Országszerte hasít az újvárosi felsőoktatási modell

2017. november 13. (hétfő) 13:50 - Vass Ádám

A Hallgatói Sikerességet Támogató projekt 2012-ben indult az akkor még Dunaújvárosi Főiskolán, azóta rengeteg fejlesztésen és újításon is átesett, mára pedig egy olyan programmá nőtte ki magát, ami országszerte felkeltette a felsőoktatási intézmények figyelmét.

A HASIT projekt azzal a céllal indult, hogy csökkentse a hallgatók lemorzsolódását és támogassa őket abban, hogy sikeresen teljesítsék felsőoktatási tanulmányaikat. 2015-től már az Emberi Erőforrás Minisztérium Felsőoktatási Strukturaátalakítási Alapja is támogatja a projektet. Az első támogatott időszak legfontosabb része az AVATAR rendszer kidolgozása volt, ami a hallgatók pályafutását követi nyomon, valamint a szakmentori rendszer kialakítása és a hallgatói kompetenciák felmérése. A projekt második szakaszában, ekkor már a Dunaújvárosi Egyetemen elindult az AVATAR rendszer, ami azóta is sikeresen működik és tökéletesedik, finomítottak a szakmentori rendszeren, és elkezdték máshol is népszerűsíteni a HASIT projektet. Ennek eredményeképpen négy egyetemre is ellátogattak a DUE képviselői, ahol nagy örömmel fogadták a programot. A második fázis nagy sikerekkel ért véget a 2016-17-es évben, a hagyományoknak megfelelően pedig elindulhatott a következő, harmadik szakasz is.

Az előző évekhez hasonlóan az új szakasz ezúttal is az egyetem Tudományos Hetén indul, amihez kapcsolódóan egy konferenciát is tartottak hétfőn az 'A' épület előadótermében. A megnyitó előtt Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes elmondta, ennek a fázisnak a legfontosabb feladata az lesz, hogy támogassák a HASIT bevezetését abban a négy felsőoktatási intézményben, akik elkötelezettek, hogy együttműködnek az egyetemmel ebben a folyamatban. Mint mondta, ez számukra is egy tanulási folyamat lesz, hiszen minden intézmény belső működése más, így várhatóan közös gondolkozás eredménye lesz, hogy egyes intézmények hogyan tudnának a legeredményesebbek lenni a hallgatóik sikerességének támogatásában. Emellett folytatják körútjukat, ahol megismertetik a projektet máshol is, illetve nyitni szeretnének határon túli intézmények felé. Továbbá idén várhatóan elindul a HASIT-díj is, amit a legjobban teljesítő oktató, hallgató és külföldi hallgató kaphat meg.

Dr. Szabó Csilla Marianna, a Tanárképző Központ főigazgatója a hétfői előadásokkal kapcsolatban elmondta, a konferencia fókusza a különböző, újszerű felsőoktatási módszertanokon lesz. Elsőként a HÖOK képviselője mutatja be a témát hallgatói szemmel, majd szó esik a tanulási-módszertanokról és később konkrét példákat is bemutatnak majd. Végül az oktatók képzéséről, az új generációs kihívásokról és a HASIT eddigi fejlesztéseivel, eredményeivel foglalkoznak majd. 

A rovat további hírei: Oktatás

Felvételi felkészítő

Felvételi felkészítő

2018. augusztus 16. (csütörtök)

Sikeresnek bizonyult, ezért ismét meghirdeti a Dunaújvárosi Egyetemen a felvételi felkészítő programját.

Szabó Magda lesz a Szilágyiból

Szabó Magda lesz a Szilágyiból

2018. augusztus 08. (szerda)

Mint arról már beszámoltunk, a Szilágyi Erzsébet Általános református iskola lesz. A tantestület döntése alapján, az iskola felveszi Szabó Magda Kossuth-díjas író, költő, műfordító nevét, tehát szeptembertől a Szilágyi iskola immár Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye lesz.

Mennyibe kerül az iskolakezdés?

Mennyibe kerül az iskolakezdés?

2018. augusztus 07. (kedd)

Egy gyermek iskolakezdésére a szülők többsége 20 ezer forintnál többet költ a Regio Játékkereskedelmi Kft. friss kutatása szerint.

A Dózsa iskola felújítása következik

A Dózsa iskola felújítása következik

2018. augusztus 04. (szombat)

Az önkormányzat három általános iskola energetikai felújítására nyert támogatást. Elsőször a Vasvári iskolát korszerűsítették 303 millió forintból, aztán végeztek a Petőfi iskola teljes energetikai felújításával, amely beruházás 259 millió forintból valósult meg. Most pedig a Dózsa iskolán a sor.

Adományokból épül a terápiás szoba

Adományokból épül a terápiás szoba

2018. augusztus 02. (csütörtök)

A tervek szerint a szeptemberi tanévkezdésre már átadhatják az új terápiás szobát a Móra iskolában. Ez egy olyan terápiás, relaxációs, készségfejlesztő helyiség, amelynek eszközeivel a gyerekek érzékszerveire hatnak.

Hétfő éjfélig lehet pótfelvételire jelentkezni

Hétfő éjfélig lehet pótfelvételire jelentkezni

2018. augusztus 01. (szerda)

Hétfő éjfélig jelentkezhetnek a pótfelvételi eljárásra azok, akik az általános eljárásban egyetlen általuk megjelölt főiskolára, egyetemre sem kerültek be, vagy idén nem jelentkeztek felsőoktatási képzésre - közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerdán az MTI-vel.

Kezdik a tankönyvek kiszállítását

Kezdik a tankönyvek kiszállítását

2018. július 31. (kedd)

Szerdán indul a 2018-19-es tanév tankönyveinek kiszállítása az iskolákba. Az alaprendelések 12,5 millió tankönyve augusztus végéig érkezik meg az intézményekbe - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) üllői raktárában tartott sajtótájékoztatón.