Dunaújváros Hetilap

Fontos gazdasági döntések jönnek

doszerk - 2017. november 20. 11:28

Bár elemzők nem várnak változást az alapkamatban, a jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése lesz a következő hét egyik fontos eseménye, ezen kívül még államháztartási, kereseti és kiskereskedelmi adatok várhatóak - írja a Világgazdaság.

Kedden tartja novemberi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Októberben, az elemzői várakozásoknak megfelelően, nem változtatott a jegybanki alapkamaton a testület, az irányadó ráta változatlanul 0,90 százalék. A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott.

Szintén kedden közli a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az államháztartás első tíz havi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját. Az előzetes adatok alapján októberben 181,9 milliárd forint pénzforgalmi hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere, az első tíz hónapban ezzel 1418,2 milliárd forintra emelkedett a deficit. Az év első tíz hónapjában a központi költségvetés 1491,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 49,0 milliárd forintos hiánnyal zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 122,7 milliárd forintos többletet értek el.

A minimálbéremelés okozta a fizetésemelések nagy részét

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a keresetek január-szeptemberi alakulását. Augusztusban a bruttó átlagkereset 13,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A költségvetés szektorban 17,8 százalékkal emelkedtek az átlagkeresetek, az egyszeri tételek 82,0 százalékos megugrása miatt, de a rendszeres bérek is átlag felett, 14,4 százalékkal nőttek. A versenyszférában 11,5 százalékos volt a keresetek éves növekedése és a rendszeres kifizetések is 11,6 százalékkal emelkedtek. Az év első nyolc hónapjában a bruttó és a nettó keresetek egyaránt 12,7 százalékkal nőttek. A KSH ezúttal is megismételte, hogy növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések volt hatással.

Nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Csütörtökön jelenik meg a szeptemberi kiskereskedelmi forgalom második becslésének adata. Az első becslés szerint szeptemberben 5,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A naptárhatástól megtisztított növekedés 6,0 százalékos volt. Az iparcikk boltokban 12,5 százalékos, az élelmiszert és az élelmiszer jellegű vegyes cikkeket árusító üzletekben 2,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. A benzinkutak forgalma 0,5 százalékkal elmaradt a tavaly szeptemberitől.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.