Dunaújváros Hetilap

Orbán: újabb támadás előtt állunk

doszerk - 2017. december 22. 12:12

Akik a kötelező kvótát szorgalmazzák, azok márciusban, a következő uniós csúcson is próbálkozni fognak, ezért újabb támadás előtt áll Magyarország - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken.

Az eredeti terv az volt, hogy a decemberi miniszteri csúcson alapvető döntéseket hoznak a bevándorláspolitikát illetően; ez tartalmazta volna azt is, hogy az Európai Unió területére érkezett, illetve beszállított migránsokat szétosztják akkor is, ha a tagállamok ezt nem akarják. Ez nem egy állandó mechanizmus lenne, de ha magas a bevándorlók száma, akkor életbe lépne ez a rendszer. Ezt kellett megakadályozni – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, kiemelve, hogy éppen ezért is kérte a kormány a nemzeti konzultációban való részvételt.

A kormányfő rámutatott: Magyarország álláspontjának súlyt adott a nemzeti konzultációban részt vevő több mint 2,3 millió ember véleménye.

A miniszterelnök köszönetet mondott a konzultációban résztvevőknek. Orbán Viktor hozzátette, mások meggyőzésében egyelőre nem járt sikerrel Európában, a kvótát szorgalmazók száma változatlan, akik a márciusban esedékes következő csúcson ismét érvelni fognak álláspontjuk mellett. Csupán időt nyertünk, de “aki időt nyer, életet nyer”. Európában az elmúlt időszak választásain rendre a bevándorlást korlátozni kívánók erősödtek – mutatott rá a kormányfő, hozzátéve: arra számít, hogy ez folytatódni fog.

Akik a multikultit képviselik, folyamatosan gyengülnek a nemzeti választásokon – húzta alá Orbán Viktor. Arról is beszélt, hogy Franciaországban elsöpörték a politikai elitet, hogy mit választottak pontosan helyette, még senki nem tudja, hiszen az új elnök most mutatja be a terveit. Ausztriában nyilvánvaló a helyzet: a világ tudomásul vette, hogy ez az új élet rendje.Németországban pedig a bevándorlás kérdése megváltoztatta a politikai viszonyokat – fűzte hozzá.

Egész Európát védjük

Orbán Viktor kiemelte, hogy Magyarország a déli határainál egész Európát védi: ebben az V4-ek és az osztrákok segítettek – más nem. Az anyagi teherből sem vállalt részt senki sem, miközben több ezer új rendőrt és határőrt kellett szolgálatba állítani és fizikai határvédelmet kellett kialakítani. Ezt mind a magyar állampolgárok adójából és költségvetésből tettük – fogalmazott a miniszterelnök. Magunkra hagytak bennünket tehát. Ők azért ülnek nyugalomban a kontinens belsejében, mert mi védjük őket – húzta alá Orbán Viktor, kiemelve, hogy ez az álláspont nem csak Magyarországé, hanem a V4-es országoké is.

Fotó:MTI

Most úgy döntöttünk, jelentősebb pénzügyi segítséget nyújtunk Olaszországnak; minden elemzés azt mondja, hogy a következő években sok tízmilliós mozgás indul meg vagy erősödik fel Afrikából Európa irányába, ennek egyik útvonala Olaszországon vezet. Ezt le kell zárni és Olaszországot meg kell védeni. Ha Olaszországot nem tudjuk megvédeni, Európát sem tudjuk – szögezte le Orbán Viktor.

Ha valaki megtámadja Lengyelországot, az megtámadja egész Közép-Európát – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta: a magyar nemzet érdeke is, hogy szolidáris legyen a lengyelekkel, és világossá tegye, semmilyen uniós büntetés nem valósulhat meg velük szemben. A kormányfő méltánytalannak és igazságtalannak nevezte az Európai Unió eljárását, és leszögezte: Lengyelország nélkül nincs erős Közép-Európa. A lengyelek elsöprő többsége a bevándorlásról ugyanúgy gondolkodik, mint a magyarok – fűzte hozzá.

Rámutatott arra is: Lengyelországba tízezer szám érkeztek migránsok a volt szovjet területekről, és több mint egymillió ukrán is, ezt azonban az unió, “amely mindent egy kaptafára akar ráhúzni”, nem veszi figyelembe.

Csak azt tartja problémának, amely a nyugati országok számára probléma – mondta Orbán Viktor.

A rovat további hírei: Közélet

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról.