Meghalt Stadler József

2017. november 21. (kedd) 15:46 - Vass Ádám

Hatvanhat éves korában elhunyt Stadler József, a kilencvenes évek egyik ikonikus vállalkozója, aki többek közt stadionjával, több száz milliós adócsalásaival, börtönbüntetésével került köztudatba, ahonnan azóta sem kopott ki.

Néhány napja az akasztói vállalkozóhoz mentőt kellett hívni, mert elájult a könyvbemutatóján. A mentőautóban kómába esett. Több mint egy hétig feküdt a dunaújvárosi kórház intenzív osztályán, halálhírért az ügyvédje erősítette meg - írja az origo.hu.

Stadler József Akasztótól nem messze, született 1951-ben. Eleinte juhászként dolgozott, majd gyapjúval, bőrrel, szőlővel és borral foglalkozott, később áttért a kereskedelemre, amihez igen jó érzéke volt. Kapcsolatai révén a rendszerváltás idején szinte mindennel kereskedett, méghozzá hatalmas sikerrel. Elsősorban a volt szovjet államokba szállított, a kilencvenes évek elején az éves árbevétele meghaladta az akkor még elképesztőnek számító tízmilliárd forintot is. Ekkor sokak elképedésére a Kiskőrös FC szponzoraként a csapat első osztályba való feljutásakor a nevezési díjuk mellé egy 22 ezer férőhelyes stadiont is épített nekik Akasztón. A baj nem sokkal később kezdődött, amikor az akasztói vállalkozó állítólag visszaigényelte az áfát Leonardo Az utolsó vacsora című freskója után is. Később azzal védekezett, hogy egy Leonardo nevű ukrán festő Utolsó táncmulatság című képéről van szó, aminek címét félrefordították.

Fotó:MTI

Első fokon kilenc évre ítélték, ezt két évre enyhítettek, amit Stadler József le is töltött. A börtönben egészségi állapota sokat romlott, szabadulása után nem tudott talpra állni pénzügyileg sem, hiába nyitott ruhaüzleteket és próbálta a stadiont helyreállítani. 2011-ben újra elítélték, ezúttal négy év tíz hónapra. Tavaly februárban szabadult, megtakarítása nem maradt, év végén pedig hasnyálmirigy-daganatot diagnosztizáltak nála. Peres ügyei azóta is sorra jelentek meg, idén márciusban első fokon újabb öt évre ítélték, ami ellen fellebbezett. Nemrég azonban - mint fentebb írtuk - a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházba került. November 21-én délután szervezete végleg feladta a harcot.

A rovat további hírei: Mozaik

Fokozatos lehűlés várható a hétvégén

Fokozatos lehűlés várható a hétvégén

2018. november 17. (szombat)

A hétvégén is folytatódik a száraz idő, vasárnap estig nem várható csapadék. Emellett fokozatos lehűlésre kell készülni, már 10 fok alatt alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Vége a novemberi tavasznak, jön a hó

Vége a novemberi tavasznak, jön a hó

2018. november 12. (hétfő)

A héten folytatódik a ködös, napközben jellemzően napos, száraz idő. A hét elején helyenként még akár 20 fok is lehet, aztán fokozatos lehűlés várható. Vasárnap néhol napközben is csak 6 fokig melegszik az idő, s ekkor helyenként akár hózápor is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Még mindig jó idő lesz hétvégén

Még mindig jó idő lesz hétvégén

2018. november 10. (szombat)

A hétvégén is száraz lesz az időjárás, az északkeleti megyékben tartós ködre is készülni kell. Komoly lehűlés továbbra sem várható: vasárnap néhol 20 fokos meleg is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

A retro filmsorozatok bűvöletében

A retro filmsorozatok bűvöletében

2018. november 06. (kedd)

Egyre népszerűbb a Munkásművelődési Központ által szervezett retro vetélkedő. Immár hatodik alkalommal csaptak össze a négyfős csapatok, hogy kiderüljön, melyikük tud többet a régi filmsorozatokról.

Vastag bírság a parlagfű miatt

Vastag bírság a parlagfű miatt

2018. november 06. (kedd)

Idén 3884 parlagfűfoltot derítettek fel, amelynek a nagysága 6548 hektár, és 150 millió forintnyi bírságot szabtak ki - összegezte az idei parlagfűszezont a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója.

Marad a novemberi tavasz

Marad a novemberi tavasz

2018. november 05. (hétfő)

A napsütés mellett többször várható eső, kissé mérséklődik a szokatlan meleg, de továbbra is többfelé lesznek 20 fok közeli értékek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.

Megdőlt a melegrekord

Megdőlt a melegrekord

2018. november 03. (szombat)

Újabb fővárosi és országos melegrekord dőlt meg szombaton - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.