Országszerte hasít az újvárosi felsőoktatási modell

2017. november 13. (hétfő) 13:50 - Vass Ádám

A Hallgatói Sikerességet Támogató projekt 2012-ben indult az akkor még Dunaújvárosi Főiskolán, azóta rengeteg fejlesztésen és újításon is átesett, mára pedig egy olyan programmá nőtte ki magát, ami országszerte felkeltette a felsőoktatási intézmények figyelmét.

A HASIT projekt azzal a céllal indult, hogy csökkentse a hallgatók lemorzsolódását és támogassa őket abban, hogy sikeresen teljesítsék felsőoktatási tanulmányaikat. 2015-től már az Emberi Erőforrás Minisztérium Felsőoktatási Strukturaátalakítási Alapja is támogatja a projektet. Az első támogatott időszak legfontosabb része az AVATAR rendszer kidolgozása volt, ami a hallgatók pályafutását követi nyomon, valamint a szakmentori rendszer kialakítása és a hallgatói kompetenciák felmérése. A projekt második szakaszában, ekkor már a Dunaújvárosi Egyetemen elindult az AVATAR rendszer, ami azóta is sikeresen működik és tökéletesedik, finomítottak a szakmentori rendszeren, és elkezdték máshol is népszerűsíteni a HASIT projektet. Ennek eredményeképpen négy egyetemre is ellátogattak a DUE képviselői, ahol nagy örömmel fogadták a programot. A második fázis nagy sikerekkel ért véget a 2016-17-es évben, a hagyományoknak megfelelően pedig elindulhatott a következő, harmadik szakasz is.

Az előző évekhez hasonlóan az új szakasz ezúttal is az egyetem Tudományos Hetén indul, amihez kapcsolódóan egy konferenciát is tartottak hétfőn az 'A' épület előadótermében. A megnyitó előtt Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes elmondta, ennek a fázisnak a legfontosabb feladata az lesz, hogy támogassák a HASIT bevezetését abban a négy felsőoktatási intézményben, akik elkötelezettek, hogy együttműködnek az egyetemmel ebben a folyamatban. Mint mondta, ez számukra is egy tanulási folyamat lesz, hiszen minden intézmény belső működése más, így várhatóan közös gondolkozás eredménye lesz, hogy egyes intézmények hogyan tudnának a legeredményesebbek lenni a hallgatóik sikerességének támogatásában. Emellett folytatják körútjukat, ahol megismertetik a projektet máshol is, illetve nyitni szeretnének határon túli intézmények felé. Továbbá idén várhatóan elindul a HASIT-díj is, amit a legjobban teljesítő oktató, hallgató és külföldi hallgató kaphat meg.

Dr. Szabó Csilla Marianna, a Tanárképző Központ főigazgatója a hétfői előadásokkal kapcsolatban elmondta, a konferencia fókusza a különböző, újszerű felsőoktatási módszertanokon lesz. Elsőként a HÖOK képviselője mutatja be a témát hallgatói szemmel, majd szó esik a tanulási-módszertanokról és később konkrét példákat is bemutatnak majd. Végül az oktatók képzéséről, az új generációs kihívásokról és a HASIT eddigi fejlesztéseivel, eredményeivel foglalkoznak majd. 

A rovat további hírei: Oktatás

A tehetségek érdekében

A tehetségek érdekében

2018. április 26. (csütörtök)

Második alkalommal rendezték meg a Fejér Megyei Intézményvezetői Tehetségkonferenciát, hogy továbbképzési lehetőséget nyújtsanak a pedagógusoknak abban, miként segíthetik a tehetséges gyerekek fejlődését.

Változatlan a DUE népszerűsége

Változatlan a DUE népszerűsége

2018. április 24. (kedd)

Továbbra is változatlan a Dunaújvárosi Egyetem népszerűsége a felsőoktatásba jelentkezők körében. Idén is több mint kétezren (2016 fő) döntöttek úgy, hogy a DUE valamelyik képzésére jelentkeznek.

Fenntarthatósági Témahét a Dózsában

Fenntarthatósági Témahét a Dózsában

2018. április 23. (hétfő)

A szombati tehetségnappal kezdődött meg a Dózsa iskola Fenntarthatósági Témahete, melyen a környezettudatos életmód fontosságára igyekeznek felhívni a gyermekek figyelmét.

Tudják, mennyi az X

Tudják, mennyi az X

2018. április 20. (péntek)

A Bánki iskolában gyűltek össze csütörtök délután a matematika szerelmesei az Egyenletmegoldó párbaj idei fordulóján.

Kezdődik a felsőoktatási felvételivel kapcsolatos ügyintézés

Kezdődik a felsőoktatási felvételivel kapcsolatos ügyintézés

2018. április 19. (csütörtök)

A felsőoktatásba jelentkezők csütörtöktől érhetik el az ügyintézési funkciókat a felvi.hu honlapon, az E-felvételi rendszerében. Minden felvételiző ellenőrizheti és módosíthatja adatait, pótolhatja az esetleg még hiányzó dokumentumokat, és egy alkalommal az eredeti jelentkezési sorrendjét is megváltoztathatja a felületen - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

Mindent a problémás gyermekekért

Mindent a problémás gyermekekért

2018. április 17. (kedd)

Gyógypedagógiai szakmai napot tartotta a Dunaújvárosi Óvoda az Aranyalma Tagóvodában, ahol a bemutatkozott a Dunaújvárosi Gyógypedagógiai Munkaközösség és érdekes előadásokat is tartottak.

Mindenki informatikája

Mindenki informatikája

2018. április 16. (hétfő)

Már várják a jelentkezőket a Mindenki Egyeteme hatodik félévére, mely ezúttal az informatika világába kalauzolja el az érdeklődő, tanulni vágyó hallgatóságot, összesen öt előadáson keresztül.