Dunaújváros Hetilap

Kétmilliárdból költözik és újul meg az Intercisa Múzeum

Molnár Emese - 2017. november 9. 21:15

Mintegy kétmilliárd forinttal támogatja a kormány a dunaújvárosi Intercisa Múzeum új helyen történő elhelyezését, valamint a múzeum által jelenleg használt épület szállodai célra történő átalakítását – ez derült ki a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent határozatból.

A beruházások központi költségvetési forrásból, a Modern Városok Program keretében valósulnak majd meg. A határozat alapján, idén 80 millió, jövőre 385,2 millió, míg 2019-ben legfeljebb 1,529 milliárd forintot kap a város a fejlesztésekre.

2015 tavaszán újították fel Intercisa Múzeum külső homlokzatát

Mint arról már többször írtunk, a Modern Városok Program részeként az Intercisa Múzeumot a Magyar úton található Modbach kúriába költöztetnék át. Az önkormányzat még 2013-ban vásárolta meg az Óvárosban található egykori malom épületét és a Rudnyánszky-Modbach kúriát. Hingyi László, a körzet önkormányzati képviselője akkor a Dunaújváros Közéleti Hetilapnak adott interjújában elmondta, az épületegyüttes történelmi örökség, az első feljegyzést 1798-ban írták róla. Akkor a Fejér vármegyei Rudnyánszky család tulajdonában volt. Késbb Modbach Károly császári kamarás vásárolta meg a kastélyt az örökösöktől. Azután az Etrekarcsi család birtokában volt az épületegyüttes, majd a II. világháború idején a szovjet hadsereg megszállása alá került. 1947-ben államosították, és 1996-ig termeltek a malomban.  1998-ban magánkézbe került, 2013-ban pedig végrehajtás alá vonták. Ekkor többszöri tárgyalás eredményeként 75 millió forintért sikerült megvásárolnia az önkormányzatnak, így a város tulajdonába került ez a történelmi örökség, amelynek sorsát a penteleiek különösen a szívükön viselték. Az épületek hasznosítását már akkor is abban látták, hogy egy kulturális központot alakítanának ki, és szerveztek már a malom udvarában kolbászfesztivált is.

Orbán Viktor miniszterelnök és Cserna Gábor polgármester tavaly májusban írta alá a Modern Városok Program dunaújvárosi fejlesztéseiről szóló megállapodást, amelynek része volt az is, hogy az Intercisa Múzeum átköltözik a Modbach Kúriába, az elképzelések szerint pedig a múzeum jelenlegi épületében egy szállodát alakítanának ki.

A Modbach-kúria épülete

Az Intercisa Múzeum kollektívája a közelmúltban látogatott el Dunaújváros testvérvárosába, Vukovárra, ahol megtekintették azt a helyi múzeumot is, amelyet a délszláv háborúban a földig romboltak, ám sikerült teljesen újjáépíteni.

A rovat további hírei: Közélet

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!

Gazdag közösségi programokkal készülnek

Gazdag közösségi programokkal készülnek

2022. júl. 01.

A megyés püspök fogadása koronázza meg a dunaújvárosi római katolikus közösség nyár eleji programjait – Spányi Antal főpásztor szombaton áldja meg a Krisztus Király Főtemplom kilencedik festett üvegablakát.

 "... minden egyes nap küzdenek értünk..."

"... minden egyes nap küzdenek értünk..."

2022. júl. 01.

A Semmelweis-nap alkalmából köszöntötte az egészségügyi intézmények összes dolgozóját Pintér Tamás, a polgármester köszöntőjét betűhíven közöljük.

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

2022. jún. 30.

A nyár első hőségriasztása szolgált alapul arra a tájékoztatóra, amelyet a város klímastratégiájáról tartott Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester. Fontos tervekről is szó esett.

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

2022. jún. 30.

Nyílt ülést tartott az önkormányzat közgyűlése a Városházán ma délelőtt – a tanácskozás összehívását a pénzügyi, gazdasági és városüzemeltetési bizottsága kezdeményezte, mégpedig a következő nyílt ülésig nem halasztható ügyekben.

Zárva tart a Polgármesteri Hivatal pénteken

Zárva tart a Polgármesteri Hivatal pénteken

2022. jún. 30.

A köztisztviselők napjának ünnepét ünnepi zárva tartással ünneplik. (Ünnepélyesen.)

Négy hónap egy dán népfőiskolán – várják a jelentkezéseket

Négy hónap egy dán népfőiskolán – várják a jelentkezéseket

2022. jún. 30.

Dunaújvárosi fiatalok előtt is nyitott az a program, amelyre jelentkezőket vár a Mezőföld Népfőiskolai Társaság – a négy magyar résztvevő négy hónapot tölthet egy dán népfőiskolán augusztustól decemberig. Ragadd meg az alkalmat – jelentkezz!