Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Apa és fia természetfotói

Vass Ádám - 2018. január 12. 8:11

Új kiállítás nyílt a Bartók színház aulájában, ami több szempontból is különleges. A tárlaton egy apa és egy fiú képei láthatóak, akik mindketten az orvosi szakma mellett választották hobbijuknak a fotózást.

A következő hónapban a téli időjárást ellensúlyozza a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza aulájában nyílt kiállítás, ahol csodás nyári természetfotókat láthatnak az érdeklődők. A képeket egy apa és fia, dr. Somorácz György, és dr. Somorácz Áron készítették, akik mindketten az orvosi szakmát választották hivatásul. A csütörtök délutáni megnyitón dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgató főorvosa köszöntőjében elmondta, nagy büszkeség számára, hogy másfél év alatt a harmadik művészeti kiállítást nyithatja meg, amin a kórház dolgozóinak alkotásai láthatók. Véleménye szerint ugyanis kifejezetten örömteli, hogy az egészségügyi dolgozók találnak egy olyan tevékenységet, amivel feltöltődhetnek, kikapcsolódhatnak a rendkívül stresszes munkaidő után és nem mellesleg másokat is megajándékoznak egy csodás esztétikai élménnyel.

A kiállító apa-fia páros idősebb tagja, dr. Somorácz György 1975-ben kezdett dolgozni városunk kórházában belgyógyászként, majd az infektológia felé fordult, később pedig ki is nevezték a fertőző osztály élére, ahonnan 2011-ben vonult nyugdíjba. A Szent Pantaleon-díjas szakember jelenleg is vezeti a főigazgató szakmai tanácsadó szervezetét, a tudományos bizottságot. Hobbija évtizedek óta a természetfotózás, amihez számára a legkitűnőbb helyszín a kisapostagi Duna-part, ahová rengeteg élmény fűzi. Két önálló kiállítása jelent már meg és egyik alapítója a Mezőföld Természetfotó Egyesületnek is, szenvedélyével pedig fiát is "megfertőzte". A már 34 éves dr. Somorácz Áron jelenleg a Semmelweis Egyetem II. számú Patológiai Intézetének patológusa, akit a kilencvenes évek közepén kerített hatalmába a természetfotózás. Mint mondta, főleg közeli képeket szeret készíteni, ami remek kikapcsolódás számára és jó hatással van a munkájára is, hiszen sok türelemre és kitartásra van szüksége hozzá.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

2024. ápr. 11.

Várostörténeti jelentőségű személyiségre emlékeznek az Intercsa Múzeumban, derül ki a DSTV összegzéséből. Tapolczai Jenő egykori tanácselnök a várossá válás meghatározó időszakában volt a település első embere, maradandót alkotott, munkássága még mindig tetten érhető. Hangkép.

A képmutatás komédiájára készül a Bartók (galériával)

A képmutatás komédiájára készül a Bartók (galériával)

2024. ápr. 10.

Moliére egyik legnépszerűbb, legtöbbször játszott, örökbecsű darabjával, a Tartuffe című vígjátékkal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora. A képmutatás és élethazugság komédiája mindig aktuális, de most talán a szokásosnál is jobban mar, csíp. Premier pénteken!

Sándor Frigyes Zeneiskola: koncertözön itt is, ott is, de még amott is!

Sándor Frigyes Zeneiskola: koncertözön itt is, ott is, de még amott is!

2024. ápr. 09.

Három nap, három hangverseny – ráadásul széles műfaji palettán: remek koncertek egész sorával várja a muzsika szerelmeseit a Sándor Frigyes Zeneiskola csütörtökön, pénteken, majd szombaton is! Gazdag kínálat máris itt!