Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Pazar szereposztással jön az új darab

2017. október 20. (péntek) 7:35 - Vass Ádám

A Bartók Színház Szolgálat Évada eddig elsősorban a gyerekeknek és a táncjátékok szerelmeseinek kedvezett, december 8-án azonban egy színmű is bekerül a repertoárba, elkezdődtek ugyanis A mi kis városunk próbái.

Egy képzeletbeli kisvárosban, vagy inkább faluban vagyunk a New Hapshire állambeli Grover's Cornersban, ahol mindenki ismer mindenkit és semmi érdekes nem történik. Az élet azonban nem ilyen eseménytelen, főleg akkor nem, ha valami váratlan dolog történik. Thornton Wilder Pulitzer-díjas műve már hosszú idő óta a színház világának része, december 8-tól pedig a dunaújvárosi Bartók színházé is, hiszen Őze Áron rendező vezetésével elkezdődtek a darab olvasópróbái. Mint mondta, bár a szerző amerikai, nagyon is európai szemléletű műről van szó, ami nem fél megmutatni az élet sötét oldalát is és nem ragaszkodik kényszeresen a boldog befejezéshez sem, helyette inkább az élet értékéről, szeretetéről szól. A darabbal személyes kapcsolata is van, hiszen harmadéves főiskolás korában George Gibbs szerepét játszotta benne. De nem ő az egyetlen, akinek kellemes emlékei vannak a műről. A darabot irányító, szinte végig jelenlevő Rendező szerepében a Centrál Színház színésze, a Gobbi Hilda életmű-díjas, Kazinczy-díjas Papp János is megosztott a társulattal egy kedves anekdotát. Színésztársainak elárulta, amikor 1966-ban elkezdte a főiskolát, a szabályok szerint nem szerepelhetett színpadon vagy filmen sehol az első két évben, A mi kis városunk ősbemutatójakor '67-ben azonban mégis beugrott egy mondat erejéig az inkább udvarolni induló harmadéves kollégiumi szobatársa helyett, majd annak rendje és módja szerint le is lépett és reménykedett, hogy senkinek nem fog feltűnni a csere.

Fotó: Bartok Facebook

A darab a színházteremben lesz látható december 8-tól, ahol Papp Jánoshoz csatlakozik többek közt Bánfi Kata, Tőkés Nikoletta, Kiss Attila és Polgár Lilla is. Az 1901. május 7-én játszódó első felvonás a két főszereplő családot állítja a középpontba, a szerző kérésére minimális díszletek közt. Az író ugyanis a lehető legkevesebb eszközzel képzelte el a darabot és kérte, hogy ennek megfelelően adaptálják, véletlenül se vonja el semmi a nézők figyelmét a játékról. A jelmezek és a látvány pedig elsősorban az angol bányászvárosokra jellemző viseletet veszi alapul, ahol mindenkin a barna és a tojáshéj színek dominálnak, a Rendezőt kivéve, aki feketében mutatkozik majd. A vaskos szövegkönyv ellenére bőven van idő felkészülni a premierre, a kedden induló színpadi próbák alatt ugyanis még hét hetük lesz tökéletesíteni a darabot.

A rovat további hírei: Kultúra

Vivaldi játékossága Bach szemüvegén át

Vivaldi játékossága Bach szemüvegén át

2018. december 14. (péntek)

Városunkban szinte már elmaradhatatlan program Rákász Gergely orgonaművész adventi koncertje, amelynek az evangélikus templom ad otthont minden évben. Az idei koncert december 16-án 18 órakor lesz.

Izgalmas alkotások kerültek a Bartókba

Izgalmas alkotások kerültek a Bartókba

2018. december 12. (szerda)

Az idei év utolsó kiállítását Csomák Lászlóné Cserzsi hozta el a Bartók színház aulájába. A kedden nyílt tárlaton a művész paverpol technikával készült alkotásai láthatók.

Textilművészet és jótékonykodás

Textilművészet és jótékonykodás

2018. december 11. (kedd)

Gobelines, keresztszemes, varrott és gyöngyös képekből nyílt kiállítás hétfőn a Munkásművelődési Központ folyosógalériájában, amelyek Égető Ilona keze munkáját dicsérik.

Kultúr Rovat a főtéren

Kultúr Rovat a főtéren

2018. december 11. (kedd)

Folytatódik a Városháza téren az Adventi Forgatag ünnepi rendezvénysorozata. A második hét nyitónapján a Kultúr Rovat elnevezésű akusztikus duó szórakoztatta a kilátogatókat.

Küszöbön az újabb közönségsiker

Küszöbön az újabb közönségsiker

2018. december 10. (hétfő)

Megkezdődtek a Bartók színház következő előadásának, a Twist Olivérnek az olvasópróbái, amivel folytatódik a Valahol Európábannal megkezdett hagyomány, vagyis helyi gyerekszereplők alakítják majd a főbb szerepeket.

Már ég a remény gyertyája is

Már ég a remény gyertyája is

2018. december 10. (hétfő)

Advent második vasárnapján is várták az érdeklődőket a főtéren zajló Adventi Forgatagra. Az öt órakor kezdődő ökumenikus ima követően meggyújtották a második gyertyát is, majd folytatódtak a színpadi programok.

Bejött a Bartók merész húzása

Bejött a Bartók merész húzása

2018. december 07. (péntek)

Hiába készült Tamási Áron egyik legizgalmasabb regényéből és hiába nyújt minden korosztálynak kellemes élményt a Jégtörő Mátyás, nem volt egyértelműen sikerre ítélve a Bartók legújabb előadása. A bonyolult technika és a díszlet pedig feladta a leckét az alkotóknak, de bejött a számításuk, hatalmas ováció fogadta őket a premier után.