Meghalt Stadler József

2017. november 21. (kedd) 15:46 - Vass Ádám

Hatvanhat éves korában elhunyt Stadler József, a kilencvenes évek egyik ikonikus vállalkozója, aki többek közt stadionjával, több száz milliós adócsalásaival, börtönbüntetésével került köztudatba, ahonnan azóta sem kopott ki.

Néhány napja az akasztói vállalkozóhoz mentőt kellett hívni, mert elájult a könyvbemutatóján. A mentőautóban kómába esett. Több mint egy hétig feküdt a dunaújvárosi kórház intenzív osztályán, halálhírért az ügyvédje erősítette meg - írja az origo.hu.

Stadler József Akasztótól nem messze, született 1951-ben. Eleinte juhászként dolgozott, majd gyapjúval, bőrrel, szőlővel és borral foglalkozott, később áttért a kereskedelemre, amihez igen jó érzéke volt. Kapcsolatai révén a rendszerváltás idején szinte mindennel kereskedett, méghozzá hatalmas sikerrel. Elsősorban a volt szovjet államokba szállított, a kilencvenes évek elején az éves árbevétele meghaladta az akkor még elképesztőnek számító tízmilliárd forintot is. Ekkor sokak elképedésére a Kiskőrös FC szponzoraként a csapat első osztályba való feljutásakor a nevezési díjuk mellé egy 22 ezer férőhelyes stadiont is épített nekik Akasztón. A baj nem sokkal később kezdődött, amikor az akasztói vállalkozó állítólag visszaigényelte az áfát Leonardo Az utolsó vacsora című freskója után is. Később azzal védekezett, hogy egy Leonardo nevű ukrán festő Utolsó táncmulatság című képéről van szó, aminek címét félrefordították.

Fotó:MTI

Első fokon kilenc évre ítélték, ezt két évre enyhítettek, amit Stadler József le is töltött. A börtönben egészségi állapota sokat romlott, szabadulása után nem tudott talpra állni pénzügyileg sem, hiába nyitott ruhaüzleteket és próbálta a stadiont helyreállítani. 2011-ben újra elítélték, ezúttal négy év tíz hónapra. Tavaly februárban szabadult, megtakarítása nem maradt, év végén pedig hasnyálmirigy-daganatot diagnosztizáltak nála. Peres ügyei azóta is sorra jelentek meg, idén márciusban első fokon újabb öt évre ítélték, ami ellen fellebbezett. Nemrég azonban - mint fentebb írtuk - a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházba került. November 21-én délután szervezete végleg feladta a harcot.

A rovat további hírei: Mozaik

30 fok, de nem kizárt az eső

30 fok, de nem kizárt az eső

2018. május 26. (szombat)

A hétvégén is többször várható zápor, zivatar, de marad a meleg, néhol 30 fokig is felmelegedhet a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos előrejelzéséből.

Zivatarokkal tarkított hetünk lesz

Zivatarokkal tarkított hetünk lesz

2018. május 21. (hétfő)

héten is folytatódik a változékony idő: a napsütés mellett többször várható zápor, zivatar. Ezzel együtt kissé melegszik a levegő, többfelé 25 Celsius-fok felett alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Eső áztatja a hosszú hétvégét

Eső áztatja a hosszú hétvégét

2018. május 19. (szombat)

Sok lesz a napsütés, de többször várható zápor, helyenként zivatar is a hosszú hétvégén. A hőmérséklet-maximumok továbbra is 20-25 fok körül alakulnak - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Aki lemarad, kimarad

Aki lemarad, kimarad

2018. május 16. (szerda)

Már csak kétezer bérlet maradt az idei Fezen Fesztiválra. A hetijeggyel bulizni vágyóknak csipkedniük kell magukat, hiszen már tavaly is elfogyott minden bérlet a fesztivál kezdete előtt egy hónappal.

Elindult a jegyértékesítés

Elindult a jegyértékesítés

2018. május 16. (szerda)

Már nem csak az online felületeken, hanem a város több pontján is elérhetőek a DUDIK fesztiválra szóló belépőjegyek.

Lehűlés jön sok csapadékkal

Lehűlés jön sok csapadékkal

2018. május 13. (vasárnap)

Csapadékosabb, szelesebb és hűvösebb idő várható a jövő héten. Többször várhatóak záporok, zivatarok, a maximumok pedig jellemzően inkább 20 fok körül, sőt több helyen az alatt alakulnak - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Magányosok mulatsága

Magányosok mulatsága

2018. május 13. (vasárnap)

A Magányosok Klubja tagjai május 12-én, szombaton 14 órától várták az érdeklődőket a Munkásművelődési Központba, egy zenés-táncos mulatságra. A rendezvényes Magyar Rózsa lépett fel.