Meghalt Stadler József

2017. november 21. (kedd) 15:46 - Vass Ádám

Hatvanhat éves korában elhunyt Stadler József, a kilencvenes évek egyik ikonikus vállalkozója, aki többek közt stadionjával, több száz milliós adócsalásaival, börtönbüntetésével került köztudatba, ahonnan azóta sem kopott ki.

Néhány napja az akasztói vállalkozóhoz mentőt kellett hívni, mert elájult a könyvbemutatóján. A mentőautóban kómába esett. Több mint egy hétig feküdt a dunaújvárosi kórház intenzív osztályán, halálhírért az ügyvédje erősítette meg - írja az origo.hu.

Stadler József Akasztótól nem messze, született 1951-ben. Eleinte juhászként dolgozott, majd gyapjúval, bőrrel, szőlővel és borral foglalkozott, később áttért a kereskedelemre, amihez igen jó érzéke volt. Kapcsolatai révén a rendszerváltás idején szinte mindennel kereskedett, méghozzá hatalmas sikerrel. Elsősorban a volt szovjet államokba szállított, a kilencvenes évek elején az éves árbevétele meghaladta az akkor még elképesztőnek számító tízmilliárd forintot is. Ekkor sokak elképedésére a Kiskőrös FC szponzoraként a csapat első osztályba való feljutásakor a nevezési díjuk mellé egy 22 ezer férőhelyes stadiont is épített nekik Akasztón. A baj nem sokkal később kezdődött, amikor az akasztói vállalkozó állítólag visszaigényelte az áfát Leonardo Az utolsó vacsora című freskója után is. Később azzal védekezett, hogy egy Leonardo nevű ukrán festő Utolsó táncmulatság című képéről van szó, aminek címét félrefordították.

Fotó:MTI

Első fokon kilenc évre ítélték, ezt két évre enyhítettek, amit Stadler József le is töltött. A börtönben egészségi állapota sokat romlott, szabadulása után nem tudott talpra állni pénzügyileg sem, hiába nyitott ruhaüzleteket és próbálta a stadiont helyreállítani. 2011-ben újra elítélték, ezúttal négy év tíz hónapra. Tavaly februárban szabadult, megtakarítása nem maradt, év végén pedig hasnyálmirigy-daganatot diagnosztizáltak nála. Peres ügyei azóta is sorra jelentek meg, idén márciusban első fokon újabb öt évre ítélték, ami ellen fellebbezett. Nemrég azonban - mint fentebb írtuk - a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházba került. November 21-én délután szervezete végleg feladta a harcot.

A rovat további hírei: Mozaik

Várostörténeti montázs a Rómain

Várostörténeti montázs a Rómain

2018. augusztus 16. (csütörtök)

Régi városképekből készült graffiti a Római városrész elején lévő kerítés falán.

Visszavonták a vörös kódot

Visszavonták a vörös kódot

2018. augusztus 14. (kedd)

Visszavonták a hőség miatt korábban kiadott vörös kód figyelmeztetést - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a kormány honlapján.

Riasztások a megyére!

Riasztások a megyére!

2018. augusztus 14. (kedd)

Több dunántúli megyében már másodfokú riasztásokat is kiadtak a heves zivatarok veszélye miatt. A következő órákban olyan zivatarok várhatók, amelyeket heves szél, nagyméretű jég kísérhet.

Nálunk rendezik meg az első Scoutland fesztivált

Nálunk rendezik meg az első Scoutland fesztivált

2018. augusztus 14. (kedd)

Idén már végképp bebizonyította a Szalki-sziget, hogy keresve sem találni jobb helyszínt egy tábornak, vagy fesztiválnak, ezúttal pedig a kettő keresztezéséből született első Scoutland fesztiválnak ad majd otthont a szabadstrand.

Nem adja fel a kánikula

Nem adja fel a kánikula

2018. augusztus 13. (hétfő)

Hétfőn sok napsütésre, kevés gomolyfelhőre számíthatunk csapadékra kicsi az esély. Országos hőség (30-35 fok) várható.

Véget ért a dinnyeszezon Fejérben

Véget ért a dinnyeszezon Fejérben

2018. augusztus 11. (szombat)

Véget ért a dinnyeszezon Fejér megyében, a nyár eleji sok csapadék, majd az azt követő hőség is megviselte a termést - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezete pénteken az MTI-vel.

Átmeneti enyhülés jön

Átmeneti enyhülés jön

2018. augusztus 11. (szombat)

A hétvégén néhol lehetnek záporok, zivatarok. A kánikula csak átmenetileg enyhül kissé, többfelé továbbra is 30 fok felett alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.