Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A költő üzenete a legfontosabb

2017. november 16. (csütörtök) 7:52 - Vass Ádám

Tizenkilencedik alkalommal tartott városi szavalóversenyt a Dunaferr iskola, melyre a korábbiakhoz hasonlóan ismét rengetegen jelentkeztek, hogy elszavalhassák kedvenc versüket.

A város és a környék szinte minden iskolájából érkeztek tanulók a Dunaferr Szakközép és Szakiskola hagyományos szavalóversenyére. Ez már a tizenkilencedik alkalom volt, hogy az intézmény Vasmű téri telephelyén megrendezték a találkozót, így jövőre jubilálhat az iskola egyik legrégibb tanulmányi versenye. Zemankó Zoltán igazgató köszöntőjében elmondta, számára nagy örömet jelent, hogy egy ízig-vérig műszaki szakképző iskola egy ilyen irodalmi versenynek adhat otthont lassan két évtizede és még örömtelibb látni évről évre, mennyi tehetséges versmondó és szavaló van a város iskoláiban.

A cél elsősorban nem a versengés, vagy az első hely volt a szerdai találkozón, hanem az, hogy jól érezzék magukat a diákok és átadhassák a költő üzenetét, amit érdemes megosztani másokkal. Az indulókat egy négy tagú zsűri bírálta, élükön az elnökkel, Smuk Imrével, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza nyugalmazott művészeti vezetőjével, mellette Katona Zsuzsanna, a József Attila Könyvtár egykori könyvtárvezetője és Kövesi Edit, a Dunaferr iskola korábbi magyartanára foglalt helyet, valamint Őze Áron, a Bartók igazgatója, aki értékes színházjegyekkel érkezett, amit a legjobb szavalók érdemelhettek ki a nap végén.

Eredmények

- Általános iskolások:

1. Horváth Lili (Dózsa iskola – tanára: Nagyidai Zsuzsanna

2. Nagy Ádám (Széchenyi iskola/kisgimnázium – tanára: Péntek Klára)              

3. Szopka Gréta Tímea (Dózsa iskola – tanára: Nagyidai Zsuzsanna)             

- Középiskolások:

1.Tillinger Donát (Széchenyi iskola – tanára: Hutvágnerné Róth Éva)

2. Rácz Annamária (Szabolcs Vezér iskola/Pusztaszabolcs – tanára: Romanek Gergely)

3. Rostási Ádám (Széchenyi iskola – tanára: Hutvágnerné Róth Éva)

 - Különdíj: Gombita Klaudia  (Széchenyi iskola – tanára: Szűcsné Dr. Harkó Enikő)

                  Móricz Máté (Bánki iskola – tanára: Kovácsné Rubint Ágnes)

                  Müller László (Dunaferr iskola – tanára: Bella Denisza)

A rovat további hírei: Kultúra

Keserédes búcsú a színpadtól

Keserédes búcsú a színpadtól

2018. február 18. (vasárnap)

Lapis Erika öt hónapos kismamaként lépett utoljára a Bartók színpadára, most minden erejével az anyaságra koncentrál fog. 

Dunaújváros is szóba került

Dunaújváros is szóba került

2018. február 13. (kedd)

Két monostort építene Magyarországon a bécsi ortodox egyházközség. Ennek érdekében egyházi delegáció tett látogatást városunkban is.

Nemzetközi jazz-őrület a Művészben

Nemzetközi jazz-őrület a Művészben

2018. február 11. (vasárnap)

A keddi jazz koncert után szombaton ismét programot tervezhettek a műfaj szerelmesei az egyre ismertebb és látogatottabb Művész Presszóba. 

Terminálon a hokisok

Terminálon a hokisok

2018. február 09. (péntek)

A Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatának tagjai szerdán este ellátogattak a Bartók Kamaraszínházba.

Nem hétköznapi muzsika

Nem hétköznapi muzsika

2018. február 07. (szerda)

Rendhagyó módon kedden este is felcsendült a jazz a Művész Presszóban. A Havasi Lajos énekessel kibővült Finucci Bros Quartet lemezbemutató turnéja első állomásának a dunaújvárosi Művész Presszót választotta. DO-videó!

Lélekharangra hangolva

Lélekharangra hangolva

2018. február 06. (kedd)

Hétfőn tartották Páskándi Géza, Lélekharang című drámájának olvasópróbáját a Bartók Kamaraszínházban. A premier március 16-án, pénteken lesz.

Mátyás király-emlékév

Mátyás király-emlékév

2018. február 04. (vasárnap)

2018-ban Mátyás király uralkodóvá választásának 560., valamint születésének 575. évfordulójára emlékezünk. Emlékév keretében a legendás uralkodó életéről szóló vándorkiállításokkal, előadásokkal, hagyományőrző programokkal készülnek a szervezők.