Országszerte hasít az újvárosi felsőoktatási modell

2017. november 13. (hétfő) 13:50 - Vass Ádám

A Hallgatói Sikerességet Támogató projekt 2012-ben indult az akkor még Dunaújvárosi Főiskolán, azóta rengeteg fejlesztésen és újításon is átesett, mára pedig egy olyan programmá nőtte ki magát, ami országszerte felkeltette a felsőoktatási intézmények figyelmét.

A HASIT projekt azzal a céllal indult, hogy csökkentse a hallgatók lemorzsolódását és támogassa őket abban, hogy sikeresen teljesítsék felsőoktatási tanulmányaikat. 2015-től már az Emberi Erőforrás Minisztérium Felsőoktatási Strukturaátalakítási Alapja is támogatja a projektet. Az első támogatott időszak legfontosabb része az AVATAR rendszer kidolgozása volt, ami a hallgatók pályafutását követi nyomon, valamint a szakmentori rendszer kialakítása és a hallgatói kompetenciák felmérése. A projekt második szakaszában, ekkor már a Dunaújvárosi Egyetemen elindult az AVATAR rendszer, ami azóta is sikeresen működik és tökéletesedik, finomítottak a szakmentori rendszeren, és elkezdték máshol is népszerűsíteni a HASIT projektet. Ennek eredményeképpen négy egyetemre is ellátogattak a DUE képviselői, ahol nagy örömmel fogadták a programot. A második fázis nagy sikerekkel ért véget a 2016-17-es évben, a hagyományoknak megfelelően pedig elindulhatott a következő, harmadik szakasz is.

Az előző évekhez hasonlóan az új szakasz ezúttal is az egyetem Tudományos Hetén indul, amihez kapcsolódóan egy konferenciát is tartottak hétfőn az 'A' épület előadótermében. A megnyitó előtt Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes elmondta, ennek a fázisnak a legfontosabb feladata az lesz, hogy támogassák a HASIT bevezetését abban a négy felsőoktatási intézményben, akik elkötelezettek, hogy együttműködnek az egyetemmel ebben a folyamatban. Mint mondta, ez számukra is egy tanulási folyamat lesz, hiszen minden intézmény belső működése más, így várhatóan közös gondolkozás eredménye lesz, hogy egyes intézmények hogyan tudnának a legeredményesebbek lenni a hallgatóik sikerességének támogatásában. Emellett folytatják körútjukat, ahol megismertetik a projektet máshol is, illetve nyitni szeretnének határon túli intézmények felé. Továbbá idén várhatóan elindul a HASIT-díj is, amit a legjobban teljesítő oktató, hallgató és külföldi hallgató kaphat meg.

Dr. Szabó Csilla Marianna, a Tanárképző Központ főigazgatója a hétfői előadásokkal kapcsolatban elmondta, a konferencia fókusza a különböző, újszerű felsőoktatási módszertanokon lesz. Elsőként a HÖOK képviselője mutatja be a témát hallgatói szemmel, majd szó esik a tanulási-módszertanokról és később konkrét példákat is bemutatnak majd. Végül az oktatók képzéséről, az új generációs kihívásokról és a HASIT eddigi fejlesztéseivel, eredményeivel foglalkoznak majd. 

A rovat további hírei: Oktatás

A mézes reggeli a legjobb kezdés

A mézes reggeli a legjobb kezdés

2018. november 16. (péntek)

A Móricz Zsigmond Általános Iskola idén is csatlakozott az Európai Mézes Reggeli elnevezésű programhoz, melynek keretében pénteken az egész iskola mézes kenyeret majszolt suli előtt.

A házi verseny után irány az országos megmérettetés

A házi verseny után irány az országos megmérettetés

2018. november 15. (csütörtök)

A Dunaújvárosi Egyetemen javában zajlik a Tudományos Hét. A hagyományoknak megfelelően féltávnál, szerdán rendezték meg a házi Tudományos Diákköri Konferenciát is, nagy sikerrel.

Az elektromobilitás mintavárosa lesz Dunaújváros

Az elektromobilitás mintavárosa lesz Dunaújváros

2018. november 14. (szerda)

A Modern Városok Program és az elektromobilitás címmel tartottak sajtótájékoztatót az egyetemen a Tudományos Hét keretén belül.

Vállalkozni kicsiben

Vállalkozni kicsiben

2018. november 13. (kedd)

Minden évben megrendezésre kerül a Rudas iskola egyik legnépszerűbb általános iskolásoknak szóló versenye, a Vállalkozni jó. Idén összesen tizennégy csapat küzdött az első helyért.

A jövőt kell építeni

A jövőt kell építeni

2018. november 13. (kedd)

A Dunaújvárosi Egyetemen már javában zajlik a Tudományos hét, aminek keddi napján pályaválasztási kiállításra került sor a régió fontos vállalati szereplőivel.

Márton napi irodalom

Márton napi irodalom

2018. november 13. (kedd)

Két rendezvénnyel indították a hetet a Móricz iskolában. A hétfői napon megemlékeztek a magyar  nyelv napjáról, illetve Márton napi ünnepséget is tartottak.

Hatalmas buli a továbbtanulás jegyében

Hatalmas buli a továbbtanulás jegyében

2018. november 09. (péntek)

Lezajlott a második alkalommal megrendezett Dunaújvárosi Szakképzés Napja a Dunaferr iskolában, amin idén is közel ezren vettek részt.