2017. november 15. (szerda)

Márai Sándor 1980-ban megjelent története elevenedik meg a Bartók színházban, méghozzá nem más, mint a Jászai Mari-díjas Vándor Éva tolmácsolásában. A rendező, Szemán Béla a darabbal kapcsolatban elmondta, színházi értelemben véve a nők nincsenek elkényeztetve, ritka, hogy ennyire mély, ennyire nagy szerep jut valakinek, az előadás tehát ebben is kicsit más lesz, mint amit megszokhattunk.

Múzeumi Őszbúcsúztató

Múzeumi Őszbúcsúztató

2017. november 12. (vasárnap)

Ismeretterjesztő előadásokkal, őszies hangulatú kézműves programokkal és Márton napi hagyományokra épülő foglalkozásokkal várta az érdeklődőket az Intercisa Múzeum szombaton a családi napon.

Jazzy Stripe a Művészben

Jazzy Stripe a Művészben

2017. november 10. (péntek)

Folytatódik a Művész Presszó péntek esti jazz-sorozata, ma a könnyedebb, populárisabb műfajokat is előszeretettel megszólaltató Jazzy Stripe lép a közönség elé.