Országszerte hasít az újvárosi felsőoktatási modell

2017. november 13. (hétfő) 13:50 - Vass Ádám

A Hallgatói Sikerességet Támogató projekt 2012-ben indult az akkor még Dunaújvárosi Főiskolán, azóta rengeteg fejlesztésen és újításon is átesett, mára pedig egy olyan programmá nőtte ki magát, ami országszerte felkeltette a felsőoktatási intézmények figyelmét.

A HASIT projekt azzal a céllal indult, hogy csökkentse a hallgatók lemorzsolódását és támogassa őket abban, hogy sikeresen teljesítsék felsőoktatási tanulmányaikat. 2015-től már az Emberi Erőforrás Minisztérium Felsőoktatási Strukturaátalakítási Alapja is támogatja a projektet. Az első támogatott időszak legfontosabb része az AVATAR rendszer kidolgozása volt, ami a hallgatók pályafutását követi nyomon, valamint a szakmentori rendszer kialakítása és a hallgatói kompetenciák felmérése. A projekt második szakaszában, ekkor már a Dunaújvárosi Egyetemen elindult az AVATAR rendszer, ami azóta is sikeresen működik és tökéletesedik, finomítottak a szakmentori rendszeren, és elkezdték máshol is népszerűsíteni a HASIT projektet. Ennek eredményeképpen négy egyetemre is ellátogattak a DUE képviselői, ahol nagy örömmel fogadták a programot. A második fázis nagy sikerekkel ért véget a 2016-17-es évben, a hagyományoknak megfelelően pedig elindulhatott a következő, harmadik szakasz is.

Az előző évekhez hasonlóan az új szakasz ezúttal is az egyetem Tudományos Hetén indul, amihez kapcsolódóan egy konferenciát is tartottak hétfőn az 'A' épület előadótermében. A megnyitó előtt Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes elmondta, ennek a fázisnak a legfontosabb feladata az lesz, hogy támogassák a HASIT bevezetését abban a négy felsőoktatási intézményben, akik elkötelezettek, hogy együttműködnek az egyetemmel ebben a folyamatban. Mint mondta, ez számukra is egy tanulási folyamat lesz, hiszen minden intézmény belső működése más, így várhatóan közös gondolkozás eredménye lesz, hogy egyes intézmények hogyan tudnának a legeredményesebbek lenni a hallgatóik sikerességének támogatásában. Emellett folytatják körútjukat, ahol megismertetik a projektet máshol is, illetve nyitni szeretnének határon túli intézmények felé. Továbbá idén várhatóan elindul a HASIT-díj is, amit a legjobban teljesítő oktató, hallgató és külföldi hallgató kaphat meg.

Dr. Szabó Csilla Marianna, a Tanárképző Központ főigazgatója a hétfői előadásokkal kapcsolatban elmondta, a konferencia fókusza a különböző, újszerű felsőoktatási módszertanokon lesz. Elsőként a HÖOK képviselője mutatja be a témát hallgatói szemmel, majd szó esik a tanulási-módszertanokról és később konkrét példákat is bemutatnak majd. Végül az oktatók képzéséről, az új generációs kihívásokról és a HASIT eddigi fejlesztéseivel, eredményeivel foglalkoznak majd. 

A rovat további hírei: Oktatás

Lámpás séta Szent Márton napon

Lámpás séta Szent Márton napon

2017. november 18. (szombat)

A Pentelei Waldorf Általános Iskola Szent Márton-napi ünnepségre invitálta a diákokat és szüleiket pénteken délután, ahol forró tea és finom kalács is várta a résztvevőket.

Szoros verseny, színvonalas előadások

Szoros verseny, színvonalas előadások

2017. november 16. (csütörtök)

A Dunaújvárosi Egyetemen lezajlott a házi Tudományos Diákköri Konferencia hat szekcióban, magyar és angol nyelven is, melyre összesen 39 dolgozat érkezett.

Állj pályára!

Állj pályára!

2017. november 14. (kedd)

Pályaválasztási kiállítás nyílt a Dunaújvárosi Egyetemen a Fejér Megyei Kormányhivatal szervezésében kedden, a Tudomány Hetének részeként.

Megújult a Dózsa iskola tornaterme!

Megújult a Dózsa iskola tornaterme!

2017. november 14. (kedd)

Az őszi szünet után nagy meglepés várta a Dózsa György Általános Iskola tanulóit, akik nagy örömmel vették birtokukba a megújult tornatermet.

Megnézni, kipróbálni, megkóstolni mindent

Megnézni, kipróbálni, megkóstolni mindent

2017. november 11. (szombat)

Először került megrendezésre a Szakképzés Napja, ahol a Centrum mind a hét tagintézménye egy helyen engedett bepillantást a náluk folyó munkába, amire iskolások százai voltak kíváncsiak pénteken.

Nagyköveti látogatás az egyetemen

Nagyköveti látogatás az egyetemen

2017. november 10. (péntek)

Együttműködési lehetőségekről tárgyalt a Dunaújvárosi Egyetem rektora és Chile nagykövete.

A képzés a tehetséggondozásról szól

A képzés a tehetséggondozásról szól

2017. november 09. (csütörtök)

A Széchenyi Gimnázium nyolcosztályos diákjai újabb sikeres megmérettetésen vettek részt, amikor legtöbben dobogós helyen végeztek a Bolyai Országos Matematika Csapatversenyen.