Meghalt Stadler József

2017. november 21. (kedd) 15:46 - Vass Ádám

Hatvanhat éves korában elhunyt Stadler József, a kilencvenes évek egyik ikonikus vállalkozója, aki többek közt stadionjával, több száz milliós adócsalásaival, börtönbüntetésével került köztudatba, ahonnan azóta sem kopott ki.

Néhány napja az akasztói vállalkozóhoz mentőt kellett hívni, mert elájult a könyvbemutatóján. A mentőautóban kómába esett. Több mint egy hétig feküdt a dunaújvárosi kórház intenzív osztályán, halálhírért az ügyvédje erősítette meg - írja az origo.hu.

Stadler József Akasztótól nem messze, született 1951-ben. Eleinte juhászként dolgozott, majd gyapjúval, bőrrel, szőlővel és borral foglalkozott, később áttért a kereskedelemre, amihez igen jó érzéke volt. Kapcsolatai révén a rendszerváltás idején szinte mindennel kereskedett, méghozzá hatalmas sikerrel. Elsősorban a volt szovjet államokba szállított, a kilencvenes évek elején az éves árbevétele meghaladta az akkor még elképesztőnek számító tízmilliárd forintot is. Ekkor sokak elképedésére a Kiskőrös FC szponzoraként a csapat első osztályba való feljutásakor a nevezési díjuk mellé egy 22 ezer férőhelyes stadiont is épített nekik Akasztón. A baj nem sokkal később kezdődött, amikor az akasztói vállalkozó állítólag visszaigényelte az áfát Leonardo Az utolsó vacsora című freskója után is. Később azzal védekezett, hogy egy Leonardo nevű ukrán festő Utolsó táncmulatság című képéről van szó, aminek címét félrefordították.

Fotó:MTI

Első fokon kilenc évre ítélték, ezt két évre enyhítettek, amit Stadler József le is töltött. A börtönben egészségi állapota sokat romlott, szabadulása után nem tudott talpra állni pénzügyileg sem, hiába nyitott ruhaüzleteket és próbálta a stadiont helyreállítani. 2011-ben újra elítélték, ezúttal négy év tíz hónapra. Tavaly februárban szabadult, megtakarítása nem maradt, év végén pedig hasnyálmirigy-daganatot diagnosztizáltak nála. Peres ügyei azóta is sorra jelentek meg, idén márciusban első fokon újabb öt évre ítélték, ami ellen fellebbezett. Nemrég azonban - mint fentebb írtuk - a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházba került. November 21-én délután szervezete végleg feladta a harcot.

A rovat további hírei: Mozaik

Viharos széllel rekordközeli meleg érkezik

Viharos széllel rekordközeli meleg érkezik

2017. december 11. (hétfő)

Viharos széllel érkezik a rekordközeli meleg a jövő hét első napjaiban - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján. Az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzés szerint a hét elején akár 18 fok is lehet, a hét második felében ismét lehűlés jön, havas eső, hó is eshet.

Ünnepváró kézműveskedés

Ünnepváró kézműveskedés

2017. december 10. (vasárnap)

Kicsik és nagyok is jól érezhették magukat szombaton a Munkásművelődési Központ Ünnepváró családi napján.

Kezdődik a vásárlási őrület

Kezdődik a vásárlási őrület

2017. december 09. (szombat)

A karácsony előtti két hét az év legforgalmasabb időszaka az üzletekben, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) becslése szerint ajándékokra az idén 100 milliárd forint körüli összeget költenek a családok, 3-4 százalékkal többet a tavalyinál, de nem zárható ki nagyobb emelkedés sem - mondta Vámos György, a szervezet főtitkára az MTI-nek.

Esőből havazás, langyosból fagy

Esőből havazás, langyosból fagy

2017. december 09. (szombat)

Erős szélre, csapadékra: esőre és hóra is készülni kell a hétvégén. Kezdetben 10 fok körüli maximumok lesznek, a hét végére viszont lehűlés érkezik, s napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Egy programdús év végén

Egy programdús év végén

2017. december 08. (péntek)

Mozgalmas évet tudhatnak maguk mögött Dunaújvárosi Epilepsziások Egyesületének tagjai, amit természetesen egy nagy ünnepséggel zártak a Római városrészi Közösségi Szolgáltató Pontban.

A karácsonyfa nem csak díszlet

A karácsonyfa nem csak díszlet

2017. december 08. (péntek)

Karácsony közeledtével a Bartók színház is felkészült az ünnepekre, az aula csütörtöktől egy szépen feldíszített fenyőfával várja a látogatókat, ami az Arany iskola kisdiákjai munkáját dicséri.

Nem kell felülni a rémhíreknek!

Nem kell felülni a rémhíreknek!

2017. december 05. (kedd)

Rémhír az a közösségi médiában terjedő állítás, hogy nem biztonságos az érintős (PayPass rendszerű) bankkártya - jelentette ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályának vezetője az ORFK és a Magyar Bankszövetség közös sajtótájékoztatóján kedden Budapesten.