Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A költő üzenete a legfontosabb

2017. november 16. (csütörtök) 7:52 - Vass Ádám

Tizenkilencedik alkalommal tartott városi szavalóversenyt a Dunaferr iskola, melyre a korábbiakhoz hasonlóan ismét rengetegen jelentkeztek, hogy elszavalhassák kedvenc versüket.

A város és a környék szinte minden iskolájából érkeztek tanulók a Dunaferr Szakközép és Szakiskola hagyományos szavalóversenyére. Ez már a tizenkilencedik alkalom volt, hogy az intézmény Vasmű téri telephelyén megrendezték a találkozót, így jövőre jubilálhat az iskola egyik legrégibb tanulmányi versenye. Zemankó Zoltán igazgató köszöntőjében elmondta, számára nagy örömet jelent, hogy egy ízig-vérig műszaki szakképző iskola egy ilyen irodalmi versenynek adhat otthont lassan két évtizede és még örömtelibb látni évről évre, mennyi tehetséges versmondó és szavaló van a város iskoláiban.

A cél elsősorban nem a versengés, vagy az első hely volt a szerdai találkozón, hanem az, hogy jól érezzék magukat a diákok és átadhassák a költő üzenetét, amit érdemes megosztani másokkal. Az indulókat egy négy tagú zsűri bírálta, élükön az elnökkel, Smuk Imrével, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza nyugalmazott művészeti vezetőjével, mellette Katona Zsuzsanna, a József Attila Könyvtár egykori könyvtárvezetője és Kövesi Edit, a Dunaferr iskola korábbi magyartanára foglalt helyet, valamint Őze Áron, a Bartók igazgatója, aki értékes színházjegyekkel érkezett, amit a legjobb szavalók érdemelhettek ki a nap végén.

Eredmények

- Általános iskolások:

1. Horváth Lili (Dózsa iskola – tanára: Nagyidai Zsuzsanna

2. Nagy Ádám (Széchenyi iskola/kisgimnázium – tanára: Péntek Klára)              

3. Szopka Gréta Tímea (Dózsa iskola – tanára: Nagyidai Zsuzsanna)             

- Középiskolások:

1.Tillinger Donát (Széchenyi iskola – tanára: Hutvágnerné Róth Éva)

2. Rácz Annamária (Szabolcs Vezér iskola/Pusztaszabolcs – tanára: Romanek Gergely)

3. Rostási Ádám (Széchenyi iskola – tanára: Hutvágnerné Róth Éva)

 - Különdíj: Gombita Klaudia  (Széchenyi iskola – tanára: Szűcsné Dr. Harkó Enikő)

                  Móricz Máté (Bánki iskola – tanára: Kovácsné Rubint Ágnes)

                  Müller László (Dunaferr iskola – tanára: Bella Denisza)

A rovat további hírei: Kultúra

"Ne feledkezzél el szegény magyarokról!"

"Ne feledkezzél el szegény magyarokról!"

2018. augusztus 15. (szerda)

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária halálát és mennybevételét.

Idén az uraké a főszerep

Idén az uraké a főszerep

2018. augusztus 14. (kedd)

Tavaly nyár végén az Újpart egyesület hölgy tagjai állították ki alkotásaikat a KMI termében, ez alkalommal azonban fordult a kocka és az urak mutatják be műveiket.

Ünnepeljük együtt Szent Istvánt!

Ünnepeljük együtt Szent Istvánt!

2018. augusztus 13. (hétfő)

Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek úr megbízásából a Mária Út Egyesületet és a Mária Rádió idén is zarándoklatok szervezésével támogatja az augusztus 20-i Szent István-ünnep szebbé tételét. Öröm és megtiszteltetés számunkra ez a feladat. A tavalyi évben közel két ezer zarándok érkezett együtt az ünnepre.

Az összetartozás ünnepe

Az összetartozás ünnepe

2018. augusztus 12. (vasárnap)

Tizenkét ország huszonhét nemzete képviselőinek jelenlétében nyílt meg az Országház Felsőházi termében pénteken a Kurultaj - Magyar Törzsi Gyűlés. Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye számos programmal és csaknem négyszáz hagyományőrző csoport bemutatkozásával várta a látogatókat vasárnapig Bugacon.

Elhunyt Kerényi Imre

Elhunyt Kerényi Imre

2018. augusztus 11. (szombat)

Elhunyt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, publicista, érdemes és kiváló művész - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda az MTI-vel szombat délután.

Augusztusi ünnepi miserend

Augusztusi ünnepi miserend

2018. augusztus 07. (kedd)

A római katolikus egyház a nyári hónapokra is megállapít főünnepeket, így augusztusra is. Ezek miserendje így alakul Dunaújvárosban.

Épül a CsupaCsoda Birodalom az MMK-ban

Épül a CsupaCsoda Birodalom az MMK-ban

2018. augusztus 03. (péntek)

Már az utolsó simításokat végzik a Munkásművelődési Központ első emeletén, ahol egy nyolcvan millió forintos projektnek köszönhetően a legmodernebb eszközök segítségével léphetnek be a gyerekek a mesék világába.