Az első fogyasztói tudatosságra nevelő iskola a megyében

2018. január 30. (kedd) 14:40 - Molnár Emese

Megyénkben elsőként a Dunaferr Szakgimnázium és Szakközépiskola érdemelte ki a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól. Az erről szóló oklevelet ma délelőtt személyesen adta át Keszthelyi Nikolett fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár Zemankó Zoltánnak, a Dunaferr iskola igazgatójának.

Az ünnepségen jelen volt többek között dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője, Csapó Gábor, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója, Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester, és Kovács Péter, a Dunaújvárosi Járási Hivatal vezetője.

Mint azt Zemankó Zoltán elmondta, büszkeséggel tölti el az intézményt, hogy az itt folyó szakmai képzés mellett az oktató-nevelő munka is elismerést kap. Kiemelte, hogy az iskola valamennyi évfolyamának tananyagában szerepel a tudatos fogyasztásra való nevelés. Olyan innovatív technológiákat és megújuló energiákat helyeznek előtérbe a gyakorlati képzések során is együttműködő partnereikkel, amely a fenntartható jövőt jelentik.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016 óta hirdeti meg ezt a pályázatot, és azon iskolákat díjazzák, amelyek minél jobban beillesztik a fogyasztóvédelmi ismereteket a tananyagba. Keszthelyi Nikolett példaként elmondta, fontos, hogy kellő ismeretekkel rendelkezzenek a fogyasztók az e-kereskedelem, a digitális vásárlás területén, illetve a jövő vállalkozói számára kialakítsák a fogyasztóbarát szemléletmódot. A Dunaferr iskola országos szinten harminchatodikként, a megyében pedig elsőként kapta meg a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet.

Mint azt dr. Galambos Dénes elmondta, mindig nagy öröm, ha a térségünk sikereket ér el, majd megköszönte az iskola vezetésének azt a munkát, amellyel kiérdemelték a címet. Arról is szólt, hogy nem kell fogyasztóvédelmi szakemberekké nevelni a fiatalokat, de fontos, hogy rendelkezzenek annyi információval, amellyel elboldogulnak a mai modern világban, amelyben természetes dolog például az internetes vásárlás.

Csapó Gábor arról beszélt, hogy minden iskolának megvan a maga feladata, szakterülete, de az is fontos, hogy olyan ismeretekkel rendelkezzenek a diákok, amely segíti őket a mindennapi életben. Hangsúlyozta, a környezettudatos gondolkodás elősegítésében élen kívánnak járni.

 Az elismerő oklevél átadása után a Centrum Kórus fiataljai énekeltek, majd a szakképzés helyzetéről, lehetőségeiről tanácskoztak a vezetők.

A rovat további hírei: Oktatás

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

2019. november 14. (csütörtök)

Befejeződtek az emelt szintű szóbeli érettségik, hétfőtől elkezdődnek a középszintű vizsgák országszerte - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön az MTI-vel.          

Eredményes konferencia a Tudományos Héten

Eredményes konferencia a Tudományos Héten

2019. november 14. (csütörtök)

A Dunaújvárosi Egyetemen javában zajlik a Tudományos Hét, és mint mindig, ilyenkor tartják a házi Tudományos Diákköri Konferenciát is, ami előválogatónak is számít az országos rendezvényre.

Nem lehet pótolni az atomenergiát

Nem lehet pótolni az atomenergiát

2019. november 14. (csütörtök)

Nem lehet pótolni az atomenergiát, mert alaperőművekre szükség van a hálózati ingadozások kiküszöböléséhez - jelentette ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem tudományos főmunkatársa az M1 aktuális csatornán szerdán.

Idén is jelentősen bővül a diákhitelt felvevők száma

Idén is jelentősen bővül a diákhitelt felvevők száma

2019. november 13. (szerda)

Folyatódik a tendencia, idén is jelentősen bővül a diákhitelt felvevők száma - közölte a Diákhitel Központ vezérigazgatója szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A karbonmentes energiáé a jövő

A karbonmentes energiáé a jövő

2019. november 12. (kedd)

Szakmai nappal, plenáris és szekcióülésekkel kezdődött a Tudomány Hete programsorozat a Dunaújvárosi Egyetemen. A IV. East-West Cohesion konferencia fókuszában idén a karbonmentes energia állt, amelynek fontosságáról hétfőn délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a felsőoktatási intézmény könyvtárában.

Jelentős változások várhatók a szakképzésben

Jelentős változások várhatók a szakképzésben

2019. november 12. (kedd)

Tartalmában és módszertanában is átalakul a szakképzés, juttatásai az ösztöndíjak és a munkaszerződések rendszerén alapulnak majd, és módosul a szakképzésben oktatók jogállása – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Februártól lehet jelentkezni a külföldi nyelvi kurzusokra

Februártól lehet jelentkezni a külföldi nyelvi kurzusokra

2019. november 12. (kedd)

Februártól jelentkezhetnek a 9. és 11. osztályos diákok a külföldi nyári nyelvi kurzusra - közölte Bartos Mónika, a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos.