Elindult a karrierprogram

Vass Ádám - 2017. december 13. 18:00

A Dunaferr iskola autószerelő szakos diákjai az országban szinte egyedülálló módon vehetnek részt a Ford Közép-és Kelet-Európai Kft.-vel, valamint dunaújvárosi Autó Máté Kft.-vel kialakított karrierprogramján.

Mint azt Zemankó Zoltán, a Dunaferr iskola igazgatói feladatokat ellátó oktatási igazgatóhelyettese elmondta, szeptember közepén új együttműködési megállapodás jött létre a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum, a Dunaferr iskola és a Ford között, ami lehetőséget ad a diákoknak megismerni az autógyár által használt innovatív technikákat, elősegítve ezzel gyakorlati képzésüket. A program azóta már a megvalósulás szakaszába lépett. A tanulók jelenleg e-learning tananyagon keresztül sajátítják el az elméleti ismeretek egy részét, a pedagógusok pedig tanári workshop-ok keretén belül bővítik szaktudásukat. A program következő eleme kihelyezett tanórákat foglal magában. Ennek során az autószerelő tanulók gyakorlatorientált elméleti tudást kaphatnak az Autó Máté Kft. dunaújvárosi szervizében, a tanórát pedig a Ford szakoktatói tartják.

Az első ilyen óra szerdán volt, amelyen két osztály vett részt. Hingyi László önkormányzati képviselő elmondta, két évvel ezelőtt került szóba először egy, az önkormányzattal való megállapodás az az Autó Máté Kft-vel, elsősorban a szakképzett munkaerő utánpótlás reményében.

- Ennek a több éves munkának egy újabb mérföldkövéhez értünk, hiszen a Ford szakemberei új motorral, és az új technológiával érkeztek, amin az autószerelő diákok tanulhatják a szakmát közvetlen közelről, fel tudják tárni a problémákat. Örömmel látom, hogy ilyen sok diák eljött, és részt vesz a kurzuson, biztosítva ezzel számukra a szakmunkás képzést- mondta Hingyi László, és hozzátette, érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, és ezt a szakmát választani, hiszen az autóipar egy folyamatosan fejlődő, innovatív terület.  

A Ford képviselői szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a végzős diákok nem feltétlenül ismerik a korszerű technikákat, és az iskolából kikerülő tanulók száma sem volt mindig elegendő, hogy a szervizek utánpótlását biztosítani tudják. A szakemberhiány manapság általános probléma, ezért kötötték az együttműködést a dunaferres diákokkal is, akiknek életszerű, kihelyezett tanórákat tartanak, ezzel is elősegítve a megfelelő képzésüket.

A rovat további hírei: Oktatás

Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

2024. ápr. 23.

A rajztanítás, vizuális nevelés terén elért eredményeiért a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete (MROE) elismerését, az Alma-díjat vehette át a napokban Lukács János, az Arany János Általános Iskola nyugalmazott oktatója. Szeretettel gratulálunk!

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

2024. ápr. 21.

Tartalmas előadássorozatnak adott otthont a Waldorf iskola a napokban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Harmóniában Minden Nap című rendezvényen többek között a család, az egészség kérdéseivel foglalkoztak. Hangkép.

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

2024. ápr. 20.

A témáról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése: különleges seregszemle helyszíne volt a Csillagvirág Tagóvoda. Több mint két évtizedes hagyományt folytattak a költészet napjára időzítve – 10 tagóvoda résztvevői meséltek a városi találkozón, csodavilágot varázsolva!

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

2024. ápr. 10.

Az ismerkedés és a megismerés nagyon fontos állomásai voltak a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben tartott foglalkozások, derül ki a DSTV összegzéséből. Várhatóan 320-340 kisgyermek kerül ősztől a rendszerbe. Hangkép.

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

2024. ápr. 09.

Minden oktatási intézmény igyekszik bemutatkozni a leendő elsősök és szüleik számára, hogy amint aktuális lesz a beiratkozás, már ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy jól döntött. Ennek apropóján látogatott a DSTV stábja a Szent Pantaleimon iskolába. Hangkép.

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

2024. ápr. 03.

Idén is várta a leendő elsősöket és szüleiket a Petőfi Sándor Általános Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény vezetése és kollektívája négy részből álló programsorral rukkolt ki a beiskolázás előtt. Hangkép.

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.