Zarándoklat Kárpátaljára

2017. október 13. (péntek) 14:42 - Vass Ádám

Országszerte hetvennél is többen jelentkeztek arra a zarándokútra, ami jövőhéten indul városunkból Kárpátaljára, hogy együtt látogassák meg a magyar történelmi emlékhelyeket és adományokat vigyenek a helyi magyar közösségnek.

Idén már az ötödik zarándokútra kerül sor, amit az Őseink Útján Baráti Kör Egyesület szervez. Horog László, az egyik zarándok elmondta, az egyesület az elcsatolt területekre szervez látogatásokat, amik nem kirándulások, hanem zarándokutak, hiszen meglátogatják a magyar történelmi emlékhelyeket és honfitársainkat is. Idén már több helyen jártak, például pünkösdkor Csíksomlyón, és legtöbbször csak alig férnek el a hetvenöt személyes buszban, akkora az érdeklődés. Mint mondta, ilyenkor nem csak reményt, hitet és szeretetet visznek, hanem pénzadományt is. A felajánlásokat továbbra is várják, akár az egyesületnél, akár az evangélikus templomban Stermeczki András evangélikus lelkészen keresztül, egészen az október 19-én esedékes indulásig. Az öt napos út során meglátogatják Kárpátalja történelmi helyszíneit, úgy, mint a Vereckei-hágót, de eltöltenek némi időt Szerednyén, Ungváron, Beregszászon és Kendereskén is, ahol a Feszti-körkép tájait tekintik meg. Első nap azonban Munkácsra látogatnak, ahol Majnek Antal püspök fogadja őket és veszi át az adományt, amit az ottani magyar közösség rászorulói közt oszt szét, hiszen ő tudja igazán, hol van rá a legnagyobb szükség. A résztvevők az út során magyar családoknál lesznek elszállásolva, elmélyítve ezzel a kapcsolatokat és több közös programot is szerveznek ottlétük során.

A rovat további hírei: Mozaik

Időjárás: tavaszias nyitány – aztán némi lehűlés

Időjárás: tavaszias nyitány – aztán némi lehűlés

2020. február 17. (hétfő)

Kellemes kezdetek után némi lehűlés várható a héten a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. De az igazi, zord tél nem tér vissza – inkább kellemetlenül változékony időre készülhetünk.

Boldog Bálintot - szerelmes szívvel!

Boldog Bálintot - szerelmes szívvel!

2020. február 14. (péntek)

Libbenő lányok, negédes nők, aranyló asszonyok, sok-sok boldog órát és boldogító élményt kívánok!

Időjárás: veszélyes szélvihar térségünkben

Időjárás: veszélyes szélvihar térségünkben

2020. február 10. (hétfő)

Mozgalmas hetünk lesz a DO időjárási szakértőjének friss porgnózisa szerint – megérkezett térségünkbe a viharos szél. Egész héten erős légmozgásra, változékony időre készülhetünk, viszonylag magas hőmérsékleti értékekkel.

Vasmű úti fák: a Sisi ezüst hárs a befutó!

Vasmű úti fák: a Sisi ezüst hárs a befutó!

2020. február 03. (hétfő)

Miközben a Vasmű úton folytatódik a kivágott platánsor gyökereinek eltávolítása, a szakemberek javaslata után a városlakók szavazhattak, milyen fajjal népesítsék be a területet. Lezárult a voks – a Sisi ezüst hársra esett a választás!

Időjárás: tiszta tavaszból igazi tél!

Időjárás: tiszta tavaszból igazi tél!

2020. február 03. (hétfő)

A március végét idéző napok után visszatámad Tél tábornok a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét végén változékony, többször újra napos idő várható.

Nyitott hulladékudvar – a tisztább városért!

Nyitott hulladékudvar – a tisztább városért!

2020. január 31. (péntek)

A városlakók előtt is nyitott a Szelektív Hulladékgyűjtő Udvar – a Budai Nagy Antal úti bázisra várják a lakossági hulladékot is. Helyszínbejárás, nyitva tartási rend és még egy raklap infó a hajtás után.

DS Híradó: mentés, tárlat és rock a kínálatban

DS Híradó: mentés, tárlat és rock a kínálatban

2020. január 29. (szerda)

Rosszullét után mentés a daruból, tárlat és darts, meg persze az MTV CityRocks 2020 kavalkádja - aktualitások és érdekességek a DSTV Híradó tegnapi adásából. Mutatom máris!