Dunaújváros Hetilap

Harminchárom millió forint a közbiztonság növelésére

Molnár Emese - 2017. december 14. 15:13

Az év utolsó ülését tartotta csütörtökön városunk közgyűlése. Az ünnepi hangulat jegyében a Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület táncosai, a Búzavirág Dalkör, a Móricz iskola kórusa készült karácsonyi műsorral, majd ezután átadták a Dunaújváros Egészségügyéért díjakat. Ezt követően a képviselők megkezdték a döntéshozói munkát, mintegy 65 napirendi pontról tárgyaltak.

A kézilabda akadémia (sportcsarnok) beruházás megvalósításával kapcsolatban szükség volt újabb döntések meghozatalára. Mint azt Cserna Gábor polgármester elmondta, december 15-én kerülhet aláírásra a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal a végleges támogatási szerződés.

Számos pályázati, fejlesztésekhez kapcsolódó döntések is napirenden szerepeltek. Így például, elkészíttetik a DVG Zrt-vel a Mondbach kúria átalakításáról, a múzeum költöztetéséről szóló engedélyes- és kiviteli terveket. Konzorciumot alakítanak a Dunaújvárosi Kistérségi Turisztikai Nonprofit Kft-vel és DV N Dunaújvárosi Városfejlesztési Nonprofit Zrt-vel annak érdekében, hogy együtt nyújtsanak be támogatási kérelmet a “Helyi identitás és kohézió erősítése” című kiírásra. Ezzel a pályázattal közösségépítő-fejlesztő programokra lehet forrást nyerni.

A Városháza tér mögötti játszótér üzemeltetését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat végzi, és az év vége miatt szükség volt a jövő évi működtetésről határozni. A közgyűlés mintegy 10,5 millió forintot biztosít a szolgálatnak az üzemeltetésre a következő évre. Szintén az év végén lejáró szerződés miatt határoztak arról is a képviselők, hogy a Dunanett Nonprofit Kft-nek 22 millió forintot biztosítanak a közterületi hulladékgyűjtő edények ürítésére, a DVG Zrt-nek pedig 215 millió forintot (jövő év első negyedévére) olyan közszolgáltatási feladatokra, mint például parkfenntartás, hő- és síkosságmentesítés, köztéri szemetesek, műtárgyak karbantartása.

  

Az önkormányzat pályázni kíván egy helyi komposztáló telep létesítésére. A napirend alapján a papírgyár mögötti területen építenék fel a telepet, a költségbecslés alapján mintegy 300 millió forintból. A mostani ülésen arról határoztak, hogy a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-vel közös konzorciumban nyújtják be a pályázatot.

Újabb kamerákkal bővítenék a térfigyelő rendszert. A tizenhárom kamera beszerzésére, telepítésére 33 millió forintot különítettek el, a közbeszerzésre pedig három cégtől kérnek be árajánlatot.

Szintén három cégtől kérnek árajánlatot a rágcsálók, valamint a fürkészdarázs elleni védekezési munkálatokra. Ennek költségére mintegy 57 millió forintot különítenek el, két évre vonatkozóan.

Az Apáczai Csere János út melletti sétányhoz világítást építtetnek ki. A kiviteli tervdokumentációk már megvannak hozzá, a munkálatot a DVG Zrt. fogja elvégezni 2,9 millió forintból. A polgármesteri hivatal „C” épületének tetőszigetelésére 15 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek.

Felülvizsgálták a Dunaújvárosi Evangélikus Egyházközséggel még 1999-ben kötött együttműködési megállapodást a templomi koncertekről. Mivel az utóbbi időkben csökkent a koncertek száma, ezért az új határozatban az évi hat koncerthez ötszázezer forint támogatást biztosítanak.

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány a XXII. Csángó Bál megszervezéséhez támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz. A közgyűlés év, mint év hozzájárul a rendezvényhez, és most 400 ezer forint támogatásról határoztak. Az alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség 2018. február 10-én rendezi meg a bált a budapesti Millenáris Parkban.

Pető Zsolt, a Dunaferr SE Kajak-Kenu és Sárkányhajó Szakosztályának elnöke is támogatási kérelemmel fordult a közgyűléshez. A szakosztály központi helyszínén, a csónakházban mintegy 92 millió forint értékben szeretnének fejlesztéseket véghez vinni (belső átalakítások, az épületgépészet és a vizesblokk felújítása). Ehhez a Magyar Kajak-Kenu Szövetség 65 millió forintot biztosít, a szükséges önkormányzati rész 27 millió forint. A képviselők támogatták a kérelmet.

A Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. menetdíj módosításról és az idei év várható költség mutatóról nyújtott be javaslatot a közgyűléshez. Utóbbi alapján a nullszaldós eredmény eléréséhez 266 millió forint önkormányzati hozzájárulás szükséges 2017-ben. A képviselők nem támogatták a tarifaemelést. Az önkormányzat az autóbusszal végzett helyi menetrend szerinti személyszállítási közszolgáltatás ellátásával kapcsolatos pályázati kiírás elkészítésével a Mobilissimus Kft.-t bízta meg. A társaság elkészítette a kiírását, amelynek tartalmáról és a meghirdetéséről határoztak a képviselők a mostani ülésen.

A rovat további hírei: Közélet

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.