Dunaújváros Hetilap

2017 legfontosabb városi eseményei

Molnár Emese - 2017. december 31. 18:23

Összeállításunkban röviden bemutatjuk mi is történt a városban 2017-ben. Havi bontásban a legfontosabb helyi események.

Január

Hosszú várakozás után, ám annál szeretetteljesebb fogadtatásban, január 5-én 14:08-kor megszületett az év első dunaújvárosi babája, Csorba Lora Julianna. Az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Carissa Kupa a Dunaferr-Vasas győzelmével zárult, a jótékonysági sportrendezvényen (az önkormányzat kiegészítésével) egymillió forint gyűlt össze a Dunaújvárosi Mentőállomás számára.

Február

A magyar-orosz vezetői egyeztetésen szóba került a paksi atomerőmű bővítése és a Dunaferr is. Utóbbi esetében bejelentették, a tavalyi 20 millió eurós fejlesztésnél is nagyobb összegben fognak ismét beruházást végrehajtani. Városunkba látogatott Cserna Gábor polgármester meghívására dr. Gordan Girlic Radman, Horvátország budapesti nagykövete, hogy a várossal való együttműködésről tárgyaljon.

Március

A Dunaújvárosi Egyetem szenátusi ülésén további öt évre újraválasztották rektori tisztségében dr. András Istvánt, aki 2012 óta rektora a felsőoktatási intézménynek. Ebben a hónapban Bosznia-Hercegovina nagykövete, Aleksandar Dragicevic is ellátogatott városunkba, hogy egy Dunaújvároshoz hasonló bosnyák településsel való kapcsolat kialakításáról tárgyaljon Cserna Gábor polgármesterrel.

Április

Egy éve indult a Dunaújváros Kenyere akció, ez idő alatt több mint alatt több, mint kétmillió forint adomány gyűlt össze jótékony célra. A kolozsvári tornász Európa-bajnokság egyéni összetett versenyében Kovács Zsófia a dobogó második fokára állhatott, a Dunaferr SE versenyzője történelmet írt. A Szakma Sztár Fesztiválon első helyet ért el Váry Viktória, a Lorántffy diákja a bőrdíszművesek között.

Május

Az 57. Velencei Biennálén hazánkat egy dunaújvárosi művész, a Munkácsy-díjas Várnai Gyula képviselte Peace on Earth! (Békét a világnak!) című kiállításával. Több, mint hét perces vastaps és álló ováció kísérte a Valahol Európában című musical bemutatóját a Bartók színházban. A Nagy Családi Hétvégén világrekordot is felállítottak: 11 napon kerestül végeztek újraélesztést egy ambu babán.

Június

Újabb római kori feliratos, faragott kövek kerültek elő a Duna medréből a tavaly felfedezett több, mint tízezer négyzetméteres kiterjedésű víz alatti építményrendszer romjaiból a Szalki-szigetnél. Több ezren tomboltak a kilencedik alkalommal megrendezett DUDIK-fesztiválon. Folyamatos fejlesztéseket hajtanak végre városszerte, elkészültek az új parkolók a Kodály utcában is.

Július

Egy új esetkocsit kapott a Dunaújvárosi Mentőállomás. Harmadik alkalommal rendezték meg a Szalki-szigeten a Rockmaratont, a zenei fesztivál Dunaújvárosban már otthonra talált. A szigeten rendezték meg (egyidőben a halászléfőző versennyel) az országos strandröplabda bajnokság egyik fordulóját, ennek érdekében az önkormányzat felújította, szabványosította a két homokos sportpályát.

Augusztus

Dunaújváros és a horvátországi Vukovár testvérvárosi kapcsolatot kíván kialakítani, erről szándéknyilatkozatot írt alá Cserna Gábor polgármester és Marijan Pavliček alpolgármester. Tíz országból nyolcvanegy ifjú pilóta érkezett a szabadstrandon megrendezett motorcsónak világbajnokságra. Az önkormányzat mintegy 400 millió forint saját forrásból elkezdte felújítani a város legforgalmasabb útszakaszait.

Szeptember

Szeptember 1-től a város tulajdonába kerül az egykori élményfürdő. Mintegy négymilliárd forintból felújítják az uszodával egyetemben. Zöld utat kapott a kormánytól a kézilabdacsarnok felújítása, a 6 milliárd forintból megvalósuló beruházást kiemelt jelentőségűnek nyilvánították. Több, mint ötszáz millió forint értékű fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt egy esztendőben a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum.

Október

A lengyelországi Leszno város vezetésével egy partnerségi szándéknyilatkozatot írt alá Dunaújváros. Bejelentették, hogy megkezdődik az M8-as gyorsforgalmi út előkészítése, mely az M7-es autópálya és a 710-es főút új csomópontjától a dunaújvárosi Pentelei-hídig, onnan Kecskemétig húzódik majd. A Dunaújvárosért Díjat az idén 65 éves Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes kapta.

November

Negyven éves munkásság felölelő, retrospektív életmű-kiállítása nyílt Gombos István ötvös- és iparművésznek. Kormányhatározat alapján kétmilliárd forintból költözhet a múzeum a Mondbach kúriába. Horváth Tamás nyerte a TV2 Szárban Sztár című műsorát. Cserna Gábor polgármester bejelentette, jövőre újranyit a technikumi kisposta. Kiss Ádám személyében új kancellárja van az egyetemnek.

December

Számos felújítás, beruházás valósult meg ebben az esztendőben, jelenleg is futó projekt például a Vasvári iskola energetikai beruházásra 303 millió forintból, a Zöld Város projekt egymilliárd forintból valósul meg. Az ünnep jegyében rengeteg jótékonysági akciót szerveztek városszerte. Támogatások által a Szent Pantaleon Kórház megvásárolhatta az újszülöttek számára alkalmas melegítő- és újraélesztő asztalt.

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.