Dunaújváros Hetilap

Kiemelt kormányzati cél

Molnár Emese - 2017. december 7. 17:05

A nyugdíjasokat érintő kormányzati intézkedésekről, többek között a nyugdíjprémiumról, az Erzsébet-utalványokról, a nyugdíjak emeléséről tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor polgármester és dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője.

Cserna Gábor úgy fogalmazott, a Fidesz-KDNP kormány a nyugdíjasok életkörülményeinek javítását mindig is fontosnak tartotta, és azok, akik az országot építették, akik a várost alapították náluk mindig kiemelkedő helyen szerepeltek, ellentétben például az MSZP-vel, amely elvett a nyugdíjasoktól, vagy a Jobbikkal, amely megsértette őket. A polgármester hangsúlyozta, mivel a gazdaság jól teljesített az elmúlt években, így most először nyílt lehetőség úgynevezett nyugdíjprémium kifizetésére, összességében 30 milliárd forint értékben, amelyben mintegy 2,7 millió idős polgár részesült. Megkezdték a karácsonyi Erzsébet-utalványok kézbesítését is. A tízezer forintos utalványokat jövő év végéig használhatják fel a nyugdíjasok. Cserna Gábor arról is beszámolt, hogy a Magyar Közlönyben már megjelent az a határozat, mely alapján jövőre 3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Dunaújváros tekintetében hozzátette, immár hét éve él az a rendelet, amellyel a dunaújvárosi nyugdíjasok ötezer forintos önkormányzati támogatásban részesülnek karácsony alkalmával. Erre a támogatásra jelenleg 11.593 személy jogosult, amelyhez 58 millió forintot biztosít a város.

Dr. Galambos Dénes azzal kezdte, a kormány kiemelt célja, hogy a nyugdíjasok is érezzék az ország, a gazdaság erősödését. Ez három fő intézkedésben nyilvánul meg, a nyugdíjak emelésében, az Erzsébet-utalványokban, és az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésében. Az országgyűlési képviselő megerősítette, Magyarország történetében először nyílt lehetőség nyugdíjprémium kifizetésére, és jövőre 3 százalékkal fognak emelkedni a nyugdíjak. Az év során folyamatosan figyelemmel kísérték az alapvető élelmiszerek áfájának alakulását, a tej, a tojás és a baromfi mellett januártól a hal áfája is csökkenni fog. Dr. Galambos Dénes beszélt a nyugdíjas szövetkezetek jelentőségéről is. Mint mondta, ezzel a kormány lehetőséget kínál a nyugdíjas korúaknak arra, hogy a nyugdíj mellett is dolgozhassanak, ha kedvet éreznek hozzá, kedvező adózás mellett (mindössze 15 százalékos járulék megfizetésével, és a nyugdíjról való lemondás nélkül). Örömmel beszélt arról, hogy egyre több nyugdíjas szövetkezet jön létre, így több lehetőség közül választhatnak az idősek.

 

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.