Az első fogyasztói tudatosságra nevelő iskola a megyében

2018. január 30. (kedd) 14:40 - Molnár Emese

Megyénkben elsőként a Dunaferr Szakgimnázium és Szakközépiskola érdemelte ki a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól. Az erről szóló oklevelet ma délelőtt személyesen adta át Keszthelyi Nikolett fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár Zemankó Zoltánnak, a Dunaferr iskola igazgatójának.

Az ünnepségen jelen volt többek között dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője, Csapó Gábor, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója, Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester, és Kovács Péter, a Dunaújvárosi Járási Hivatal vezetője.

Mint azt Zemankó Zoltán elmondta, büszkeséggel tölti el az intézményt, hogy az itt folyó szakmai képzés mellett az oktató-nevelő munka is elismerést kap. Kiemelte, hogy az iskola valamennyi évfolyamának tananyagában szerepel a tudatos fogyasztásra való nevelés. Olyan innovatív technológiákat és megújuló energiákat helyeznek előtérbe a gyakorlati képzések során is együttműködő partnereikkel, amely a fenntartható jövőt jelentik.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016 óta hirdeti meg ezt a pályázatot, és azon iskolákat díjazzák, amelyek minél jobban beillesztik a fogyasztóvédelmi ismereteket a tananyagba. Keszthelyi Nikolett példaként elmondta, fontos, hogy kellő ismeretekkel rendelkezzenek a fogyasztók az e-kereskedelem, a digitális vásárlás területén, illetve a jövő vállalkozói számára kialakítsák a fogyasztóbarát szemléletmódot. A Dunaferr iskola országos szinten harminchatodikként, a megyében pedig elsőként kapta meg a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet.

Mint azt dr. Galambos Dénes elmondta, mindig nagy öröm, ha a térségünk sikereket ér el, majd megköszönte az iskola vezetésének azt a munkát, amellyel kiérdemelték a címet. Arról is szólt, hogy nem kell fogyasztóvédelmi szakemberekké nevelni a fiatalokat, de fontos, hogy rendelkezzenek annyi információval, amellyel elboldogulnak a mai modern világban, amelyben természetes dolog például az internetes vásárlás.

Csapó Gábor arról beszélt, hogy minden iskolának megvan a maga feladata, szakterülete, de az is fontos, hogy olyan ismeretekkel rendelkezzenek a diákok, amely segíti őket a mindennapi életben. Hangsúlyozta, a környezettudatos gondolkodás elősegítésében élen kívánnak járni.

 Az elismerő oklevél átadása után a Centrum Kórus fiataljai énekeltek, majd a szakképzés helyzetéről, lehetőségeiről tanácskoztak a vezetők.

A rovat további hírei: Oktatás

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

2020. május 21. (csütörtök)

Járványhelyzet ide, digitális átállás oda, sikerrel rendezte meg a 28. Charles Babbage AutoCAD és Inventor Versenyt a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az online megméretésen az ország 9 iskolájának összesen 80 diákja vett részt, végül újra izgalmas, komoly színvonalas döntő kerekedett.

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

2020. május 13. (szerda)

A második helyet szerezte meg a Bánki középiskola bemutatója, amely a Guinness Rekordállítási Kísérlethez kapcsolódott. A remek hírt percekkel ezelőtt tudta meg a DO – máris itt az összes fontos részlet!

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

2020. május 07. (csütörtök)

A járványhelyzet kihívása, a rendkívüli időszakban szervezett érettségi  is szóba került azon a tanácskozáson, amely során Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester a Pannon Oktatási Központ vezetőjével találkozott. DSTV-összefoglaló a hajtás után.

Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

2020. május 04. (hétfő)

A könyvek története, az olvasás és a kódexek világa – erről kapták az érettségi első, szövegértési feladatsorát a diákok, adta hírül az Eduline oktatási portál. 90 perc a betű birodalmában; innen folytatjuk! Frissítés: mutatjuk a műértelmező feladatok választéka után az összes megoldáshoz vezető ugródeszkát is!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

2020. április 22. (szerda)

Óvodás és alsó tagozatos gyerekeknek készült, de mindenkinek jó szívvel ajánljuk a Föld napján a víz körforgásáról szóló animációs filmet - aktuálisabb, mint valaha! A hangképes tájékoztató percekkel ezelőtt élesedett a Szívességfal Dunaújváros és környéke facebook csoportban, köszönet a tippért!

Civil Közoktatási Platform: döbbent tiltakozás az érettségi miatt

Civil Közoktatási Platform: döbbent tiltakozás az érettségi miatt

2020. április 21. (kedd)

Éles hangütésű közleményben, "megdöbbenéssel és felháborodással" tiltakozik az érettségi tervezett időpontja miatt a Civil Közoktatási Platform. A dokumentumot egy bevezető után teljes terjedelmében közöljük.

Óvodással a karanténban (1.): a napi rutin

Óvodással a karanténban (1.): a napi rutin

2020. április 15. (szerda)

Mindenkit megvisel a bezártság, különleges feladat az óvodás korosztály lekötése – rendhagyó sorozatunkban Szirmainé Gubicza Margit, a Margaréta tagóvoda vezetője tanácsait találják a szülők; fogadják és alkalmazzák szeretettel! Első rész: napi rutin!