Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Apa és fia természetfotói

2018. január 12. (péntek) 8:11 - Vass Ádám

Új kiállítás nyílt a Bartók színház aulájában, ami több szempontból is különleges. A tárlaton egy apa és egy fiú képei láthatóak, akik mindketten az orvosi szakma mellett választották hobbijuknak a fotózást.

A következő hónapban a téli időjárást ellensúlyozza a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza aulájában nyílt kiállítás, ahol csodás nyári természetfotókat láthatnak az érdeklődők. A képeket egy apa és fia, dr. Somorácz György, és dr. Somorácz Áron készítették, akik mindketten az orvosi szakmát választották hivatásul. A csütörtök délutáni megnyitón dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgató főorvosa köszöntőjében elmondta, nagy büszkeség számára, hogy másfél év alatt a harmadik művészeti kiállítást nyithatja meg, amin a kórház dolgozóinak alkotásai láthatók. Véleménye szerint ugyanis kifejezetten örömteli, hogy az egészségügyi dolgozók találnak egy olyan tevékenységet, amivel feltöltődhetnek, kikapcsolódhatnak a rendkívül stresszes munkaidő után és nem mellesleg másokat is megajándékoznak egy csodás esztétikai élménnyel.

A kiállító apa-fia páros idősebb tagja, dr. Somorácz György 1975-ben kezdett dolgozni városunk kórházában belgyógyászként, majd az infektológia felé fordult, később pedig ki is nevezték a fertőző osztály élére, ahonnan 2011-ben vonult nyugdíjba. A Szent Pantaleon-díjas szakember jelenleg is vezeti a főigazgató szakmai tanácsadó szervezetét, a tudományos bizottságot. Hobbija évtizedek óta a természetfotózás, amihez számára a legkitűnőbb helyszín a kisapostagi Duna-part, ahová rengeteg élmény fűzi. Két önálló kiállítása jelent már meg és egyik alapítója a Mezőföld Természetfotó Egyesületnek is, szenvedélyével pedig fiát is "megfertőzte". A már 34 éves dr. Somorácz Áron jelenleg a Semmelweis Egyetem II. számú Patológiai Intézetének patológusa, akit a kilencvenes évek közepén kerített hatalmába a természetfotózás. Mint mondta, főleg közeli képeket szeret készíteni, ami remek kikapcsolódás számára és jó hatással van a munkájára is, hiszen sok türelemre és kitartásra van szüksége hozzá.

A rovat további hírei: Kultúra

Küszöbön az újabb közönségsiker

Küszöbön az újabb közönségsiker

2018. december 10. (hétfő)

Megkezdődtek a Bartók színház következő előadásának, a Twist Olivérnek az olvasópróbái, amivel folytatódik a Valahol Európábannal megkezdett hagyomány, vagyis helyi gyerekszereplők alakítják majd a főbb szerepeket.

Már ég a remény gyertyája is

Már ég a remény gyertyája is

2018. december 10. (hétfő)

Advent második vasárnapján is várták az érdeklődőket a főtéren zajló Adventi Forgatagra. Az öt órakor kezdődő ökumenikus ima követően meggyújtották a második gyertyát is, majd folytatódtak a színpadi programok.

Bejött a Bartók merész húzása

Bejött a Bartók merész húzása

2018. december 07. (péntek)

Hiába készült Tamási Áron egyik legizgalmasabb regényéből és hiába nyújt minden korosztálynak kellemes élményt a Jégtörő Mátyás, nem volt egyértelműen sikerre ítélve a Bartók legújabb előadása. A bonyolult technika és a díszlet pedig feladta a leckét az alkotóknak, de bejött a számításuk, hatalmas ováció fogadta őket a premier után.

Fadíszítés együtt a diákokkal

Fadíszítés együtt a diákokkal

2018. december 05. (szerda)

Kedves hagyomány, hogy az Arany János Általános iskola rajztagozatos diákjai december elején feldíszítik a Bartók színház karácsonyfáját.

Nagy dobásra készül a Bartók színház

Nagy dobásra készül a Bartók színház

2018. december 05. (szerda)

Hatalmas fába vágta a fejszéjét a Bartók színház társulata és Őze Áron igazgató, akik arra vállalkoztak, hogy elsőként állítják színpadra Tamási Áron Jégtörő Mátyás című regényét december 7-én, pénteken.

Advent a felkészülés ideje

Advent a felkészülés ideje

2018. december 02. (vasárnap)

Advent első vasárnapja van, ma kezdődik a karácsonyra történő lelki felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka. A keresztények böjttel, bűnbánattal és jócselekedetekkel is készülnek Jézus születésének ünnepére - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleményében. 

Újabb öt évre Farkas Lajos lesz a múzeum igazgatója

Újabb öt évre Farkas Lajos lesz a múzeum igazgatója

2018. november 28. (szerda)

A kinevezési határidő lejárta miatt pályázatot írtak ki az Intercisa Múzeum igazgatói feladatainak ellátására. Erre a jelenlegi vezető, Farkas Lajos pályázott.