Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Pazar szereposztással jön az új darab

2017. október 20. (péntek) 7:35 - Vass Ádám

A Bartók Színház Szolgálat Évada eddig elsősorban a gyerekeknek és a táncjátékok szerelmeseinek kedvezett, december 8-án azonban egy színmű is bekerül a repertoárba, elkezdődtek ugyanis A mi kis városunk próbái.

Egy képzeletbeli kisvárosban, vagy inkább faluban vagyunk a New Hapshire állambeli Grover's Cornersban, ahol mindenki ismer mindenkit és semmi érdekes nem történik. Az élet azonban nem ilyen eseménytelen, főleg akkor nem, ha valami váratlan dolog történik. Thornton Wilder Pulitzer-díjas műve már hosszú idő óta a színház világának része, december 8-tól pedig a dunaújvárosi Bartók színházé is, hiszen Őze Áron rendező vezetésével elkezdődtek a darab olvasópróbái. Mint mondta, bár a szerző amerikai, nagyon is európai szemléletű műről van szó, ami nem fél megmutatni az élet sötét oldalát is és nem ragaszkodik kényszeresen a boldog befejezéshez sem, helyette inkább az élet értékéről, szeretetéről szól. A darabbal személyes kapcsolata is van, hiszen harmadéves főiskolás korában George Gibbs szerepét játszotta benne. De nem ő az egyetlen, akinek kellemes emlékei vannak a műről. A darabot irányító, szinte végig jelenlevő Rendező szerepében a Centrál Színház színésze, a Gobbi Hilda életmű-díjas, Kazinczy-díjas Papp János is megosztott a társulattal egy kedves anekdotát. Színésztársainak elárulta, amikor 1966-ban elkezdte a főiskolát, a szabályok szerint nem szerepelhetett színpadon vagy filmen sehol az első két évben, A mi kis városunk ősbemutatójakor '67-ben azonban mégis beugrott egy mondat erejéig az inkább udvarolni induló harmadéves kollégiumi szobatársa helyett, majd annak rendje és módja szerint le is lépett és reménykedett, hogy senkinek nem fog feltűnni a csere.

Fotó: Bartok Facebook

A darab a színházteremben lesz látható december 8-tól, ahol Papp Jánoshoz csatlakozik többek közt Bánfi Kata, Tőkés Nikoletta, Kiss Attila és Polgár Lilla is. Az 1901. május 7-én játszódó első felvonás a két főszereplő családot állítja a középpontba, a szerző kérésére minimális díszletek közt. Az író ugyanis a lehető legkevesebb eszközzel képzelte el a darabot és kérte, hogy ennek megfelelően adaptálják, véletlenül se vonja el semmi a nézők figyelmét a játékról. A jelmezek és a látvány pedig elsősorban az angol bányászvárosokra jellemző viseletet veszi alapul, ahol mindenkin a barna és a tojáshéj színek dominálnak, a Rendezőt kivéve, aki feketében mutatkozik majd. A vaskos szövegkönyv ellenére bőven van idő felkészülni a premierre, a kedden induló színpadi próbák alatt ugyanis még hét hetük lesz tökéletesíteni a darabot.

A rovat további hírei: Kultúra

Keserédes búcsú a színpadtól

Keserédes búcsú a színpadtól

2018. február 18. (vasárnap)

Lapis Erika öt hónapos kismamaként lépett utoljára a Bartók színpadára, most minden erejével az anyaságra koncentrál fog. 

Dunaújváros is szóba került

Dunaújváros is szóba került

2018. február 13. (kedd)

Két monostort építene Magyarországon a bécsi ortodox egyházközség. Ennek érdekében egyházi delegáció tett látogatást városunkban is.

Nemzetközi jazz-őrület a Művészben

Nemzetközi jazz-őrület a Művészben

2018. február 11. (vasárnap)

A keddi jazz koncert után szombaton ismét programot tervezhettek a műfaj szerelmesei az egyre ismertebb és látogatottabb Művész Presszóba. 

Terminálon a hokisok

Terminálon a hokisok

2018. február 09. (péntek)

A Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatának tagjai szerdán este ellátogattak a Bartók Kamaraszínházba.

Nem hétköznapi muzsika

Nem hétköznapi muzsika

2018. február 07. (szerda)

Rendhagyó módon kedden este is felcsendült a jazz a Művész Presszóban. A Havasi Lajos énekessel kibővült Finucci Bros Quartet lemezbemutató turnéja első állomásának a dunaújvárosi Művész Presszót választotta. DO-videó!

Lélekharangra hangolva

Lélekharangra hangolva

2018. február 06. (kedd)

Hétfőn tartották Páskándi Géza, Lélekharang című drámájának olvasópróbáját a Bartók Kamaraszínházban. A premier március 16-án, pénteken lesz.

Mátyás király-emlékév

Mátyás király-emlékév

2018. február 04. (vasárnap)

2018-ban Mátyás király uralkodóvá választásának 560., valamint születésének 575. évfordulójára emlékezünk. Emlékév keretében a legendás uralkodó életéről szóló vándorkiállításokkal, előadásokkal, hagyományőrző programokkal készülnek a szervezők.