Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Pazar szereposztással jön az új darab

2017. október 20. (péntek) 7:35 - Vass Ádám

A Bartók Színház Szolgálat Évada eddig elsősorban a gyerekeknek és a táncjátékok szerelmeseinek kedvezett, december 8-án azonban egy színmű is bekerül a repertoárba, elkezdődtek ugyanis A mi kis városunk próbái.

Egy képzeletbeli kisvárosban, vagy inkább faluban vagyunk a New Hapshire állambeli Grover's Cornersban, ahol mindenki ismer mindenkit és semmi érdekes nem történik. Az élet azonban nem ilyen eseménytelen, főleg akkor nem, ha valami váratlan dolog történik. Thornton Wilder Pulitzer-díjas műve már hosszú idő óta a színház világának része, december 8-tól pedig a dunaújvárosi Bartók színházé is, hiszen Őze Áron rendező vezetésével elkezdődtek a darab olvasópróbái. Mint mondta, bár a szerző amerikai, nagyon is európai szemléletű műről van szó, ami nem fél megmutatni az élet sötét oldalát is és nem ragaszkodik kényszeresen a boldog befejezéshez sem, helyette inkább az élet értékéről, szeretetéről szól. A darabbal személyes kapcsolata is van, hiszen harmadéves főiskolás korában George Gibbs szerepét játszotta benne. De nem ő az egyetlen, akinek kellemes emlékei vannak a műről. A darabot irányító, szinte végig jelenlevő Rendező szerepében a Centrál Színház színésze, a Gobbi Hilda életmű-díjas, Kazinczy-díjas Papp János is megosztott a társulattal egy kedves anekdotát. Színésztársainak elárulta, amikor 1966-ban elkezdte a főiskolát, a szabályok szerint nem szerepelhetett színpadon vagy filmen sehol az első két évben, A mi kis városunk ősbemutatójakor '67-ben azonban mégis beugrott egy mondat erejéig az inkább udvarolni induló harmadéves kollégiumi szobatársa helyett, majd annak rendje és módja szerint le is lépett és reménykedett, hogy senkinek nem fog feltűnni a csere.

Fotó: Bartok Facebook

A darab a színházteremben lesz látható december 8-tól, ahol Papp Jánoshoz csatlakozik többek közt Bánfi Kata, Tőkés Nikoletta, Kiss Attila és Polgár Lilla is. Az 1901. május 7-én játszódó első felvonás a két főszereplő családot állítja a középpontba, a szerző kérésére minimális díszletek közt. Az író ugyanis a lehető legkevesebb eszközzel képzelte el a darabot és kérte, hogy ennek megfelelően adaptálják, véletlenül se vonja el semmi a nézők figyelmét a játékról. A jelmezek és a látvány pedig elsősorban az angol bányászvárosokra jellemző viseletet veszi alapul, ahol mindenkin a barna és a tojáshéj színek dominálnak, a Rendezőt kivéve, aki feketében mutatkozik majd. A vaskos szövegkönyv ellenére bőven van idő felkészülni a premierre, a kedden induló színpadi próbák alatt ugyanis még hét hetük lesz tökéletesíteni a darabot.

A rovat további hírei: Kultúra

Vége az utolsó dalnak is

Vége az utolsó dalnak is

2018. június 17. (vasárnap)

Hangosan, pörgősen és többnyire jó zenékkel ért véget a tizedik DUDIK fesztivál az Alsó Duna-parton. Jövőre ugyanitt, ugyanekkor találkozunk. Addig viszont sok élmény vár még ránk, élen a Rockmaratonnal, amit most csak még jobban várunk.

Tetőpontján a hangulat

Tetőpontján a hangulat

2018. június 16. (szombat)

A harmadik nap a DUDIK-on egyben eddig a legjobb is volt, köszönhetően a zenekaroknak és a látogatóknak, akik szép számmal képviseltették magukat.

A Család Évadát hirdette meg Őze Áron

A Család Évadát hirdette meg Őze Áron

2018. június 15. (péntek)

Évadzáró társulati ülést tartottak a Bartók színházban, az elmúlt hónapot értékelése után pedig átadták a díjakat is azoknak, akik a legtöbbet tették idén a színházért.

Beindult a fesztivál

Beindult a fesztivál

2018. június 15. (péntek)

Túl vagyunk a DUDIK felénél és az biztos, hogy nem a csütörtöki számított a legerősebb napnak a négy közül, de a látogatók nem csalódtak, megkapták az igazi fesztiválérzést.

Tombolt a diákköztársaság

Tombolt a diákköztársaság

2018. június 14. (csütörtök)

Elkezdődött a tizedik DUDIK fesztivál, ahol az eső szerencsére elmaradt, de a nagy nevek megérkeztek és meg is alapozták a további három nap hangulatát.

Popstrand, nekünk idén is féláron

Popstrand, nekünk idén is féláron

2018. június 13. (szerda)

Ezen a nyáron is ötven százalékos kedvezménnyel látogathatja minden dunaújvárosi lakcímmel rendelkező érdeklődő az Agárdi Popstrand koncertjeit.

Este már a DUDIK-on bulizunk

Este már a DUDIK-on bulizunk

2018. június 13. (szerda)

Tizedik alkalommal indul el a város és a térség legnagyobb zenei fesztiválja, a Dunaújvárosi Diák Köztársasági Napok. Ebben az évben újra szerdától szombatig tart az őrület. Ma jön a Blahalousiana, a Bëlga és a Punnany Massif. A kisebbik zenei helyszínen a helyi erők adják a muníciót, vagyis a Pentele SKA Club, valamint a BeatKOHO.