Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A költő üzenete a legfontosabb

2017. november 16. (csütörtök) 7:52 - Vass Ádám

Tizenkilencedik alkalommal tartott városi szavalóversenyt a Dunaferr iskola, melyre a korábbiakhoz hasonlóan ismét rengetegen jelentkeztek, hogy elszavalhassák kedvenc versüket.

A város és a környék szinte minden iskolájából érkeztek tanulók a Dunaferr Szakközép és Szakiskola hagyományos szavalóversenyére. Ez már a tizenkilencedik alkalom volt, hogy az intézmény Vasmű téri telephelyén megrendezték a találkozót, így jövőre jubilálhat az iskola egyik legrégibb tanulmányi versenye. Zemankó Zoltán igazgató köszöntőjében elmondta, számára nagy örömet jelent, hogy egy ízig-vérig műszaki szakképző iskola egy ilyen irodalmi versenynek adhat otthont lassan két évtizede és még örömtelibb látni évről évre, mennyi tehetséges versmondó és szavaló van a város iskoláiban.

A cél elsősorban nem a versengés, vagy az első hely volt a szerdai találkozón, hanem az, hogy jól érezzék magukat a diákok és átadhassák a költő üzenetét, amit érdemes megosztani másokkal. Az indulókat egy négy tagú zsűri bírálta, élükön az elnökkel, Smuk Imrével, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza nyugalmazott művészeti vezetőjével, mellette Katona Zsuzsanna, a József Attila Könyvtár egykori könyvtárvezetője és Kövesi Edit, a Dunaferr iskola korábbi magyartanára foglalt helyet, valamint Őze Áron, a Bartók igazgatója, aki értékes színházjegyekkel érkezett, amit a legjobb szavalók érdemelhettek ki a nap végén.

Eredmények

- Általános iskolások:

1. Horváth Lili (Dózsa iskola – tanára: Nagyidai Zsuzsanna

2. Nagy Ádám (Széchenyi iskola/kisgimnázium – tanára: Péntek Klára)              

3. Szopka Gréta Tímea (Dózsa iskola – tanára: Nagyidai Zsuzsanna)             

- Középiskolások:

1.Tillinger Donát (Széchenyi iskola – tanára: Hutvágnerné Róth Éva)

2. Rácz Annamária (Szabolcs Vezér iskola/Pusztaszabolcs – tanára: Romanek Gergely)

3. Rostási Ádám (Széchenyi iskola – tanára: Hutvágnerné Róth Éva)

 - Különdíj: Gombita Klaudia  (Széchenyi iskola – tanára: Szűcsné Dr. Harkó Enikő)

                  Móricz Máté (Bánki iskola – tanára: Kovácsné Rubint Ágnes)

                  Müller László (Dunaferr iskola – tanára: Bella Denisza)

A rovat további hírei: Kultúra

A legjobbak egy helyen

A legjobbak egy helyen

2018. május 25. (péntek)

Ordas István műgyűjtő, mecénás tulajdonában rengeteg helyi kötődésű művész alkotása található. Az ezekből összeállított válogatás már látogatható a Bartók színházban.

Ideje volt egy felnőtt előadásnak

Ideje volt egy felnőtt előadásnak

2018. május 19. (szombat)

Kiváló lett a Valahol Európában, a fiatalok kedvence lehet a Lúzer Rádió, Budapest! és a Mikrokozmosz is nagyon aranyos, de ideje volt kicsit kisöpörni a cuki kellékeket és az elvarázsolt erdő díszletét, hogy valami igazi kerüljön a Bartók színpadára.

Újabb díjnyertes magyar film

Újabb díjnyertes magyar film

2018. május 19. (szombat)

Szilágyi Zsófia Egy nap címe filmje nyerte el szombaton a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) kategóriadíját a 71. cannes-i filmfesztivál párhuzamos válogatásaiban bemutatott első és második filmek közül.

Korhatáros darabbal zárul az évad

Korhatáros darabbal zárul az évad

2018. május 19. (szombat)

Legtöbbeknek nem kell bemutatni a mexikói festőnőt, Frida Kahlo-t, aki a huszadik század egyik legnagyobb hatású nőalakja volt. A róla készült legújabb színdarab ősbemutatójára a Bartók színház stúdiótermében kerül majd sor, ami egyben a Szolgálat Évadának utolsó bemutatója is lesz. 

A pudingportól a mirelit pizzáig

A pudingportól a mirelit pizzáig

2018. május 18. (péntek)

Újabb kiállítá nyílt az Intercisa Múzeumban. A második emeleti kiállítóteremben ezúttal a mindenki által jól ismert Dr. Oetker cég múltját és jelenét ismerhetik meg az érdeklődők.

Pünkösdi néptáncos királyság

Pünkösdi néptáncos királyság

2018. május 15. (kedd)

Az eddigi legjobb pünkösdi gyermek néptánctalálkozót szervezte meg a Munkásművelődési Központ, minden vendégfellépő és látogató egy rendkívül hangulatos fesztivál részese lehetett.

Barangolás a képek világában

Barangolás a képek világában

2018. május 15. (kedd)

A Munkásművelődési Központ folyosógalériája egyre nagyobb népszerűségnek örvend, már a huszonnyolcadik kiállításmegnyitóra is sor került.