Országszerte hasít az újvárosi felsőoktatási modell

2017. november 13. (hétfő) 13:50 - Vass Ádám

A Hallgatói Sikerességet Támogató projekt 2012-ben indult az akkor még Dunaújvárosi Főiskolán, azóta rengeteg fejlesztésen és újításon is átesett, mára pedig egy olyan programmá nőtte ki magát, ami országszerte felkeltette a felsőoktatási intézmények figyelmét.

A HASIT projekt azzal a céllal indult, hogy csökkentse a hallgatók lemorzsolódását és támogassa őket abban, hogy sikeresen teljesítsék felsőoktatási tanulmányaikat. 2015-től már az Emberi Erőforrás Minisztérium Felsőoktatási Strukturaátalakítási Alapja is támogatja a projektet. Az első támogatott időszak legfontosabb része az AVATAR rendszer kidolgozása volt, ami a hallgatók pályafutását követi nyomon, valamint a szakmentori rendszer kialakítása és a hallgatói kompetenciák felmérése. A projekt második szakaszában, ekkor már a Dunaújvárosi Egyetemen elindult az AVATAR rendszer, ami azóta is sikeresen működik és tökéletesedik, finomítottak a szakmentori rendszeren, és elkezdték máshol is népszerűsíteni a HASIT projektet. Ennek eredményeképpen négy egyetemre is ellátogattak a DUE képviselői, ahol nagy örömmel fogadták a programot. A második fázis nagy sikerekkel ért véget a 2016-17-es évben, a hagyományoknak megfelelően pedig elindulhatott a következő, harmadik szakasz is.

Az előző évekhez hasonlóan az új szakasz ezúttal is az egyetem Tudományos Hetén indul, amihez kapcsolódóan egy konferenciát is tartottak hétfőn az 'A' épület előadótermében. A megnyitó előtt Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes elmondta, ennek a fázisnak a legfontosabb feladata az lesz, hogy támogassák a HASIT bevezetését abban a négy felsőoktatási intézményben, akik elkötelezettek, hogy együttműködnek az egyetemmel ebben a folyamatban. Mint mondta, ez számukra is egy tanulási folyamat lesz, hiszen minden intézmény belső működése más, így várhatóan közös gondolkozás eredménye lesz, hogy egyes intézmények hogyan tudnának a legeredményesebbek lenni a hallgatóik sikerességének támogatásában. Emellett folytatják körútjukat, ahol megismertetik a projektet máshol is, illetve nyitni szeretnének határon túli intézmények felé. Továbbá idén várhatóan elindul a HASIT-díj is, amit a legjobban teljesítő oktató, hallgató és külföldi hallgató kaphat meg.

Dr. Szabó Csilla Marianna, a Tanárképző Központ főigazgatója a hétfői előadásokkal kapcsolatban elmondta, a konferencia fókusza a különböző, újszerű felsőoktatási módszertanokon lesz. Elsőként a HÖOK képviselője mutatja be a témát hallgatói szemmel, majd szó esik a tanulási-módszertanokról és később konkrét példákat is bemutatnak majd. Végül az oktatók képzéséről, az új generációs kihívásokról és a HASIT eddigi fejlesztéseivel, eredményeivel foglalkoznak majd. 

A rovat további hírei: Oktatás

Iskolai kishírek

Iskolai kishírek

2018. január 22. (hétfő)

Szorosabb kapocs Vukovárral, a Leghosszabb Éjszaka, kultúra-verseny - iskolai kishíreink egy csokorban.

Elengedés és búcsú a szalagavatón

Elengedés és búcsú a szalagavatón

2018. január 20. (szombat)

A Rudas iskola is megtartotta a szalagavató bálját, ami mint mindig, ezúttal is rendkívül látványosra sikeredett. Természetesen a végzősök és a táncok is szépek voltak, de a showt óriási meglepetésre az igazgató lopta el.

Mátyás királyból ötös

Mátyás királyból ötös

2018. január 19. (péntek)

Mátyás királyról szóló szöveget dolgoztak fel a gyermekek a Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola által megrendezett tankerületi szövegértő versenyen.

Játékszobák a suliban

Játékszobák a suliban

2018. január 19. (péntek)

A Tesco adományából és a szülők, diákok, pedagógusok összefogásából egy Inkluzív Centrumot alakítottak ki a Petőfi iskolában.

Szombaton központi írásbeli!

Szombaton központi írásbeli!

2018. január 16. (kedd)

Szombaton tartják a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáit a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákoknak - közölte az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-vel. 

A libbenő báli ruhák estéje

A libbenő báli ruhák estéje

2018. január 12. (péntek)

Minden végzős diák büszkén feszített mellkasán a Lorántffy iskola szalagjával pénteken délután a Dózsa Mozicentrumban, mikor végre ők is feltűzhették az érettségizőknek járó kiegészítőt. És pont a divat- és stílustervező szakot is kínáló iskola diákjai ne lettek volna csinosak?

Felvételizők hétvégéje

Felvételizők hétvégéje

2018. január 11. (csütörtök)

A felvételi eljárásról, a pályaválasztás dilemmáiról és a felsőoktatási tanulmányok finanszírozási lehetőségeiről is szó lesz a felvételizők hétvégéjén, január 13-14-én - közölte a programot szervező Diákhitel Központ az MTI-vel.