Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ünnepre békült ország

Várkonyi Balázs - 2017. december 17. 9:03

Várom a közelgő ünnepet. A nyugalmát. A csöndet. Az egymásnak tiszteletet adó figyelmet. Naiv ember álma lenne? Vagy a közélet zaja uralja majd a legmeghittebb napokat is? Remélem, nem. Tán sutba tudjuk dobni a harci jelvényeket, elnémulnak az ünnepet tisztelni nem tudó önérvényesítők. A többség méltóságában bízom.

Ráhangolásként itt egy koncert példája. A minap „lecsapott” a Misztrál. Az újvárosi koncertközönség előtt jól ismert frontemberük, Mika, Heinczinger Miklós lemezbemutatója zajlott. Torokszorító este: hangos és felkavaró, szenvedéllyel teli, nyugtalanító. És – igazi ellenmondás – megnyugtató is. Mert a feszültségteremtés Mikáék állandó hatáseszköze, a mondandójuk viszont békét hozó.

Ez a Misztrál nem a Rhône völgyét gyakorta végigszántó északi vihar, nem is olyan, mint a Kárpátokat uraló bukószél, a Nemere. A névrokonához csak abban hasonlít, hogy rendkívül erős, a Nemeréhez meg annyiban, hogy ugyancsak a Kárpátok karolta földhöz van köze. Határon innen és túl élőkről beszél – a közös nyelven, az ősi népzene modernitásba oltott változatával. És merészséggel; így fordulhat elő, hogy például Mike Oldfield dallamát moldvai népzenébe, egy „kecskésdalba” építik.

De vissza a mostani koncertre! Hömpölyög, olykor dübörög a zene. Széktámla feszül a hátadnak, idegeid is kipányvázva, rád telepszik Mika erőteljes, zengő hangja: mint a sámán éneke. A csönd hoz vissza a jelenbe, épp vége egy dalnak, a közönség hagyja elszállni az utolsó hangokat, kivár. Az énekes szeme bezárul, ölében a hároméves kisfia, Nimród, az ő szeme is csukva… az ifjú Zaicz Domokos misztikus fotóján magát a csöndet látod.

A némaságot aztán dörgő taps szaggatja darabokra. Folytatódik. Együtt a hajdani lázadó rocker és a virtigli népzenész; egy sor ismert művész Takáts Esztertől Soós Rékáig, Tolcsvay Bélától Ferenczi Györgyig, Vedres Csabától Kis Gergely Mártonig. Meg a teljes Misztrál-csapat, és az új nemzedék, a gyermekénekesek. Históriás ének hullámzik, szilaj népdal attakja jön, mai költő üzeni, hogy van miért itt lenni, akusztikus gitár felesel vonóssal, basszusfurulyát indián furulya vált, klarinét szava simul a koboz pengéséhez, három énekhang kapaszkodik egymásba, földöntúli hangzásban ötvöződik.

Észre se vetted, szépen, módszeresen körülkerített a Mika-hatás. Szeretetet hirdet. És kezded hinni: az ünnepre megbékül majd az ország.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.

Már elkészült a táncoló figurák makettje

Már elkészült a táncoló figurák makettje

2024. máj. 05.

A város 73. születésnapján, a tánc világnapján, a Wünsch házaspár jelenlétében rendezték hétfőn a város tánckultúrája előtt tisztelgő szobor alapkő-letételét. A táncoló figurákat a Bartók Kamaraszínház és a Vasvári iskola közötti parkos részen helyezik el, a szobor alkotója, Rohonczi István ROHO szerint még idén.

DSTV: táncos remeklések

DSTV: táncos remeklések

2024. máj. 05.

Rangos megméretéseken értek el kimagasló eredményeket a dunaújvárosi táncos növendékek, derül ki a DSTV összeállításából. Szép sikerek sorát aratta a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola közössége a közelmúltban rendezett versenyeken. Hangkép.

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

2024. máj. 01.

Nagyszabású, az egész intézményt megmozgató gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola. Az esemény léptékére jellemző, hogy a műsor kétszer aratott vastapsot a Bartók színháztermében múlt vasárnap.

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.

DSTV: különleges festmények

DSTV: különleges festmények

2024. ápr. 29.

Rendhagyó kiállítást láthattak a vendégek a Bartók Kamaraszínház aulájában, derül ki a DSTV összeállításából. Wild-Zentai Mariann művei nemcsak születési körülményeik miatt érdemesek a figyelemre – az alkotói szándék is különlegessé teszi azokat. Hangkép.

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!