Dunaújváros Hetilap

Teljes foglalkoztatottság

doszerk - 2018. január 30. 14:01

A magyar munkapiac 2017-ben elérte a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság állapotát, emiatt a munkanélküliségi ráta idén már csak korlátozottan tud tovább csökkenni - így kommentálták piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatait a tavalyi negyedik negyedévről.

A KSH jelentése szerint a tavalyi negyedik negyedévben a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 447 ezer volt, 36 ezerrel - 0,8 százalékkal - több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 1,3 százalékponttal, 68,8 százalékra emelkedett egy év alatt. A munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 30 ezerrel, 175 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 3,8-ra csökkent. Ezzel az egy hónappal korábban elért rekord alacsony szinten maradt a ráta.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a munkaerőpiaci trendekről szólva elmondta, hogy a tavalyi 4,2 százalékos éves átlagos munkanélküliség számottevő csökkenésére nincs kilátás, idén 3,6-3,8 százalékos éves átlagos munkanélküliségi rátával számol. A munkaerőpiacon ugyanakkor véleménye szerint továbbra is szerkezeti változásokra lenne szükség, mert a mostani helyzet nem segíti a gazdasági növekedést. A megoldást többek között az oktatás jelentheti, mégpedig úgy, hogy a közfoglalkoztatottak olyan szakképzést kapjanak, amelyre az elsődleges munkaerőpiacon igény van.

Szintén kedvező lenne, ha a részmunkaidő nagyobb szerepet kapna a piacon. A részmunkaidős foglalkoztatásban rejlő potenciált jelzi, hogy ennek aránya Magyarországon kevesebb mint 10 százalékos a teljes piachoz képest, míg az uniós átlag 20 százalék körüli - fejtette ki. Németh Dávid szerint továbbra is problémát jelent a túl nagyra nőtt állami szféra és az ahhoz kapcsolódó bürokrácia, ennek leépítését is mielőbb meg kellene kezdeni úgy, hogy az állami dolgozók is elhelyezkedhessenek a magánszférában.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője KSH adataiból azt emelte ki, hogy a foglalkoztattak létszámának emelkedése továbbra is kedvező szerkezetű, hiszen az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 88 ezerrel növekedett, mindeközben a közmunkások és a külföldi telephelyen dolgozók száma együttesen 52 ezer fővel csökkent.

Fotó:MTI

A munkaerőpiacon tapasztalt kedvező folyamatok az elmúlt évben némileg felülmúlták az ING várakozásait. Az idén a kínálati oldal szűkössége miatt már ilyen erős dinamikával nem javulhat a munkaerőpiac helyzete - vélekedett a szakember. A zsugorodó potenciális munkaerő tartalék mellett az okok közé sorolta a kereslet-kínálat földrajzi és képzettségi eltéréseit is. Az ING vezető elemzőjének prognózisa szerint a munkanélküliségi ráta 2018 végére már csak újabb 0,3 százalékponttal mérséklődhet.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is úgy véli, hogy a magyar munkapiac 2017-ben elérte a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság állapotát. Emiatt a munkanélküliségi ráta idén már csak korlátozottan tud tovább csökkenni, az év egészét tekintve 3,9 százalékosra a tavalyi 4,2 százalékról. A magyar gazdaság várható lendületes növekedése lefelé mutató kockázatokat hordoz, azaz a jelenlegi becslésnél alacsonyabb átlagos munkanélküliségi rátát sem zárna ki az elemző.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerőhiányról szóló folyamatos hírek ellenére a magyar gazdaság továbbra is mintegy 600 ezres munkaerő tartalékkal rendelkezik a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számából ítélve. Figyelembe kell venni azonban, hogy ezek egy részének a foglalkoztathatósága a nyílt munkaerőpiacon érdemi beavatkozásokat igényel.

A Takarékbank elemzője is azon a véleményen van, hogy az egészségesebb hazai foglalkoztatási szerkezet érdekében a közszférából több tízezer magasan képzett munkavállaló átvezetésére lenne szükség a versenyszférába.

A foglalkoztatás alakulása arra utal, hogy egyre kevesebb a szakképzett, aktívan bevonható potenciális munkavállaló a magyar munkaerőpiacon és a munkaerő jelenlegi képzettségi szintjén a foglalkoztatottság kezdi elérni a csúcsát. Így még hangsúlyosabbá válik az oktatás fejlesztésének és a leszakadó rétegek oktatásba minden áron való bevonásának kérdése - mutatott rá.

A foglalkoztatottak száma várhatóan a rendszerváltás óta először idén a nyár elején fogja átlépni a 4,5 milliót. Az éves átlagos munkanélküliségi ráta 2018-ban várhatóan 3,9 százalékig süllyed. A képzett munkavállalók hiánya lassíthatja a bővülést, de ez egyben a termelékenység és a hatékonyság fokozását illetve a munkaerőt kiváltó beruházások felfuttatását kényszeríti ki a vállalkozásokból, ami támogatja mind a bérek, mind a GDP erőteljesebb bővülését - fejtette ki Suppan Gergely.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.