Zarándoklat Kárpátaljára

2017. október 13. (péntek) 14:42 - Vass Ádám

Országszerte hetvennél is többen jelentkeztek arra a zarándokútra, ami jövőhéten indul városunkból Kárpátaljára, hogy együtt látogassák meg a magyar történelmi emlékhelyeket és adományokat vigyenek a helyi magyar közösségnek.

Idén már az ötödik zarándokútra kerül sor, amit az Őseink Útján Baráti Kör Egyesület szervez. Horog László, az egyik zarándok elmondta, az egyesület az elcsatolt területekre szervez látogatásokat, amik nem kirándulások, hanem zarándokutak, hiszen meglátogatják a magyar történelmi emlékhelyeket és honfitársainkat is. Idén már több helyen jártak, például pünkösdkor Csíksomlyón, és legtöbbször csak alig férnek el a hetvenöt személyes buszban, akkora az érdeklődés. Mint mondta, ilyenkor nem csak reményt, hitet és szeretetet visznek, hanem pénzadományt is. A felajánlásokat továbbra is várják, akár az egyesületnél, akár az evangélikus templomban Stermeczki András evangélikus lelkészen keresztül, egészen az október 19-én esedékes indulásig. Az öt napos út során meglátogatják Kárpátalja történelmi helyszíneit, úgy, mint a Vereckei-hágót, de eltöltenek némi időt Szerednyén, Ungváron, Beregszászon és Kendereskén is, ahol a Feszti-körkép tájait tekintik meg. Első nap azonban Munkácsra látogatnak, ahol Majnek Antal püspök fogadja őket és veszi át az adományt, amit az ottani magyar közösség rászorulói közt oszt szét, hiszen ő tudja igazán, hol van rá a legnagyobb szükség. A résztvevők az út során magyar családoknál lesznek elszállásolva, elmélyítve ezzel a kapcsolatokat és több közös programot is szerveznek ottlétük során.

A rovat további hírei: Mozaik

Mennyit költünk karácsonykor?

Mennyit költünk karácsonykor?

2019. november 20. (szerda)

A családok átlagosan 46 760 forintot költenek karácsonyi ajándékokra, ennek felét online - ez derült ki a Vatera friss felméréséből.

Egészségnap a megelőzésért

Egészségnap a megelőzésért

2019. november 19. (kedd)

Egészségnapot tartottak a Munkásművelődési Központban. A Dunaújvárosi Vöröskereszt főszervezésében megrendezett esemény szlogenje a „Fókuszban a megelőzés” volt. A preventív jellegű nap alatt az érdeklődőknek lehetőségük volt többek között vércukorszint, vérnyomás és testzsír mérésre is.

Kúria: a borravalót elkülönítve kell kezelni

Kúria: a borravalót elkülönítve kell kezelni

2019. november 18. (hétfő)

A Kúria elvi döntése szerint a borravalót elkülönítve kell kezelni, ha bekerül a pénztárgépbe, valamint csak kivételes esetben térhet el a pénztár pénzkészlete a pénztárgép egyenlegétől - tudatta a legfelsőbb bírói fórum közleményben hétfőn.

Törekedni kell a helyes antibiotikum-használatra

Törekedni kell a helyes antibiotikum-használatra

2019. november 18. (hétfő)

Törekedni kell a helyes antibiotikum-használatra az egészségügyi ellátás során, és ebben mind a lakosságnak, mind pedig a szakembereknek nagy szerepük és felelősségük van - mondta az egészségügyért felelős államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón.

Fokozatosan mérséklődik a meleg

Fokozatosan mérséklődik a meleg

2019. november 17. (vasárnap)

A következő napokban is változékony lesz az időjárás, többször várható eső. Emellett fokozatosan mérséklődik a meleg, a jövő hétvégén már inkább csak 10 fok körül alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő

2019. november 16. (szombat)

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő, helyenként 20 fokig is melegedhet a levegő a hétvégén - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Elindult a II. Dunaújvárosi Nagy KRESZ Teszt

Elindult a II. Dunaújvárosi Nagy KRESZ Teszt

2019. november 13. (szerda)

Tavaly első ízben rendezték meg a közbiztonsági hónap keretén belül a KRESZ tesztet. A résztvevők nagy száma a szervezőket is meglepte, így  nem is lehetett kérdéses a folytatás. A Dunaújvárosi Baleset-megelőzési Bizottság, a Dunaújvárosi Rendőrkapitánysággal és Dunaújváros Önkormányzatával közösen szervezi idén is a versenyt.